Πριγκιπική αντίληψη, γενικευμένο μπάχαλο

Εκτεθειμένος για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης μετά τη φιέστα της Ικαρίας και την προσπάθειά του να κουκουλώσει παντί τρόπω την νέα του «ανεμελιά» 

Από μόνη της η επιβολή του καθολικού lockdown έπειτα από τρεις μήνες περιοριστικών μέτρων και ενώ πέρυσι είχε επιβληθεί η πρώτη τρίμηνη καραντίνα είναι απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το… επιτελικό μπάχαλο της μητσοτακικής διακυβέρνησης.

Η πριγκιπική αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας, όπως αναδείχθηκε από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και στη συνέχεια από την επιχείρηση να κουκουλωθεί το φιάσκο και να μετριαστεί το πολιτικό κόστος, καταδεικνύει την επικοινωνιακή ανικανότητα και αυξάνει τη νευρικότητα στην κυβερνητική παράταξη.

Το μπάχαλο που επικράτησε πριν από την ανακοίνωση του καθολικού lockdown είναι ενδεικτικό της απώλειας του ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων. Για περίπου μία εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης προσπαθούσε να εξαιρέσει από τους περιορισμούς το λιανεμπόριο, προωθώντας άνοιγμα των καταστημάτων ακόμη και με κλείσιμο των σχολείων. Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ήθελε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία αδιαφορώντας για το λιανεμπόριο.

Απουσία συντονισμού

Την Τρίτη το πρωί όμως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που νιώθει παραγκωνισμένος ειδικά μετά την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στον υφυπουργό του Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ κινδύνευε να χρεωθεί τη συνολική ευθύνη, τους αιφνιδίασε όλους, ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου. Δείχνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στο κυβερνητικό πεδίο, ο Β. Κικίλιας λίγες ώρες προτού συνεδριάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί υπό τον πρωθυπουργό βγήκε και ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε αμέσως μετά τηλεφώνημα και έντονη επίπληξη από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες (τις οποίες το περιβάλλον του Β. Κικίλια διαψεύδει), ο Β. Κικίλιας του είπε: «Αν δεν σας κάνω, διώξτε με».

Αμέσως μετά τη σύσκεψη των υπουργών που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε στους δημοσιογράφους ότι «μένουν μόνο τα τυπικά, δηλαδή η απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων». Εν ολίγοις το Μέγαρο Μαξίμου διέσυρε ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες, αποκαλύπτοντας ότι εκείνο τους υποβάλλει τις αποφάσεις που για τυπικούς λόγους εμφανίζεται ότι εισηγούνται. Ως επιστέγασμα ήρθε ο πρωθυπουργός το βράδυ για να ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα «που όπως με ενημέρωσαν προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων».

Το αποκορύφωμα όμως ήταν το τεράστιο φιάσκο του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ικαρία. Θέλοντας να σκηνοθετήσει μια προεκλογικού τύπου επίσκεψη (για να χρησιμοποιήσει τα πλάνα), την ημέρα που ανακοίνωνε την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για όλους τους πολίτες που ήδη ασφυκτιούν ο ίδιος και η κουστωδία του παραβίαζαν όλα τα μέτρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ικαρία με το γεύμα στο μπαλκόνι του Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Πολιτική αλαζονεία

Κάπως έτσι, με μια κίνηση πολιτικής αλαζονείας –προκειμένου να δείξει ότι πηγαίνει ακόμη και στο άντρο της Αριστεράς– ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέτρεψε την όποια αξιοπιστία του είχε απομείνει. Εν ολίγοις, ο Κυρ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι ο ίδιος ως πρίγκιπας της πολιτικής εξαιρείται από όλα τα μέτρα και όλους τους νόμους. Έδειξε έτσι ότι η βόλτα στην Πάρνηθα δεν ήταν μια «στιγμή ανεμελιάς» αλλά ριζωμένη αντίληψη. Η ίδια αντίληψη επικράτησε στην προσπάθεια κουκουλώματος με παρεμβάσεις του επικοινωνιακού επιτελείου σε όλα τα φιλικά μέσα ενημέρωσης να μην παίξουν στα δελτία τα πλάνα από την Ικαρία. Για την ΕΡΤ μάλιστα αυτό έγινε και με γραπτή σύσταση στην αίθουσα των δημοσιογράφων και παραγωγών.

Εσωστρέφεια και κινητικότητα στη δεξιά πολυκατοικία

Με την άφρονα διαχείριση του υγειονομικού σκέλους ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγιστοποίησης της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης. Όσοι δεν είναι αιθεροβάμονες προβλέπουν ότι όταν εκδηλωθεί πλήρως θα θυμίζει τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Ο Κυριάκος όμως είναι μέσα στην τρελή χαρά. Να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα ή συντηρεί μια πλαστή αισιοδοξία καθώς προετοιμάζεται για εκλογές; Καθώς όμως ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση έχει παρέλθει, η φθορά προκαλεί εσωστρέφεια στη ΝΔ και κινητικότητα στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη ενόψει της προβλεπόμενης επόμενης ημέρας. 

Οι δελφίνοι έχουν αρχίσει και ετοιμάζονται, ενώ τόσο στα δεξιά της ΝΔ όσο και στον μεσαίο χώρο προσωπικότητες της παράταξης κινούνται προς τη δημιουργία πολιτικών φορέων. Θεωρείται σίγουρο ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και στα ελληνοτουρκικά μπορεί να λειτουργήσουν σαν καταλύτης εξελίξεων. Επιχειρηματικοί και πολιτικοί παράγοντες πάντως ετοιμάζονται ακόμη και για λύση τύπου Ντράγκι μετά τη λήξη της πανδημίας.