Πρέπει να ’σαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα

Καταγράφηκε στο Ευρωβαρόµετρο ότι είµαστε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη ως προς το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι όντως ζουν σε µια διεφθαρµένη χώρα (97%). Σαν φιλµ περνά η εικόνα νεαρών να εξυπηρετούν νεόπλουτους έχοντας βουτήξει µέχρι το στήθος στο κύµα ή φορώντας µπικίνι προς «τέρψη» των πελατών ή η εικόνα υπαλλήλων που δεν έχουν πού να κοιµηθούν αφού σέρβιραν ροζ σαµπάνιες δίπλα σε διαµάντια και βγήκαν για προσωπικούς λόγους από το ρολόι της βάρδιας, το οποίο όµως αυτόµατα τους προσφέρει τη θέση στο κυλιόµενης κάλυψης κουρασµένων κορµιών κρεβάτι του κοινού κοντέινερ-υπνωτηρίου. Οι εργοδότες τους κατά πιθανότητα 97% έχουν καταπατήσει τον αιγιαλό, δηµόσιους ή αρχαιολογικούς χώρους για να περάσει το τρένο της ανάπτυξης.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη κανόνες δεν υπάρχουν. Η απορρύθµιση της εργασίας και η εξαφάνιση των δικαιωµάτων πάνε χέρι χέρι µε τη συναλλαγή στις πολεοδοµίες ή µε τις τοπικές αρχές. Κι αν κάτι πάει στραβά, όπως το πολυώροφο ξενοδοχείο που σήκωσε µε αυθάδεια ανάστηµα µπροστά στην Ακρόπολη, κάτι θα σκαρφιστούν για να κωλυσιεργήσουν, να κερδηθεί χρόνος, να έρθει µια φωτογραφική ρύθµιση και να είναι όλοι ευτυχισµένοι. Στο περιβάλλον απορρύθµισης οι εργοδότες µπορούν να εκβιάσουν µάγειρες και λαντζέρηδες να δουλέψουν, να απαιτήσουν δεσµά σεζόν σε κακοπληρωµένους υπαλλήλους, να ξυλοκοπήσουν όποιον αντιδρά ή απαιτεί τα δεδουλευµένα. Γιατί σε αυτό το περιβάλλον απορρύθµισης οι ελεγκτικές αρχές είναι κι αυτές απορρυθµισµένες.

Η γαλέρα πάντα διοικείται από τη λέρα. Ταΐζει τα µεγαλοσυµφέροντα, χειραγωγεί µε κάθε τρόπο τους τοπικούς παράγοντες, πουλάει υποσχέσεις στους ντόπιους. Αν κάτι πάει στραβά, όπως στη Μύκονο µε τον «επίµονο» αρχαιολόγο, βρίσκει τρόπους να το διευθετήσει «δυναµικά».

Απορρύθµιση επικρατεί πρώτα και κύρια σε αυτούς που στέκονται ως φρουροί της ευνοµίας. Αν η λέρα ξεχειλίσει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει θαυµαστή προσαρµοστικότητα. Ποτέ δεν έχει πάει κόντρα στον πληθωρικό θυµό ή στην οργή. Θα αφουγκραστεί, θα δώσει εµβαλωµατικές λύσεις χωρίς να θίγονται συµφέροντα –όπως έκανε ο υπουργός Εργασίας στο αίσχος της Ρόδου– και θα αφήσει να περάσει χρόνος για να καµφθούν οι αντιστάσεις. Για να κάνει σε όλους γνωστό ότι παρά τις προσπάθειες, όλα µένουν ίδια. ΤΙΝΑ. Καµία εναλλακτική, άρα όλοι πρέπει να υποταχτούν και να αποδεχτούν τη λέρα ως διαχρονική και εγγενή διάσταση στην κοινωνία, την οικονοµία, παντού. Στα Τέµπη, µε το νερό, στη Μύκονο… η µέθοδος ήταν ίδια.

Το 97% της κοινωνίας καταγράφει ότι η χώρα είναι βουτηγµένη στη διαφθορά. Χωρίς καµία διάθεση και κουράγιο να καθαρίσουν τον λεκέ. Μια θλιβερή πραγµατικότητα που βολεύει όσους κυβερνούν γαλέρες.