Σήμερα ανοίγει τις πύλες της η 76η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης στη Γερμανία είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη. Πέρυσι εκπροσωπήθηκαν συνολικά 4.000 εκθέτες, από 95 χώρες. Η φετινή επίσημη προσκεκλημένη χώρα είναι η Ιταλία.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου, με 60 εκδότες, πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, 5 συγγραφείς, περισσότερες από 750 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, και με έμφαση στη δικτύωση και τη μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Ο νεοσύστατος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό Περίπτερο (HALL 4.1, no. G27) όπου θα παρουσιαστούν και τα βιβλία που εκδόθηκαν, σε άλλες γλώσσες, στο πλαίσιο της πλατφόρμας GreekLit που χρηματοδοτεί το Υπουργείου Πολιτισμού, με πόρους του ταμείου Ανάκαμψης για μεταφράσεις τίτλων, κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.
Ειδικότερα, στην 76η ΔΕΒ Φρανκφούρτης θα λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης, οι δημιουργοί Εύη Γεροκώστα, Διονύσης Καψάλης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιάννης Παλαβός και Μαρία Στέφωση, αλλά και ο μεταφραστής του Γιάννη Παλαβού στα γερμανικά, Νίκος Καΐσας, ο δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων Γρηγόρης Μπέκος, η Σίσσυ Παπαθανασίου, διευθύντρια Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, ο Γεώργιος Περράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμμάτων και Βιβλίου ΥΠΠΟ, ο Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universität) του Βερολίνου, διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG), η Ζυράννα Στόικου και ο Dr. Marco Hillemann, επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Νέου Ελληνισμού και η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει: Συναντήσεις δικτύωσης με τη συμμετοχή 30 επαγγελματιών από 22 χώρες και παρουσίαση του 3ου προγράμματος υποτροφιών (TBF Fellowship) της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού∙ συμμετοχή της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT (European Network for Literary Translation), του οποίου είναι μέλος με το GreekLit∙ συζήτηση με ανερχόμενους σχεδιαστές βιβλίων από την Ελλάδα με αφορμή το Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίων 2024, σε συνεργασία με το Goethe-Institut, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, το Ίδρυμα Buchkunst και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης∙ παρουσίαση λευκώματος με 52 «μυθικά» σχολεία, νησίδες του ελληνικού πολιτισμού, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές 20ού αιώνα στα μεγάλα αστικά κέντρα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εκδηλώσεις για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με τη συμμετοχή βραβευμένων δημιουργών σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και τις εκδόσεις Romiosini∙ εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας με δράσεις για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και «παραστάσεις αφήγησης» (storytelling performance) με ιστορίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, κ.ά.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στους χώρους της έκθεσης όσο και σε εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, όπως το Café Laumer, ιστορικό καφέ και αγαπημένο στέκι συγγραφέων και φιλοσόφων, το βιβλιοπωλείο Buchhandlung Weltenleser που εδώ και χρόνια φιλοξενεί και προβάλλει επιλεγμένους τίτλους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και διακεκριμένους δημιουργούς, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Φρανκφούρτης.
O υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, θα συνοδεύσει την εθνική αποστολή και θα απευθύνει χαιρετισμό σε κεντρικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου («Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025: Open call») και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου («Παρουσίαση του Λευκώματος Σχολείων εγκώμιον).