Πρεμιέρα για τα σχολεία εν μέσω ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού – Φόβοι για έξαρση

Πρεμιέρα για τα σχολεία εν μέσω ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού – Φόβοι για έξαρση

Συναγερμός έχει σημάνει για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία έπειτα από δύο εβδομάδες, καθώς η έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων προβληματίζει τόσο στους γονείς όσο και τους ειδικούς. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο σχετικά με την επιστροφή στα σχολεία, παρά μόνο μία πρόβλεψη για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης.

Οι παιδίατροι προειδοποιούν για έξαρση αδενοϊών, εντεροϊών και στρεπτόκοκκου στο επόμενο διάστημα και καλούν τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι αρρώστιες αποδυναμώνουν τον οργανισμό των παιδιών, αλλά και τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά των ιώσεων στις τάξεις.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρρωστήσουν πολλά περισσότερα παιδιά ενώ ήδη κατάσταση στις ΜΕΘ Παίδων είναι πολύ πιεστική με την Αττική να έχει πληρότητα 50% και τη Βόρεια Ελλάδα 100%.

Αύξηση των λοιμώξεων

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή».

Όπως τονίζει: «Δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Με το που κρυώσει και χαλάσει ο καιρός, βάση δεδομένων θα έχουμε αύξηση των λοιμώξεων γιατί θα κλειστούμε μέσα, κλειστά παράθυρα και γενικά το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, οπότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έξαρση των λοιμώξεων», είπε.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και εάν η χρήση της πρέπει να είναι υποχρεωτική, ο κ. Μαζάνης ανέφερε ότι ο καιρός της υποχρεωτικότητας έχει παρέλθει. «Όλη αυτή η περίοδος έχει δείξει ότι τα παιδιά έχουν υπακούσει παρά πολύ καλά στους κανόνες της προσωπικής υγιεινής και προστασίας. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι και τη μάσκα έχουν ακούσει πολύ περισσότερο από τους μεγάλους. Οι παιδίατροι είδαμε ότι οι μεγάλοι κάνανε κακό στη χρήση της μάσκας, διότι αυτοί αντιδρούσαν βίαια. Το παιδί βλέπει τον γονιό να αντιδρά και θα κάνει το ίδιο. Όμως έχουν πλέον την εκπαίδευση και πειθαρχούν πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Κανένα μέτρο

Παρά την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί, το υπ. Υγείας ανοίγει κανονικά τα σχολεία, χωρίς μέτρα και μάσκες, παρά μόνο με μία πρόβλεψη για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο στo Open, για πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως τον Φλεβάρη, σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε: «Το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες».

Την ίδια άποψη είχε και η Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον ANT1 είπε, «τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία και αυτήν τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, δεν χρειάζεται μάσκα».

Αντίθετη γνώμη έχει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τονίζει πως «νόημα θα είχε η επαναφορά της μάσκας. Όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και γενικά. Οι ιώσεις δεν μεταδίδονται μόνο στα σχολεία».

Τι θα ισχύει για τις απουσίες

Η εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο συνίσταται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Documento Newsletter