Πραξικόπημα Μάλι: Αντιδράσεις από το Παρίσι, σιγή ιχθύος στην Αθήνα για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων

Πραξικόπημα Μάλι: Αντιδράσεις από το Παρίσι, σιγή ιχθύος στην Αθήνα για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων

Πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε στο Μάλι ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία της εκεί μεταβατικής κυβέρνησης. Συνελήφθησαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας και νέος πρόεδρος αυτοανακηρύχθηκε ένας συνταγματάρχης. Οι αντιδράσεις από τη Δύση είναι έντονες και κυρίως από τη Γαλλία ενώ σιγή ιχθύος τηρεί η Ελλάδα που σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη περιοχή.

Ο συνταγματάρχης Assimi Goita, πρώην μεταβατικός αντιπρόεδρος του Μάλι και νυν δικτάτορας (είχε διατελέσει πάλι δικτάτορας πριν τη μεταβατική κυβέρνηση, δηλαδή 9 μήνες πριν) ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε από την εξουσία τόσο τον πρόεδρο, όσο και τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι οι παραπάνω είχαν «αποτύχει στα καθήκοντα τους και απέβλεπαν στην παρεμπόδιση της πολιτική μετάβασης της χώρας προς τη δημοκρατία».

Ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ κάλεσαν σε άμεση αποφυλάκιση των φυλακισμένων πολιτικών, χωρίς βέβαια το αίτημα τους να εισακουστεί. Η Γαλλία έχει εμπλακεί στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά με σοβαρούς όρους στο Σαχέλ και έχει γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκεια της σε κάθε τόνο για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η Γαλλία σχεδιάζει να επιβάλλει κυρώσεις μέσω της ΕΕ και κάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει και σε αυτό το επίπεδο κινητοποίηση.

Η Ελλάδα από τη μεριά της σχεδιάζει εδώ και μήνες την αποστολή στρατευμάτων και αστυνομικών στο Μάλι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έπειτα από πρόσκληση των Γάλλων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει, και θα ήταν απορίας άξιο αν θα υποστήριζε ένα στρατιωτικό καθεστώς θυσιάζοντας Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς μακριά από τα ελληνικά σύνορα και για χάρη μεγάλων γαλλικών πολυεθνικών.

Ο δικτάτορας Goita φαίνεται ότι δεν πήρε τη θέση που αναζητούσε στη κυβέρνηση έπειτα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό οπότε προχώρησε στην κίνηση του. Η χώρα μαστίζεται από αστάθεια, φτώχεια, ενδημική διαφθορά και ένα φονταμενταλιστικό αντάρτικο. Πρόσφατα ξέσπασαν διαδηλώσεις σχετικά με την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη διαφθορά και εικάζεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον συνταγματάρχη αφού η κυβέρνηση δεν τον «συμβουλευόταν» πια. Ο δικτάτορας από τη μεριά του δήλωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά το επόμενο έτος, δηλαδή όπως είναι προγραμματισμένες σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι διεθνείς αντιδράσεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter