Πραξικόπημα κάτω από την μπάρα

Πραξικόπημα κάτω από την μπάρα

Η διαφθορά και το ντόπινγκ απειλούν να εξοστρακίσουν το άθλημα από το ολυμπιακό πρόγραμμα

Το άθλημα που δόξασε τον ελληνικό αθλητισμό όσο ελάχιστα κινδυνεύει με εξοστρακισμό από το ολυμπιακό πρόγραμμα. «Εξετάζουμε την πιθανότητα αποκλεισμού της άρσης βαρών από τους Αγώνες του Παρισιού το 2024» ξεσπάθωσε χωρίς μαλλιά στη γλώσσα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Το ντόπινγκ και η εκτεταμένη διαφθορά λερώνουν το ταπί και η μπάρα απειλεί να πέσει και να πλακώσει τους δυνατότερους των δυνατών. «Εγώ θα μείνω και θα παλέψω ώστε να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» υπόσχεται ο δικός μας Πύρρος Δήμας.

Το έτος 2020 ξεκίνησε με δημοκρατική επανάσταση αλλά ολοκληρώνεται με πραξικόπημα. Οταν ο επί 44 χρόνια ισχυρός ανήρ του αθλήματος Τάμας Αγιάν αποκαθηλώθηκε στα 89 του, με βαριές κατηγορίες για υπεξαίρεση πακτωλού χρημάτων και συγκάλυψη ποικίλων σκανδάλων, η άρση βαρών πανηγύρισε το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων.

Αλλά οι χούντες δεν πέφτουν σε μία νύχτα. Η θητεία της κυρίας που διαδέχτηκε προσωρινά τον Ούγγρο Αγιάν στον προεδρικό θώκο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (IWF) Ούρσουλα Παπαντρέα τερματίστηκε άδοξα στις αρχές Οκτωβρίου μετά την ανταρσία των δέκα από τα 17 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Η ψηφοφορία για την καθαίρεσή της έγινε με τηλεδιάσκεψη, για την οποία η πρόεδρος δεν ειδοποιήθηκε καν.

Παρά το… εκκωφαντικό επώνυμό της, η Παπαντρέα δεν σχετίζεται με την Ελλάδα ούτε με τη γνωστή οικογένεια. Είναι Αμερικανίδα και έχει πίσω της 25 χρόνια καριέρας στην άρση βαρών ως αθλήτρια της ελίτ και προπονήτρια. Το παρατσούκλι της είναι «βασίλισσα», αλλά η αυλή της στάθηκε ανήμπορη να τη διασώσει από την έκπτωση.

Η οργή της ΔΟΕ

Το πραξικόπημα που προκάλεσε την οργή της ΔΟΕ είναι… ποτισμένο με αναβολικά. Οι επτά από τους πρωτεργάτες προέρχονται από χώρες αποκλεισμένες από την ολυμπιάδα λόγω ντόπινγκ ή από άλλες που κινδυνεύουν με μπλόκο. Ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος προέρχεται από τη στιγματισμένη Ταϊλάνδη και ακούει στο όνομα Ινταράτ Γιονγκμπαντόι.

Eκτός νυμφώνος βρίσκονται επίσης η Αίγυπτος και η Μαλαισία λόγω πολλαπλών κρουσμάτων ντόπινγκ σε αθλητές της εθνικής ομάδας. Η Ρουμανία του παλαιού ολυμπιονίκη Νίκου Βλαντ, η οποία θεωρείται εγκέφαλος του κινήματος, βρίσκεται κι αυτή επί ξυρού ακμής. Το Ιράν και η Τουρκία θα πάνε στο Τόκιο χωρίς τα μεγαλύτερα αστέρια τους, διότι οι ποινές που εκτίουν τους στέρησαν το δικαίωμα συμμετοχής στην προκριματική διαδικασία.

Εμείς; Εμείς δεν έχουμε πια «ντριμ τιμ» όπως στα χρόνια του Χρήστου Ιακώβου, αλλά η κορυφαία Ελληνίδα αρσιβαρίστρια Ελένη Κωνσταντινίδη, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2019, πιάστηκε ντοπαρισμένη τον περασμένο Μάρτιο. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα βρέθηκε ντοπέ και ο 38άχρονος Γιώργος Μαρκούλας, τέταρτος στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 πίσω από τον νυν πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών Πύρρο Δήμα.

Αλλαγή συστήματος

Το διακύβευμα είναι η αναδρομική αλλαγή του συστήματος πρόκρισης για το Τόκιο, ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους αθλητές που χάνουν το τρένο λόγω ντόπινγκ. «Υπάρχουν καθαροί αθλητές στις αποκλεισμένες χώρες και είναι άδικο να γκρεμίσουμε το ολυμπιακό τους όνειρο» δήλωσε σπαραξικάρδια ο πολύφερνος Σαμ Κόφα: «Στη χειρότερη περίπτωση, ας τους επιτραπεί να συμμετάσχουν υπό την ολυμπιακή σημαία, όπως γίνεται με κάποιους Ρώσους».

Τεχνικός διευθυντής της άρσης βαρών για το Τόκιο και πρόεδρος της ομοσπονδίας της Αυστραλίας, ο πολύς Κόφα έχει προσωπικό συμφέρον για να μπάσει αθλητές από το παράθυρο. Η σπουδαία αρσιβαρίστρια από τα νησιά Φίτζι Αϊλίν Σικαματάνα, που άλλαξε υπηκοότητα πρόσφατα και έγινε Αυστραλέζα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Η αγωνιστική δραστηριότητα έχει διακοπεί εδώ και μήνες, οπότε θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθεί έγκαιρα η σειρά των προκριματικών αγώνων. «Ας χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό κριτήριο η παγκόσμια κατάταξη» εισηγήθηκε η Παπαντρέα πριν από την ανατροπή της. «Να πάνε στο Τόκιο όσοι έχουν έστω και έναν αγώνα με κορυφαία επίδοση» αντιπροτείνουν οι… ντοπάκηδες. Η συγκεκριμένη μεθόδευση τους συμφέρει, αφού ανοίγει τον δρόμο για προκρίσεις της μίας νύχτας και για επιστροφή των αθλητών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω φαρμακοδιέγερσης.

Το σκηνικό συμπληρώνεται με την πλημμελή διεξαγωγή του ντόπινγκ κοντρόλ (όπως και στα υπόλοιπα αθλήματα) εξαιτίας της Covid-19. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, προτού ξεσπάσει η πανδημία, έγιναν 446 έλεγχοι, ενώ στο δεύτερο μόλις 19 στην Κίνα και 25 στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η ΔΟΕ απαιτεί άμεσο εκσυγχρονισμό του κώδικα ντόπινγκ και διαφάνεια στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ειδάλλως θα κατεβάσει τον πέλεκυ χωρίς δισταγμό, όπως και στην πυγμαχία. Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της IWF από το 2013 και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών, ο Πύρρος Δήμας σκέφτηκε την παραίτηση αλλά τελικά προτίμησε να δώσει τη μάχη από μέσα.

«Το μέλλον του αθλήματος είναι νεφελώδες αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά καθήκον μου είναι να φέρνω τους συναδέλφους προ των ευθυνών τους στο πλαίσιο της ενότητας και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των αρσιβαριστών. Ως αθλητής διδάχτηκα να μην τα παρατάω στα δύσκολα» δήλωσε ο 49χρονος Πύρρος. «Θα καθίσω κάτω απ’ την μπάρα» μπορούσε να συμπληρώσει. Δεν θα είναι έκπληξη αν μελλοντικά βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Ετικέτες

Documento Newsletter