Πράσινο τσουνάμι στην Αργεντινή υπέρ των αμβλώσεων

Πράσινο τσουνάμι στην Αργεντινή υπέρ των αμβλώσεων

Στην Αργεντινή γυναίκες με πράσινα τριγωνικά μαντίλια ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την άρση του περιορισμού των εκτρώσεων

Χιλιάδες γυναίκες κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και πολιτιστικής ταυτότητας έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, όλες με πράσινα τριγωνικά μαντίλια τυλιγμένα γύρω από τον λαιμό, τους καρπούς ή το κεφάλι, σύμβολο της μάχης για το δικαίωμα στην άμβλωση, και φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη «ναι στην ισότητα», «ναι στις αμβλώσεις», «όχι στην έμφυλη βία».

Η υπόσχεση του νεοεκλεγέντος προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες ότι στα μέσα Μαρτίου θα καταθέσει νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα επιτρέπονται οι αμβλώσεις χωρίς περιορισμούς έδωσε σε εκατομμύρια γυναίκες ελπίδα πως η φωνή τους θα ακουστεί.

«Πέρυσι, για όγδοη συνεχόμενη φορά, η Εθνική Καμπάνια για το Δικαίωμα στη Νόμιμη, Ασφαλή και Ελεύθερη Εκτρωση παρουσίασε νομοσχέδιο περί εθελουσίας διακοπής της εγκυμοσύνης. Ελπίζουμε ότι ο νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί θα είναι πιο κοντά στη συλλογική, πολυφωνική και ομοσπονδιακή δομή μας με κοινωνική συναίνεση. Είμαστε πεπεισμένες ότι φέτος η έκτρωση θα νομιμοποιηθεί στην Αργεντινή» υποστηρίζουν μιλώντας στο Documento οι φεμινίστριες Κλαούντια Ανσορένα και Μαρτίνα Φερέτο, μέλη της καμπάνιας που εδώ και δεκαπέντε χρόνια μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή.

Κάτι μοιάζει να αλλάζει

Μόλις πριν από δύο χρόνια ένα νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις και υπογράφηκε από τη συγκεκριμένη καμπάνια συζητήθηκε αλλά απορρίφθηκε από το Κογκρέσο, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά.

«Τότε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι επέτρεψε μόνο να γίνει μια συζήτηση στο Κογκρέσο, αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε από κάποια πρωτοβουλία. Αντίθετα, ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες δεσμεύτηκε οι αποφάσεις αυτές να συνοδευτούν από νόμους και δημόσιες πολιτικές οι οποίες θα διευθετήσουν το πρόβλημα δημόσιας υγείας που δημιουργείται όταν οι αμβλώσεις γίνονται κρυφά» προσθέτουν οι δύο φεμινίστριες.

Η Αργεντινή είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα και να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις αφήνοντας πίσω της τον σκοταδισμό. Οι γυναίκες που υψώνουν το ανάστημά τους και με δυναμισμό διεκδικούν τα δικαιώματά τους ολοένα και πληθαίνουν.

«Οι διαδηλώσεις και οι αξιώσεις για το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα, την αυτονομία και την ελευθερία τους έχουν αυξηθεί μαζικά και υποστηρίζονται από άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης, χρώματος, φύλου, πολιτιστικής ταυτότητας» επισημαίνουν τα μέλη της καμπάνιας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μεγάλη μερίδα έφηβων και νέων για τους οποίους είναι αδιανόητο ότι η άμβλωση δεν είναι νόμιμη.

Με εχθρό την εκκλησία

Οι εκτρώσεις αποτελούν κόκκινο πανί για την εκκλησία, η οποία επιβάλλοντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις ιδεοληψίες της δίνει το πρόσταγμα σε νομοθέτες και αξιωματούχους. Η επιρροή της ιδίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που αποτελούν το προπύργιο των ρωμαιοκαθολικών είναι μεγάλη.

«Οι πιο σκληροπυρηνικοί της Καθολικής Εκκλησίας αντιτίθενται επειδή είναι κατά των ανθρώπων που αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα και τη ζωή τους, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες. Οι ισχυρισμοί των εκκλησιών και όλων εκείνων που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματά μας δεν έχουν καμία βάση διότι στηρίζονται σε δόγματα και θρησκευτικές πεποιθήσεις που προσπαθούν να επιβάλουν με τη βία» επισημαίνουν η Μαρτίνα και η Κλαούντια, οι οποίες βλέπουν εδώ και χρόνια την Καθολική Εκκλησία να βάζει φρένο στους αγώνες τους.

Οι ίδιες όμως δεν το βάζουν κάτω. Με το τραγούδι «Είμαστε οι εγγονές των μαγισσών που δεν καταφέρατε να κάψετε» στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην εκκλησία αλλά και σε όποιον στέκεται εμπόδιο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις τους έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δεκάδες άλλα φεμινιστικά κινήματα ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το γυναικείο κίνημα Las Tesis στη Χιλή που το τραγούδι τους «Ο βιαστής είσαι εσύ» ακούστηκε και τραγουδήθηκε παγκοσμίως.

Documento Newsletter