Πράσινο τσάι και συμπάθεια – Ρωγμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το «κλίμα συναίνεσης» με τη ΝΔ

Πράσινο τσάι και συμπάθεια – Ρωγμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το «κλίμα συναίνεσης» με τη ΝΔ

Προβληματισμό και αμηχανία προκάλεσε σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το εύθυμο κλίμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι «χαριεντισμοί» με τα ντολμαδάκια και το πράσινο τσάι, όπως επίσης οι μετέπειτα διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής, με βουλευτές ή στελέχη του κόμματος να παρατηρούν την υποβάθμιση του σκανδάλου των υποκλοπών από το θύμα του παρακρατικού μηχανισμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε αποδέκτης κριτικής και από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Εκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Ν. Ανδρουλάκη ρωτώντας τον: «Ξεχάστηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ξεχάστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης;». «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι εμάς μας ξένισε το κλίμα το οποίο βγήκε από τη συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Μητσοτάκη και θέλουμε και κάποιες απαντήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να διαδραματίσει ρόλο συναινετικής ή προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης επιχείρησε να επιστρέψει τα πυρά, θυμίζοντας τις νομικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει εντός και εκτός συνόρων, ενώ παρουσίασε εαυτόν ως τον βασικό πρωταγωνιστή της αποκάλυψης του πολύκροτου σκανδάλου. Παραβλέποντας ότι μήνυσε τον λεγόμενο «κρεοπώλη» του Predator για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του και όχι τους Δημητριάδη – Κοντολέοντα για την επιβεβαιωμένη παρακολούθησή του μέσω της ΕΥΠ, αντέτεινε: «Αγαπητέ, κύριε Φάμελλε, πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψα το παρακράτος της ΝΔ. Το πήγα στη Δικαιοσύνη. Πήγα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Συμβούλιο Επικρατείας με δική μου πρωτοβουλία έβγαλα αντισυνταγματικό τον νόμο της ΝΔ που βοήθησε στη συγκάλυψη. Θέλω να μου πείτε τι από όλα αυτά κάνατε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορείτε σήμερα να κάνετε αυτά τα δηλητηριώδη υπονοούμενα απέναντί μου».

Στο κοινοβουλευτικό πινγκ – πονγκ που εκτυλίχθηκε, ο Σωκ. Φάμελλος θύμισε τόσο την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή όσο και τις πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην τεκμηρίωση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ έξι κορυφαίων κρατικών λειτουργών. «Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αξιόπιστη, προγραμματική, δυναμική και δομική αντιπολίτευση, αλλά χωρίς τοξικότητες. Επιτρέψτε μας να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο, που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει το γρηγορότερο δυνατό τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και όχι τον δικό σας δρόμο που την έκανε δύο φορές κυβέρνηση» ήταν η τελευταία απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη.

«Χτυπούσε τα χέρια του στο τραπέζι»

Στον απόηχο της σύγκρουσης, ο Ν. Ανδρουλάκης παρουσιαζόταν ενοχλημένος από την επίθεση που δέχτηκε από τον Σωκ. Φάμελλο, ενώ το ζήτημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση της ΚΟ ενόψει της συζήτησης προϋπολογισμού στην ολομέλεια. Ειδικότερα, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε πως δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να χτυπά την αντιπολίτευση, διότι «ο αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση».

Κατά τις πληροφορίες, η απάντηση του προέδρου ήταν οργισμένη σε σημείο που «χτυπούσε τα χέρια του στο τραπέζι», όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Μάλιστα, με τον Π. Γερουλάνο να μην είναι «παρών» εκείνη την ώρα, ο Ν. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως πρόκειται για στρατηγική επιλογή και όποιος δεν την ακολουθεί «είναι εκτός γραμμής».

«Διάχυτος προβληματισμός στην ΚΟ»

Το πρώτο τετ α τετ ωτακουστή και παρακολουθούμενου μετά την αποκάλυψη αυτής της δυσώδους υπόθεσης φαίνεται πως πυροδότησε μια συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία διαπερνά την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου αναφορικά με το ύπατο αξίωμα και καταλήγει στην εν γένει στρατηγική της ηγεσίας, καθώς η στοχοπροσήλωση στη διάψευση του σχήματος περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται να πυροδότησε την κριτική περί «βολικής αντιπολίτευσης».

«Νομίζει ότι βγαίνει κερδισμένος από τη συγκεκριμένη συνάντηση…» σχολιάζει με νόημα έμπειρος βουλευτής, ενώ έτερο μέλος της ΚΟ περιέγραψε πως «είναι διάχυτος ο προβληματισμός ανάμεσα στους βουλευτές. Επικρατεί ένα μούδιασμα». Παράλληλα, στέλεχος με σημαντικό πόστο στη Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε μεν ότι σε τέτοιου είδους συναντήσεις «δεν πας για να τα κάνεις γης μαδιάμ, αλλά θα περίμενα να θέσει πιο εμφατικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Εστω να πει μετά τη συνάντηση πως η σκιά παραμένει».

«Δύσκολο να αρνηθεί την πρόταση για Ράμμο»

«Θα ζοριστεί ο Ν. Ανδρουλάκης με την πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο» εκτιμά ο έμπειρος βουλευτής, ενώ το έτερο κοινοβουλευτικό στέλεχος υποστηρίζει πως «θα είναι δύσκολο ο πρόεδρος να την αρνηθεί». Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος πρότεινε πριν και από τον Αλέξη Χαρίτση την υποψηφιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ για το πρώτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα και δέχτηκε ομοβροντία επικρίσεων, αναγνωρίζει σε έναν βαθμό την κριτική ότι θα έπρεπε να έχει εκφράσει τη σκέψη του πρώτα εντός του κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μια «υπεραντίδραση» έναντι μιας πρότασης που διατυπώθηκε από ένα στέλεχος με τη βαρύτητα που φέρει ο εσωκομματικός του ρόλος.

«Θα πληρώσουμε τη στροφή στο κέντρο»

Υπό αυτά τα δεδομένα, άλλο σημαίνον στέλεχος εκμυστηρεύτηκε στην εφημερίδα τον σκεπτικισμό του για την εν γένει πορεία του κόμματος, προβλέποντας πως «θα την πληρώσουμε τη στροφή στο κέντρο». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «τα 20άρια των δημοσκοπήσεων δεν τα βλέπουμε στο κοινωνικό τερέν. Η μόνη διαφορά είναι η αναβάθμιση της μιντιακής μας προβολής».

Ετικέτες

Documento Newsletter