«Πράσινο φως» από ΝΔ για κτιριακά μεγαθήρια στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό

«Πράσινο φως» από ΝΔ για κτιριακά μεγαθήρια στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί σαν «μπουλτόζα» την στρεβλή ανάπτυξη και τη δημιουργία κλίματος επενδυτικής ανάκαμψης. Αντιστρέφει το νόημα των λέξεων, και πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που θέλει να τις κόβει και σε εγκαίνια σχεδίων αστικών αναπλάσεων. Η ΝΔ δίνει τη δυνατότητα να χτιστούν κτίρια ύψους ακόμα και 28 μέτρων στις γειτονιές του Υμηττού, μέσω της μετατροπής του χώρου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ σε κυβερνητικό πάρκο! Πριν αλέκτορα φωνήσαι, έπεσαν οι μάσκες των γαλάζιων επιτελών που εμφάνιζαν σαν έργο πνοής το περιβόητο σχέδιο του Μαξίμου για τη μετακίνηση εννιά υπουργείων και άλλων οργανισμών από το κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό. Αρκούσε μια τροπολογία που κατατέθηκε μάλιστα από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, για να τονώσει τις ενστάσεις πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, κατοίκων της περιοχής και κοινωνικών φορέων αναφορικά με το «κυβερνητικό πάρκο» . Η προχειρότητα είχε εντοπισθεί στο σχέδιο και παράλληλα είχαν αναδειχθεί προβλήματα, όπως ότι θα διαμορφωθούν συνθήκες ασφυκτικές λόγω της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου σε περιοχή με στενούς δρόμους, έλλειψης χώρων στάθμευσης και με μετρό σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά.

Τώρα, με την τροπολογία 1147/94 29.11.2021 αναδεικνύεται με το “καλημέρα” μια σκοτεινή προοπτική για τον Υμηττό και περιοχή γύρω από το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Περιγράφονται ρυθμίσεις για τη δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερου χώρου-αστικού πρασίνου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης». Και προβλέπεται ότι στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση πολεοδομικού κέντρου, ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε είκοσι οκτώ (28) μέτρα! Ακόμα και οκταώροφο/εννιαώροφο κτίριο μπορεί να “σηκωθεί”…Κι αυτό σε μια περιοχή του Υμηττού που είχε εδώ και χρόνια κρατήσει χαμηλούς συντελεστές δόμησης και χαρακτηρίζεται από στενά δρομάκια, γραφικές μονοκατοικίες με πρασιές προς το δρόμο, από πολυκατοικίες που στην πλειονότητά τους είναι διώροφα , τριώροφα οικήματα, σε αντίθεση με άλλα τμήματα του Δήμου Δαφνης-Υμηττού , που εφάπτονται με την οδό Βουλιαγμένης ή την Ηλιουπόλεως , και πέριξ αυτής που έχουν πιο ψηλά κτίρια.

Στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, στο ακίνητο, συνολικής έκτασης 154.797,34 τ.μ., επιτρέπονται, σύμφωνα με το προωθούμενο νομοθέτημα, δυο γενικές κατηγορίες χρήσεων, πολεοδομικό κέντρο και ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο. Ορίζεται ότι για την εξειδίκευση των χρήσεων και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, χρειάζεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αυτό καταρτίζεται και εγκρίνεται , υπό τους ειδικότερους όρους με πρόβλεψη ποσοστό 50% από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου να διατίθενται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο», και ποσοστό 50% για τη χρήση πολεοδομικού κέντρου.

Στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση πολεοδομικού κέντρου επιτρέπονται χρήσεις που αφορούν σε διοίκηση, κοινωνική πρόνοια, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση (κτίρια- γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, γωνιές ανακύκλωσης. Επίσης σημειώνεται ότι στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση πολεοδομικού κέντρου, «οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται σε ποσοστό 40%» και «ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε είκοσι οκτώ (28) μέτρα».

Στη ζώνη του ακινήτου, όπου θα αναπτυχθεί η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι-Αστικό Πράσινο», επιτρέπεται η ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτίρια που θα κριθούν διατηρητέα.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι η απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ καθίσταται άμεση. Η δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων-αστικού πρασίνου με
την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» , σημειώνεται ότι εξυπηρετεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας, για την εκπλήρωση του οποίου επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ορίζεται ότι κατά παρέκκλιση του άρθρου 15 του ν. 2882/2001, για την εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου και των επικειμένων του και ανεξαρτήτως αν η απαλλοτριωθείσα έκταση υπάγεται ή όχι στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις δυο ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών, εγγεγραμμένων στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, οι εκθέσεις ανατίθενται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία και υποβάλλονται. Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των δύο εκθέσεων των ανεξάρτητων εκτιμητών για την εκτίμηση της αξίας του προς απαλλοτρίωση ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη από το αρμόδιο δικαστήριο, ο μέσος όρος της αξίας που προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις.

Αρχές Απριλίου, με τυμπανοκρουσίες και με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε γίνει εκδήλωση στον Υμηττό για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ , προβάλλοντας τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου και την εξοικονόμηση πόρων από τη μεταφορά εκεί 9 υπουργείων. Λίγες μέρες αργότερα, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου (14.4.2021) έκαναν αναλυτική παρουσίαση θριαμβολογώντας για την προοπτική που ανοίγεται, μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης των ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάσης, ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και σήμερα υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, δεν χάνει ευκαιρία για να μιλήσει για σχ΄διο που αλλάζει τον οικιστικό χάρτη της Αθήνας, για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο στην επόμενη εικοσιπενταετία από χρήματα που δίνονται για μισθώματα και άλλες επιβαρρύνσεις στέγασης υπουργείων και υπηρεσιών, για τα οφέλη από τη λειτουργία συγκεντρωμένων κυβερνητικών κτιρίων ως προς την παραγωγικότητα αλλά και την αναβάθμιση της γύρω περιοχής.

Πάντως, ήδη έχουν εκφρασθεί διαφωνίες για τις προωθούμενες αλλαγές και αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικά όσα έχει επισημάνει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος, καθηγητής Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας. Ανέφερε χαρακτηριστικά (μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook) τις ημέρες που είχε τεθεί από το Μαξίμου ως επιλογή προτεραιότητας το σχέδιο για τη μεταφορά υπουργείων από το κέντρο στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό:

«(…) Θα ανακαλύψουν ότι μέσα στο συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ υπάρχουν και κτίρια που θα απαιτείται διατήρηση τους αλλά και ανάλογος εξοπλισμός καθώς μιλάμε για ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της Αθήνας. Το ίδιο συνέβη και με την ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα. Ακολούθως θα διαπιστωθεί ότι ο κοντινότερος σταθμός Μετρό απέχει από το κέντρο του κυβερνητικού πάρκου κάπου ένα χιλιόμετρο. Θα χρειαστούν λοιπόν και χώρους στάθμευσης. Για πόσους; Για 9 υπουργεία και 4 οργανισμούς. Υπολογίστε 5-10.000 υπαλλήλους, χώρια οι επισκέπτες. Θα σκεφτεί κάποιος, ας φτιάξουμε έναν σταθμό Μετρό πιο κοντά. Λογικό. Πάμε για άλλα δέκα χρόνια. Και τότε θα συνειδητοποιηθεί ότι όλη αυτή η κυβερνούπολη που ο Φράνκο ονειρεύτηκε έξω από τη Μαδρίτη, οι Βραζιλιάνοι στη ζούγκλα, οι Αιγύπτιοι στην έρημο και ο Δοξιάδης στο Τατόι όταν η Αθήνα έφτανε μόλις στη Νέα Φιλαδέλφεια, η κυβέρνηση μας σχεδιάζει να τη χτίσει καταμεσής σε μία πυκνοδομημένη συνοικία με αμιγή κατοικία, με χιλιάδες πολυκατοικίες, με τυπικά αθηναϊκά δρομάκια που αν έχουν παρκάρει και από τις δύο πλευρές αυτοκίνητα δεν μπορεί να περάσει λεωφορείο. Όταν λοιπόν θα ξεκινήσουν να στήνουν τα πραγματικά σχέδια επί χάρτου, τις πραγματικές μελέτες σε διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση, την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, τις ρυμοτομίες, τα περιβαλλοντικά και πολλά-πολλά ακόμη τότε θα βγαίνουν στον αέρα ένα-ένα τα πιο πάνω (…)».

Η τροπολογία 1147/94 29.11.2021 με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη βουλή δείχνει την κατεύθυνση των σχεδίων για το κυβερνητικό πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ενισχύει τις ανησυχίες των κατοίκων και αναδεικνύει την αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για καπιταλιστική «ανάπτυξη» πάνω στην οποία χτίζεται το γαλάζιο πολιτικό προφίλ της προσέλκυσης «επενδύσεων» που αναβαθμίζουν επιχειρηματικές τσέπες κι ας υποβαθμίζουν το περιβάλλον και ζωές κατοίκων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter