«Πράσινο» Αλουμίνιο: μια ιστορική πρόκληση για τη Μυτιληναίος

«Πράσινο» Αλουμίνιο: μια ιστορική πρόκληση για τη Μυτιληναίος

Ένα σημαντικό όσο και δύσκολο στοίχημα έθεσε η εταιρεία Μυτιληναίος, ανακοινώνοντας ότι στοχεύει να δείξει το δρόμο για μια πιο πράσινη και φιλική στο περιβάλλον βιομηχανία και να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία, παράγοντας αλουμίνιο με μειωμένες εκπομπές αερίων τύπων κατά 65% ως το 2030.

Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος, ανοίγοντας τις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου της εταιρείας, με τίτλο «Net Zero Action: From challenge to opportunity for accelerated & sustainable value creation», όπου διακεκριμένοι Ευρωπαίοι ομιλητές, εκπρόσωποι της διεθνούς επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και θεσμικών φορέων, τοποθετήθηκαν σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την κλιματική αλλαγή.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η εταιρεία άρχισε και θα συνεχίσει μέσα στα επόμενα χρόνια, να πραγματοποιεί μια μεγάλη στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, καθώς δεσμεύεται να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού, ώστε να μειώσει τις εκπομπές αερίων ρύπων κατά 30% ως το 2030 σε σχέση με το 2019 και να τις μηδενίσει ως το 2050.

Στη συνέχεια, ο Ευ. Μυτιληναίος υπενθύμισε τη μεγάλη εξαγορά χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW και 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από την Egnatia Group, η οποία είχε ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων, που προβλέπεται για τα τέλη του 2023, η εταιρεία θα έχει ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα με 2000MW αερίου και 2000MW ΑΠΕ.

Περιγράφοντας αναλυτικά τους στόχους της εταιρείας ανά τομέα, ο Ευ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ο πρώτος τομέας που θα ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό του αποτύπωμα είναι ο τομέας βιώσιμων έργων και ο τομέας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Σε ότι αφορά την παραγωγή αλουμινίου, ο ίδιος τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και γι’ αυτό η εταιρεία φιλοδοξεί να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία, μειώνοντας τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% μέχρι το 2030.

Για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ, ο Ευ. Μυτιληναίος είπε ότι θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια. Οι αλλαγές αυτές πάντως, σε συνδυασμό με την ουδετερότητα στις εκπομπές αερίων που επιδιώκει η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, θα είναι αποδοτική και για τα οικονομικά της μεγέθη αφού οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες σε σχέση με το φυσικό αέριο και άρα θα πετύχει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Αναφερόμενος στην τάση των επιχειρήσεων να αναλαμβάνουν εθελοντικά περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται «αστυνόμευση» καθώς οι εταιρείες αναλαμβάνουν ηθικές δεσμεύσεις έναντι της κοινωνίας και των μετόχων τους. «Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στο περιβάλλον και την κερδοφορία της επιχείρησης. Αν αξιοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες και νέες τεχνολογίες, τότε μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα με χαμηλότερο κόστος», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί στην σχεδίαση καινοτόμων εργαλείων και να κοιτάζουμε παράλληλα και την πλευρά της κατανάλωσης, ιδιαίτερα τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας».

H εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της μεταλλουργίας, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας και των έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει απορροφήσει τις ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιο Ελλάδας και Protergia, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 3.800 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter