Σε 4,7 GW διαμορφώθηκε η εγκατεστημένη ισχύς της επιχείρησης σε ΑΠΕ στο τέλος Ιουνίου φέτος, από 3,5 GW τον περσινό Ιούνιο
Υψηλά λειτουργικά κέρδη άνω των 900 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ το α΄ εξάμηνο 2024 αλλά και αυξημένα καθαρά κέρδη 228 εκατ. ευρώ, έναντι 84 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ειδικότερα, βάσει των οικονομικών καταστάσεων για το α΄ εξάμηνο 2024 που δημοσίευσε, η ΔΕΗ πέτυχε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2023. Κατά συνέπεια, παρότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου παρέμεινε υψηλός, στα επίπεδα των 3,82 δισ. ευρώ, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA, που θεωρείται ενδεικτικός της χρηματοοικονομικής ευρωστίας μιας εταιρείας, διαμορφώθηκε στο 2.3x, χαμηλότερα από το όριο του 3,5x που η διοίκηση είχε θέσει.
Συνέχιση επενδύσεων
Συν τοις άλλοις, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ο όμιλος συνέχισε να επενδύει σε πράσινα έργα καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης, στο πλαίσιο της επιλογής της διοίκησης Στάσση να προσδώσει στη ΔΕΗ πράσινα και ψηφιακά χαρακτηριστικά.
Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 800 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε στην ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,7 GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5 GW τον Ιούνιο του 2023.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 50% το α΄ εξάμηνο 2024 από 58% πέρσι, κυρίως λόγω μείωσης του μεριδίου στην υψηλή τάση.
Ετσι στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 η ΔΕΗ είχε μερίδιο 53% στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις (από 55% τον Ιούνιο 2023), 40% στη μέση τάση, απ’ όπου παίρνουν ρεύμα οι μεσαίες επιχειρήσεις (από 34%), και 18% στην υψηλή τάση, απ’ όπου ηλεκτροδοτείται η βαριά βιομηχανία (από 54%). Στη Ρουμανία το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια διαμορφώθηκε στο 15%.
Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 33% το α΄ εξάμηνο 2024 από 37% πέρσι, κυρίως λόγω της μείωσης της χρήσης λιγνίτη.
Η λιγνιτική παραγωγή
Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 30% και περιορίστηκε στο 16% της συνολικής της ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να παραμείνει εντός των στόχων αειφορίας που περιλαμβάνονται στο πράσινο ομολογιακό δάνειο που σύναψε το 2019, για να μειώσει τα επιτόκιά της.
Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 65% το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με πέρσι και πλέον αντιπροσωπεύει το 33% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου.
Στη Ρουμανία το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή από ΑΠΕ, κυρίως ηλιακά, διαμορφώθηκε σε 13%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Macquarie στη Ρουμανία που περιλαμβάνει 629 MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145 MW σε προχωρημένα έργα έναντι τιμήματος 700 εκατ. ευρώ. Με την εξαγορά αυτή η ΔΕΗ διπλασιάζει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαθέτει στη Ρουμανία από 582 MW σε 1,2 GW.