Πράσινα, κόκκινα και μπλε ρούχα στο ίδιο πρόγραμμα

Οι περισσότεροι διεθνείς άλλαξαν φανέλα μέσα σε μερικές εβδομάδες και η κοσμογονία συνεχίζεται

Ο ανυποψίαστος παρατηρητής θα πιάσει στα χέρια του τη λίστα των διεθνών που φόρεσαν τα μπλε στο Ευρωμπάσκετ 2022 για να τη συγκρίνει με τη φετινή και θα νομίσει ότι έπεσε στο παρκέ μετεωρίτης. Από τους δώδεκα του Βερολίνου και του Μιλάνου τέσσερις βασικότατοι άλλαξαν φανέλα μες στον Ιούλιο, δύο μένουν μέχρι να φύγουν, δύο ψάχνουν ομάδα και μόνο τέσσερις παραμένουν αμετακίνητοι: οι «κόκκινοι» Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Λούντζης και ο… Γιάννης. Τρεις επιλαχόντες του 2022, που ωστόσο θα πάνε Μανίλα (Μωραΐτης, Ρογκαβόπουλος, Μήτογλου), προβάρουν κι αυτοί καινούργια χρώματα, ενώ ένας νεοσύλλεκτος στην εθνική (Ουόκαπ) άλλαξε υπηκοότητα. Οι δυο εβδομάδες που συγκλόνισαν το μπάσκετ –για να δανειστούμε τον τίτλο του ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας– έγιναν ήδη τρεις και η καταμέτρηση συνεχίζεται…

Νέα αρχή

Το αντίο του Γιώργου Παπαγιάννη στον Παναθηναϊκό ήταν η τελευταία –αλλά όχι έσχατη– πράξη ενός καλοκαιριού γεμάτου με δράματα. Ενοχλημένος από την τοξικότητα που έτεινε να μετατρέψει τον ίδιο σε αποδιοπομπαίο τράγο για αστοχίες ετών, ο μέχρι πρότινος αρχηγός των «πρασίνων» αδιαφόρησε για την ολική επαναφορά της ομάδας και αποφάσισε να κάνει νέα αρχή στην Κωνσταντινούπολη. Ο 26άχρονος Παπαγιάννης πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στην Αμερική ανιχνεύοντας τις πιθανότητες επιστροφής του στο ΝΒΑ (όπου έπαιξε για δύο χρόνια στους Σακραμέντο Κινγκς, 201618), αλλά δεν βρήκε κάτι καλύτερο από το 1,6 εκατ. δολάρια που του προσφέρει ετησίως η Φενερμπαχτσέ.

Οπως σχολίασε Τούρκος συνάδελφος στο Twitter, η Φενέρ έχει πλέον το καλύτερο ελληνικό κουαρτέτο στην Ευρώπη:

Ιτούδης, Καλάθης, Ντόρσεϊ, Παπαγιάννης. Οι τέσσερις θα μπορούσαν να είχαν γίνει πέντε (με τον Κώστα Σλούκα) ή έξι (με τον Κώστα Αντετοκούνμπο), αλλά ο αριθμός μπορεί και να μειωθεί. Ο 34χρονος Νικ Καλάθης δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του και ενδέχεται να επανέλθει στο στόχαστρο των εδώ «αιωνίων», ιδίως του Ολυμπιακού που ψάχνει για ελληνικά διαβατήρια. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που είναι στο άνθος της ηλικίας του (27), θα βρισκόταν ήδη στο αεροπλάνο για το «Ελ. Βενιζέλος», με αδιευκρίνιστο τελικό προορισμό, αν δεν είχε ισχυρό συμβόλαιο με τους Τούρκους. Τις μονές ημέρες η Φενέρ «τον κρατάει και για τη νέα σεζόν», τις ζυγές «τον αφήνει ελεύθερο». Σάββατα ο Ντόρσεϊ «υπογράφει στον Ολυμπιακό», Κυριακές «δίνει τα χέρια με τον Παναθηναϊκό».

Η αποχώρηση του Παπαγιάννη θεωρείται πλήγμα για τον Παναθηναϊκό, αφού ναρκοθέτησε την πανστρατιά και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στη θέση 5, όπου παραδοσιακά πληρώνονται υπεραξίες. Μία μέρα νωρίτερα οριστικοποιήθηκε η παλιννόστηση του Ιωάννη Παπαπέτρου έπειτα από μία σεζόν στην αγκάλη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν, ενώ είχε προηγηθεί η μεγάλη επιστροφή του Ντίνου Μήτογλου. Οι δύο διεθνείς άσοι αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ με λόγια πικρά («η ομάδα δεν καλύπτει πλέον τις φιλοδοξίες μας»), αλλά ξαναγύρισαν για να δρομολογήσουν την αντεπίθεση δίπλα στον Σλούκα, ο οποίος προβάρει πράσινες ωτασπίδες βιομηχανικής ισχύος για τα «αιώνια» ντέρμπι.

Οταν ανάψουν τα φώτα για την πρώτη προπόνηση του νέου Παναθηναϊκού στο γήπεδο «Παύλος Γιαννακόπουλος» δεν θα έχει μείνει ούτε ένας πρωτοκλασάτος παίκτης από την περυσινή ομάδα, με πιθανή εξαίρεση τον δεμένο με συμβόλαιο Μάριους Γκριγκόνις. Οι Δημήτρης Μωραΐτης, Κώστας Αντετοκούνμπο συμπληρώνουν τον ελληνικό πυρήνα δίπλα στον Λευτέρη Μαντζούκα, στους αδερφούς Καλαϊτζάκη και τους νεαρότερους Σαμοντούροφ, Αβδάλα. Οι μικροί μάλλον θα δοθούν δανεικοί, αφού ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν (με Λούκα Βιλντόσα, Ματίας Λεσόρ, Τζέριαν Γκραντ αλλά και Κάιλ Γκάι) ξεκινάει για πρωταθλητισμό και δεν προσφέρεται για αναπτυξιακά προγράμματα.

Αγκάθι οι Ελληνες

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ επειδή δεν περίμενε να χάσει και τους δύο «μετέωρους» του φετινού καλοκαιριού, πόσο μάλλον να δει τον Σλούκα καμαρωτό στα πράσινα. Η πάγια αρχή των καμένων στον χυλό Αγγελόπουλων για χρηστή διαχείριση μπλόκαρε κάθε συζήτηση για απόκτηση του Νίκολα Μίροτιτς ή του Ουίλ Κλάιμπερν αντί του Σάσα Βεζένκοφ, οπότε υπάρχει μια σχετική παγωμάρα, αφού τα ανακυκλωμένα υλικά (Μιλουτίνοφ, Ουίλιαμς-Γκος) δεν συγκινούν την εξέδρα σε μέρες «ψυχρού πολέμου».

Η απόκτηση του Λουκ Σίκμα ενθουσίασε τους ρέκτες του αθλήματος, αλλά μόνο αυτούς. Η αναζήτηση ελληνικού διαβατηρίου εξελίσσεται σε ενοχλητικό αγκάθι, αφού δεν υπάρχουν στην αγορά πολλοί… ιθαγενείς παίκτες ικανοί να ανταποκριθούν στο απαιτητικό μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα στην εμπιστοσύνη, ωστόσο η κληρονομιά των δύο απανωτών φάιναλ φορ είναι βαριά.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ψάχνει ομάδα στην Αμερική, αν και εικάζεται ότι θα λάβει και πάλι το 15ο και τελευταίο συμβόλαιο των Μιλγουόκι Μπακς. Ο Δημήτρης Αγραβάνης περισσεύει στον Παναθηναϊκό μετά την άφιξη του Μήτογλου και έχει κόψει τις γέφυρες που οδηγούν στο Λιμάνι, οπότε ψάχνεται για εξωτερικό ή για Περιστέρι. Τέλος, ο Ρογκαβόπουλος βρίσκεται σε τροχιά Euroleague, αφού εξαργύρωσε τη σεζόν καταξίωσης (μέσω τουρκικού πρωταθλήματος και… εθνικής) με δυνατό ντιλ στην Μπασκόνια. Πόσοι από τους παίκτες που αναφέρθηκαν στο παραπάνω κείμενο θα παραταχθούν στις 26 Αυγούστου απέναντι στην Ιορδανία στη Μανίλα; Η εθνική ανδρών κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά το καυτό καλοκαίρι του ελληνικού μπάσκετ, αφού οι περισσότεροι διεθνείς την εκτόπισαν σε δεύτερο ή και σε τρίτο πλάνο. Τουλάχιστον έχουμε τους νέους και τους εφήβους για να μας δροσίζουν μες στον καύσωνα και στην ξηρασία.