Σε εθνικό ευεργέτη εξελίσσεται ο Λέοναρντ Στερν. Oχι για το έθνος. Για την κυβέρνηση της ΝΔ. Κι ας περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας η περίφημη συλλογή του. Στάζουν μέλι όταν μιλάνε γι’ αυτόν ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού. Η υπουργός παρέστη την Τετάρτη στα εγκαίνια της έκθεσης με τις 161 αρχαιότητες, στο ΜΕΤ (Νέα Υόρκη), και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της ευχαριστώντας τον που αποφάσισε «να αποχωριστεί τη συλλογή του». Αυτός να δείτε πόσο σας ευχαριστεί που και τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας νομιμοποιήσατε και τη δίωξη (για την ώρα) γλίτωσε και φοροαπαλλαγές κέρδισε και κορδέλες κόβει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εν λόγω συμφωνία «στέλνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξωστρεφή και δυναμική μουσειακή πολιτική».
Αλήθεια, αυτό το μήνυμα θέλουμε να προβάλουμε; Oτι η χώρα που μάλιστα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών περηφανεύεται για τη νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας; Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε ξεκάθαρο ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε συνέδεσε τη συμφωνία για τη συλλογή Στερν με την επιστροφή των Γλυπτών. Αυτούσια τα λεγόμενά του: «Δεδομένου ότι οι αποδεικτικές διαδικασίες για οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση γύρω από πολιτιστικά αγαθά είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ δύσκολες, δαπανηρές και περίπλοκες, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι συχνά η πιο πρακτική προσέγγιση. Η σημερινή συνεργασία είναι το αποκορύφωμα αυτού του πραγματισμού. Αυτό έχει σημασία γιατί άλλοι αναρωτιούνται τι άλλο είναι δυνατό.
Μιλάω φυσικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για μια πιθανή νέα συνεργασία που θα φέρει τα δύο μέρη των Γλυπτών μαζί, ως ένα, στην Αθήνα». Η σύνδεση που κάνει είναι άκρως επικίνδυνη για την εθνική γραμμή της διεκδίκησης. Εάν και εφόσον πάρουμε πίσω τμήματα της ζωοφόρου, θα είναι δάνεια με ανταλλαγή άλλων σημαντικών αρχαιοτήτων. Και δεν ντρέπονται καθόλου.