Πρ. Παυλόπουλος από τις Θερμοπύλες: Ό,τι σημαντικό πετύχαμε στην ιστορία, το πετύχαμε ενωμένοι

Πρ. Παυλόπουλος από τις Θερμοπύλες: Ό,τι σημαντικό πετύχαμε στην ιστορία, το πετύχαμε ενωμένοι

Τα μηνύματα ενότητας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων στις Θερμοπύλες.

«Εμείς οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε πως ότι σημαντικό πετύχαμε στην ιστορία το πετύχαμε ενωμένοι. Η διχόνοια και ο διχασμός ήταν κάτι το οποίο μας έχει στοιχίσει ακριβά και το πληρώσαμε ακόμη και με κομμάτια του εθνικού μας κορμού» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «προς Θεού δεν υπονοώ πως σε μια πραγματική δημοκρατία όπως είναι η σημερινή, δεν υπονοώ πως σε κάθε απόφαση πρέπει να υπάρχει ομοφωνία. Ποτέ δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. ‘Αλλωστε δεν έχω κανένα δικαίωμα να υπονοώ ότι πρέπει οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να υποστείλουν σημεία της ιδεολογίας τους, των επιμέρους διαφορών που μπορούν και πρέπει να έχουν. ‘Αλλωστε είναι γνωστό ότι η ιστορία γράφεται μέσα από τη διαλεκτική σύνθεση διαφορετικών απόψεων σε επιμέρους θέματα» όπως είπε για να συμπληρώσει πως «εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ότι στις μεγάλες στιγμές του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως στα εθνικά μας θέματα είμαστε πάντα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι…»

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα μηνύματα που εκπέμπουν σε όλο τον κόσμο οι Θερμοπύλες λέγοντας πως «συνηθίζουμε να μιλάμε για το έπος των Θερμοπυλών για το έπος των 300 του Λεωνίδα . Ναι αυτή ήταν η καρδιά ήταν ο πυρήνας. Όμως εδώ ήταν ένας αγώνας ο οποίος έβαλε βαθιά τη σφραγίδα του στην ιστορία της ανθρωπότητος αλλά και στην ιστορία του πολιτισμού» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την κληρονομιά των Ελλήνων υπογράμμισε πως «πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει κληρονομιά των προγόνων μας . Τι σημαίνει αυτή η κληρονομιά όχι μόνο για μας τους έλληνες αλλά για την Ευρώπη και για ολόκληρη την ανθρωπότητα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στο μνημείο των Θερμοπυλών μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο έχουν αντιληφθεί τη σημασία της μάχης των Θερμοπυλών μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος στη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως «έχουν κατανοήσει πολύ πριν αυτό το οποίο θέλω να σας εξηγήσω σήμερα και μάλιστα το έχουν κατανοήσει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο». Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε μια σειρά αναφορές στο διεθνές στερέωμα χαρακτηρίζοντας την τεράστια σημασία που δίδουν οι ξένοι ιστορικοί στη μάχη των Θερμοπυλών.

«Αν βρίσκομαι σήμερα εδώ θέλω να σηματοδοτήσω μια αρχή» υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος προσδιορίζοντας συγχρόνως πως «αυτό τον τόπο πρέπει να τον τιμούμε στο διηνεκές όχι μόνο γι’ αυτό που μας διδάσκει αλλά και γι’ αυτό που μας εμπνέει για το μέλλον. Είμαστε εδώ όχι μόνο ως απόγονοι μεγάλων προγόνων αλλά είμαστε εδώ για να αναλάβουμε και το δικό μας χρέους απέναντι στο λαό μας στο έθνος μας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια στη διεθνή κοινότητα» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα γεωπολιτικά και την θέση της χώρας σημείωσε με νόημα πως «τα έφερε ο καιρός, με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και κυρίως στη Μέση Ανατολή, και πρέπει να συνειδητοποιούμε εμείς οι Έλληνες ότι η Ελλάδα γεωπολιτικά ξαναβρίσκεται στη θέση την οποία σηματοδότησαν οι Μηδικοί πόλεμοι. Δηλαδή το ακραίο όριο της δύσης προς την Ανατολή» όπως είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας με έμφαση πως η χώρα μας «είναι ίσως η χώρα εκείνη με όλα τα προβλήματα της σταθερότητας και δημοκρατίας η οποία πάλι δείχνει ότι είναι και πρέπει να παραμείνει ο θεματοφύλακας μεγάλων αρχών και αξιών για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Κυρίως της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στις ιστορικές αναφορές για το μήνυμα που εκπέμπουν οι Θερμοπύλες και στο Μολών Λαβέ του Λεωνίδα τόνισε πως «εδώ στις Θερμοπύλες εισέπραξε τότε ο Ξέρξης εκείνη την ιστορική φράση που είναι εμβληματική όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά για κάθε ελεύθερο λαό διαχρονικά μέσα στους αιώνες. Αυτό το περίφημο «μολών λαβέ» που είναι η απάντηση κάθε ελεύθερου ανθρώπου κάθε ελεύθερου λαού απέναντι σε οποιοδήποτε κατακτητή» όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας την σχέση των ελλήνων με την ελευθερία ως «υπαρξιακή».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της μάχης των Θερμοπυλών και το κλίμα κάτω από το οποίο εξελίχτηκε και προσδιόρισε την αξία την ενότητας στα δύσκολα λέγοντας πως «εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία, τη δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους θεσμούς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια άλλη δυσκολία που ανατέλλει. Την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού .

Οι εκδηλώσεις , για τα 2498 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών στα ομώνυμα στενά στη Φθιώτιδα, ξεκίνησαν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν προγραμματισμό να διαρκέσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ενώ λίγο πριν την επίσημη έναρξη τους στο ιστορικό χώρο έγιναν αγώνες τοξοβολίας στην οποία μετείχαν αθλητές από την ομάδα των ενόπλων δυνάμεων αλλά και άλλοι αθλητές με παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τα μετάλλια στους αθλητές ενώ ήταν παρών στις εκδηλώσεις μπροστά στο μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας όπως επίσης και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λύδια Κονιόρδου .

Ο δήμαρχος της Λαμίας κ. Νίκος Σταυρογιάννης ζήτησε από τον ΠτΔ να θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις του 2020 όπου θα γιορταστούν με μεγαλοπρέπεια τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών. Τέλος ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος που ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τις εκδηλώσεις στις Θερμοπύλες πριν από 8 χρόνια στο σύντομο χαιρετισμό του προσδιόρισε τον ιδιαίτερα ενωτικό χαρακτήρα που εκπέμπει η μάχη των Θερμοπυλών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Documento Newsletter