Πούτιν: 9 συμπεράσματα από τα 147 λεπτά με τον Τάκερ Κάρλσον – Η κορυφαία στιγμή της συνέντευξης

Πούτιν: 9 συμπεράσματα από τα 147 λεπτά με τον Τάκερ Κάρλσον – Η κορυφαία στιγμή της συνέντευξης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμά ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει σε λίγες εβδομάδες, αν η Δύση απλώς σταματήσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο, όπως είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον.

Όταν ρωτήθηκε από τον Κάρλσον σχετικά με την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πως «εάν θέλεις πραγματικά να σταματήσεις να πολεμάς, πρέπει να σταματήσεις να προμηθεύεσαι όπλα». Ταυτόχρονα απέκλεισε και την πιθανότητα η Ρωσία να πραγματοποιήσει εισβολή στην Πολωνία ή στη Λετονία, χώρες στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα», όπως είπε.

Κατά τα 147 λεπτά που φιλοξενήθηκε από τον Κάρλσον, ο Πούτιν μίλησε μεταξύ άλλων για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ελον Μασκ, ενώ ισχυρίστηκε ότι διαθέτει αντίγραφα επιστολών του Μπογκντάν Χμελνίτσκι από τον 17ο αιώνα!

Ανάλυση του Politico παρουσιάζει τα εννέα καίρια συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συνέντευξη του Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο.

1. Ο Πούτιν δεν έχει τελειώσει με τον πόλεμο

Το κύριο μήνυμα που προσπάθησε να μεταφέρει ο Πούτιν στους Αμερικανούς, είναι ότι δεν έχει νόημα να βοηθήσουν την Ουκρανία με περισσότερα χρήματα και όπλα. Πέταξε το μπαλάκι στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι εναπόκειται σε αυτές να οδηγήσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους, ο Πούτιν σημίωσε: «Όχι. Δεν έχουμε πετύχει ακόμα τους στόχους μας γιατί ένας από αυτούς είναι ο αποναζισμός». Για πρώτη φορά, ο Πούτιν επεκτάθηκε στο τι εννοεί με αυτό: «Αυτό σημαίνει την απαγόρευση κάθε είδους νεοναζιστικών κινημάτων. Πρέπει να απαλλαγούμε από εκείνους τους ανθρώπους που διατηρούν αυτή την ιδέα και υποστηρίζουν αυτήν την πρακτική» είπε.

Ακόμα, όταν ο Κάρλσον ρώτησε αν ο Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» με την τωρινή επικράτεια», ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε να απαντήσει, επιστρέφοντας στην άποψή του για τον αποναζισμό.

2. Ο Πούτιν προσπάθησε να υπονομεύσει την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία

Παραχωρώντας τη συνέντευξη στον Κάρλσον, ο Πούτιν απέκτησε απεριόριστη πρόσβαση σε ένα μεγάλο αμερικανικό κοινό ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το έτος.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο Πούτιν θα υποστήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια πιθανή επανάληψη της αναμέτρησής του με τον Μπάιντεν. Εφερε μάλιστα πρώτος στη συζήτηση τον μεγιστάνα, λέγοντας ότι είχε μια «προσωπική σχέση» με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και με τον Τζορτζ Μπους.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ – κατά τη διακυβέρνησή του είδε τέσσερις θητείες προέδρων – που δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση με τη Ρωσία σε θέματα ασφάλειας. «Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι, για να δανειστώ μια φράση, ένας στραγγισμένος βάλτος και η αμερικανική δημοκρατία μια ψευδαίσθηση», τόνισε.

3. Οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου κερδίζουν

Οποιος αντιτίθεται στον Πούτιν κρατείται μακριά από τον πρόεδρο — είτε είναι σύζυγοι Ρώσων στρατιωτών, ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι είτε ο αντιπολεμικός αμφισβητίας των εκλογών Μπόρις Ναντιέζντιν.

Όσοι μπορούν να συζητήσουν με τον Πούτιν επιλέγονται πάντα από τη Μόσχα, έτσι και ο Κάρλσον δεν αποτέλεσε εξαίρεση (όπως επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου).

Προβλέποντας την κριτική ότι η συνέντευξη θα διευκόλυνε την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, τόσο ο Κάρλσον όσο και ο Πούτιν, προσπάθησαν να μην δώσουν την παραμικρή εντύπωση ότι διαφωνούσαν. Οι όποιες στιγμές έντασης ήταν σύντομες και τελικά ασήμαντες.

4. Ο Πούτιν συνεχίζει να κολακεύει τον Ελον Μασκ

Οι κινήσεις του ιδιοκτήτη της Tesla και του X, Ελον Μασκ, σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν χαρακτηριστέι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες. Από τη μία, παρείχε βοήθεια προς το Κίεβο μέσω της Starlink, όταν οι επικοινωνίες είχαν δεχτεί πλήγματα, ενώ από την άλλη, δείχνει να υποστηρίζει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς για τις σκέψεις αναφορικά με τον Μασκ, ο Πούτιν είπε ότι φημολογείται ότι εμφύτευσε ένα τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον Ίλον Μασκ. Θα κάνει ό,τι κρίνει σωστό», υποστήριξε.

5. Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε ανταλλαγή κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Εβαν Γκέρσκοβιτς

Ο Κάρλσον ρώτησε τον Πούτιν για τον Εβαν Γκέρσκοβιτς, τον Αμερικανό δημοσιογράφο της Wall Street Journal που έχει φυλακιστεί στη Ρωσία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο δημοσιογράφος έθεσε την πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων με τον Γκέρσκοβιτς, τον οποίο αποκάλεσε «παιδί» και «προφανώς όχι κατάσκοπο».

Ο Πούτιν αντιτάχθηκε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για τον Γκέρσκοβιτς, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι οι ρωσικές και οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες «είναι σε επαφή μεταξύ τους» για την υπόθεση και ότι «δεν υπήρχε κάποιο κόλλημα για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος».

6. Οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας παραμένουν ανοιχτοί

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται πότε μίλησε για τελευταία φορά με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. «Πρέπει να θυμάμαι τα πάντα;» σκέφτηκε ο Πούτιν. «Έχω τα δικά μου πράγματα να κάνω. Έχουμε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ορισμένες επαφές διατηρούνται» όσον αφορά τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

7. Ο Κάρλσον αφιέρωσε πολύ χρόνο για τον Πούτιν

Σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες, συγκεκριμένα 147 λεπτά, η συνέντευξη που καταγράφηκε στο Κρεμλίνο την Τρίτη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει δημοσιεύσει ποτέ ο Κάρλσον, ξεπερνώντας τα 29 λεπτά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και τα 46 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

8. Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις του Nord Stream

«Ποιος ανατίναξε το Nord Stream;» ρώτησε ο Κάρλσον τον Πούτιν, αναφερόμενος στις μυστηριώδεις εκρήξεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, οι οποίες διέλυσαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας. «Εσείς, σίγουρα», απάντησε ο Πούτιν. Ερωτηθείς εάν είχε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του, ο Πούτιν σημείωσε ότι το ερώτημα είναι ποιος είχε τα κίνητρα και τους πόρους να το πράξει.

9. Η κορυφαία στιγμή της συνέντευξης

Κάποια στιγμή, ο Πούτιν παρουσίασε στον Κάρλσον έναν γκρίζο φάκελο, ο οποίος όπως είπε, περιείχε αντίγραφα επιστολών του 17ου αιώνα από τον Ουκρανό Μπογκντάν Χμελνίτσκι, αταμάνο (αρχηγό) των Κοζάκων της Ζαπορίζια. Σε αυτά, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Χμελνίτσκι ζητά από τη Μόσχα να πάρει μερικά από τα ρωσικά εδάφη, που τώρα ονομάζονται Ουκρανία, υπό το ισχυρό χέρι του τσάρου. Ο Πούτιν είπε έπειτα στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, ότι μπορεί να μεταφράσει τα έγγραφα στα αγγλικά.

Σημειώνεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν έκανε αυτό το κόλπο στους συνομιλητές του. Του αρέσει να κάνει ιστορικές αναφορές και συχνά επικαλείται ευρέως γνωστά (αν και προσεκτικά προεπιλεγμένα) έγγραφα, στα οποία βασίζεται για να υπερασπιστεί τις μεγάλες ιστορικές του αφηγήσεις, τις οποίες οι επικριτές του χαρακτηρίζουν λανθασμένες.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Άγγιξε το πόδι του και… «φούντωσαν» οι φήμες για την υγεία του – Το επίμαχο στιγμιότυπο (Video)

Συνέντευξη Πούτιν στον Κάρλσον: «Βέλη» προς τη CIA για τον Nord Stream – Ποια ήταν η πρώτη ερώτηση (Video)

Αιχμές από διεθνή ΜΜΕ κατά Μπάιντεν – «Δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ήταν αντιπρόεδρος»

Νέα γκάφα του Μπάιντεν – «Ανακάτεψε» το Μεξικό με την… Αίγυπτο (Video)

Documento Newsletter