Τύμπανα πολέμου: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ο Πούτιν

Τύμπανα πολέμου: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε διάγγελμα του προς τον Ρωσικό λαό ανακοίνωσε την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, βάζοντας φωτιά στην Ουκρανία. Πλέον οι πιθανότητες ενός Ρωσο-ουκρανικού πολέμου έχουν ανέβει κατακόρυφα και αναμένονται οι αντιδράσεις από την Ουκρανία και την Δύση.

Επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους ηγέτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ υπέγραψαν συμφωνία φιλίας στο Κρεμλίνο.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής Συρία, Νικαράγουα, Κούβα και Βενεζουέλα έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκή Ένωση

Ανακοίνωση στο Twitter εξέδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως «η αναγνώριση των δύο αποσχιστικών εδαφών στην Ουκρανία είναι μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ε.Ε και οι συνέταιροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, με πυγμή και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη στην Ουκρανία»

 

Πανηγυρισμοί στο Ντονέτσκ

 

 

Νωρίτερα τις πληροφορίες για αναγνώριση των επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο. «Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος έκανε μία εκτεταμένη αναφορά στην Ιστορία της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να δικαιολογήσει την απόφαση του, λέγοντας στην ουσία πως η Ουκρανία είναι ένα δημιούργημα του Λένιν και των Μπολσεβίκων. Για τον Πούτιν ο Λένιν είναι ο «συγγραφέας και δημιουργός» της Ουκρανίας.

Αναφορά έγινε επίσης στην Κριμαία, για την κίνηση του πρώην σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ να την αποδώσει στην Ουκρανία. Επίσης, σημείωσε πως η Ουκρανία δεν είναι απλώς μία γειτονική χώρα, είναι μέρος του ίδιου «πολιτιστικού χώρου».

Ακόμη επέρριψε ευθύνες στους Μπολσεβίκους για την ενσωμάτωση της περιοχής του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Οι αναφορές στο Σοβιετικό παρελθόν

Επιπλέον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τα γεγονότα του Σοβιετικού παρελθόντος δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά «πρέπει να μιλήσουμε για αυτά ευθέως, χωρίς την πολιτική ορθότητα».

«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ προκλήθηκε από τα λάθη των Μπολσεβίκων σε διαφορετικά χρόνια, η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας είναι στην συνείδηση τους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η Ουκρανία πήρε την μεγαλύτερη βοήθεια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, που ισούται με 250 δις δολάρια τη περίοδο 1991-2010.

«Το Κίεβο χρησιμοποίησε τον διάλογο με την Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Δύση. Η Ρωσία πάντα συνεργαζόταν με την Ουκρανία ανοιχτά, έντιμα και με σεβασμό για τα συμφέροντα τους. Αλλά αντί για συνεργασία, η εξάρτηση ξεκίνησε να επικρατεί. Η Ουκρανία ποτέ δεν ήταν αληθινό κράτος. Το σταθερό κράτος στην Ουκρανία δεν έχει αναπτυχθεί. Οι εξωτερικές δυνάμεις έπαιξαν τον ρόλο τους στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, που μεγάλωσε τον πελατειασμό τους και τους προώθησε στην εξουσία. Η υποστήριξη της Αμερικανικής πρεσβείας για το Μαϊντάν (2014) ανερχόταν στα 1 εκατομμύρια δολάρια την μέρα. Το Μαϊντάν δεν έφερε την Ουκρανία πιο κοντά στην δημοκρατία και στην πρόοδο» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Από το 2014, οι τιμές του νερού στην Ουκρανία έχουν τριπλασιαστεί, ο ηλεκτρισμός πολλές φορές (σ.σ. προς τα πάνω), το αέριο για τα νοικοκυριά αρκετές φορές, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τους λογαριασμούς» συνέχισε.

«Η διαφθορά διάβρωσε το Ουκρανικό κράτος, που οδήγησε τους εθνικιστές να εκμεταλλευτούν αυτό το 2014 με την υποστήριξη της Δύσης. Μετά το Μαϊντάν, οι ακραίοι άρχισαν να κυνηγάνε όσους δεν συμφωνούσαν μαζί τους» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Η αναφορά στην Κριμαία

«Η Κριμαία επέλεξε να γίνει μέρος της Ρωσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος ενώ αποκάλεσε την Ουκρανία «δυτική αποικία που ενσωματώνει τους ρωσόφωνους» και συνέχισε λέγοντας ότι «Η Ουκρανία έχει ετοιμάσει σχέδια για την εισβολή της Κριμαίας. Στο Κίεβο συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την σφαγή των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας»

Για τις δραστηριότητες των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων

Όσον αφορά με τις δραστηριότητες των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων και των ειδικών δυνάμεων ανέφερε ότι γνωρίζουν ότι «οδηγούνται από ξένους συμβούλους. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει ξεδιάντροπα την ανάπτυξη της Ουκρανίας ως ένα θέατρο πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εάν η Ουκρανία έχει όπλα μαζικής καταστροφής, τότε η κατάσταση του κόσμου, Ευρώπης και Ρωσίας θα αλλάξει δραματικά. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μια απευθείας απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας»

Ο Πούτιν ανέφερε πως το 2000 ρώτησε τον Κλίντον εάν οι ΗΠΑ θα άφηναν την Ρωσία να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ. Η αντίδραση ήταν πολύ συγκρατημένη.

«Προσπαθούν να μας πείσουν ξανά και ξανά πως το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρή αμυντική συμμαχία, μας δίνουν τον λόγο τους για αυτό, αλλά ξέρουμε και τη πραγματική τιμή αυτών των λέξεων» τόνισε και συνέχισε «Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται μια ανεξάρτητη και δυνατή Ρωσία, αυτή είναι η πηγή της Αμερικανικής πολιτικής».

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ουκρανικά ΜΜΕ επίκειται επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι έχουν συγκαλέσει τα συμβούλια ασφαλείας των κρατών τους.

Ταυτόχρονα ο Γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Ζιουντάνοφ δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εισέλθουν στο Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μόλις επισημοποιηθεί η αναγνώριση.

Αντιδράσεις Σόλτς – Μακρόν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτήν τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, και εκείνοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

Διαβάστε επίσης: «Τελευταία ευκαιρία» στο Κίεβο δίνει η Ρωσία εν αναμονή του διαγγέλματος Πούτιν

Νωρίτερα, επειτα από συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Πούτιν δήλωσε πως σήμερα θα αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, έπειτα από αίτημα των τελευταίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος ήταν στην ίδια κατεύθυνση ενώ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε η αναγνώριση να καθυστερήσει 3-4 μέρες για να αφήσει λίγο ακόμη χώρο στη διπλωματία ενώ ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν αποκάλυψε ότι εδώ και μήνες υπάρχουν σχέδια για την αναγνώριση των δύο de facto κρατών στην Ανατολική Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερες πυρηνικές δυνατότητες από χώρες όπως το Ιράν και η Β. Κορέα, λέγοντας επί της ουσίας πως η Ρωσία έχει απέναντι της μια πυρηνική δύναμη.

Ο διευθυντής των Ρώσων συνοριοφυλάκων (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ δήλωσε πως οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει έναν Ουκρανό στρατιώτη, αναφερόμενος στην φερόμενη επίθεση των Ουκρανών ρωσικό έδαφος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 Ουκρανών στρατιωτών.

Έκρηξη στο Λουγκάνσκ

 

Διαβάστε επίσης: 

Documento Newsletter