Πούτιν: «Οι στόχοι για αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας δεν αλλάζουν»

Πούτιν: «Οι στόχοι για αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας δεν αλλάζουν»

Στη φετινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ρώσου προέδρου, που λαμβάνει χώρα το πρωινό αυτής της Πέμπτης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι οι στόχοι της εισβολής στην Ουκρανία μένουν αμετάβλητοι: «αποναζιστικοποίηση» και «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας. Να σημειωθεί ότι η πρόφαση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν ως αιτία της εισβολής ήταν η «απελευθέρωση» των ρωσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας από την εθνοτική καταπίεση που υποτίθεται ότι υφίσταντο από το καθεστώς του Κιέβου. 

Απώλειες στρατιωτών

Ο ρώσος πρόεδρος επιστρατεύει τη ρητορική αυτή από την αρχή του πολέμου για να δικαιολογήσει την εισβολή. Αναφέρει επίσης ότι περίπου 486.000 άτομα έχουν μέχρι στιγμής καταταγεί εθελοντικά, πέρα από τα 300.000 άτομα που κλήθηκαν πέρυσι.

Μια απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπολόγιζε αυτή την εβδομάδα ότι 315.000 στρατιώτες είχαν είτε σκοτωθεί είτε τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου – που είπε ότι ήταν σχεδόν το 90% του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην αρχή της εισβολής. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τέλος χρόνου» για τον Ζελένσκι

Τακτική υποχώρηση

Ένας ρεπόρτερ της ρωσικής εφημερίδας Izvestia με έδρα το κατεχόμενο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ρώτησε τον Πούτιν για την πρόσφατη θέση της Ουκρανίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Περιγράφοντας τη στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας σε μια «μικρή περιοχή» ως μια τελευταία προσπάθεια της Ουκρανίας να εισέλθει στην Κριμαία, ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποσυρθούν αρκετά μέτρα σε δασώδεις περιοχές «για να σώσουν τα παλικάρια μας». Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι το κύριο κίνητρο του Κιέβου είναι να δείξει στη Δύση ότι χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική χρηματοδότηση.

Σχέσεις με Δύση

Ο Πούτιν σχολίασε επίσης τις ρωσικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ. Περιγράφει τις ΗΠΑ ως σημαντική χώρα αλλά τις κατηγορεί για ιμπεριαλισμό. Προτρέπει τις ΗΠΑ να «σεβαστούν τους άλλους ανθρώπους και χώρες» και λέει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις μόλις συμβεί αυτό. Λέει ότι η Ρωσία μπορεί να «προχωρήσει» παρά τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και την πολιτική απομόνωση που απορρέει από την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι συνεντεύξεις Τύπου με τηλεφωνικές συνομιλίες του Πούτιν μπορεί να διαρκέσουν έως και τέσσερις ώρες και αυτό το γεγονός συμπίπτει με μια σειρά ερωτήσεων από Ρώσους και διεθνείς δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Γέφυρες Πούτιν στη Μέση Ανατολή

Αντέχει η οικονομία

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα ήταν η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας. Ο Πούτιν απάντησε ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι το τέλος του έτους. Η ρωσική οικονομία σημείωσε υψηλό πληθωρισμό, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η μεταποιητική βιομηχανία αναπτύσσεται και ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 8% και η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό».

Documento Newsletter