Πούτιν: Οι BRICS θα παραγάγουν τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Η ομάδα των χωρών BRICS θα παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά ταχεία ανάπτυξή της σε σύγκριση με εκείνη αναπτυγμένων χωρών της Δύσης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή 17/10.

Ο Πούτιν θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής στην πόλη Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Ελπίζει να αναπτύξει τις BRICS (οι κορυφαίες αναδυόμενες αγορές) -που περιλαμβάνουν τώρα την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική- ως ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στη Δύση στην παγκόσμια πολιτική και στο εμπόριο.

«Οι χώρες στην ένωσή μας είναι ουσιαστικά οι οδηγοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο προβλεπτό μέλλον, οι BRICS θα παραγάγουν την κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», ανέφερε ο Πούτιν σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.

«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό είναι ουσιαστικά οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS παρουσιάζεται στη Μόσχα ως απόδειξη ότι οι δυτικές προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία έχουν αποτύχει.

Η Ρωσία θέλει και άλλες χώρες να εργαστούν μαζί της ώστε να αναδιαμορφώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου. Η Κίνα, η Ινδία και τα ΗΑΕ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι ηγέτες τους θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής.

Τα κράτη BRICS έχουν γίνει εταίροι μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, αντικαθιστώντας τα δυτικά. Στρατιωτικά, έχουν αναβαθμίσει την άμυνά τους και μείωσαν σημαντικά την εξάρτησή τους από τη Δύση.

Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, έχει υποβάλει και επίσημα αίτημα να ενταχθεί στις BRICS.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ότι η Τουρκία μπορεί να απομακρυνθεί από τον δυτικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Άγκυρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις για μια «μετατόπιση του άξονα» είναι αβάσιμες, αλλά ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα «κέντρα εξουσίας» που διαμορφώνονται στους τομείς της οικονομίας, της παραγωγής και της τεχνολογίας, παραμένοντας παράλληλα ανοιχτή σε ευκαιρίες με κάθε οργανισμό και παράγοντα.

Διαβάστε επίσης:

WSJ: «Ο θάνατoς του Σινουάρ σηματοδοτεί το μεγαλύτερο πλήγμα για τη Χαμάς σε πάνω από ένα χρόνο πολέμου»

Γάζα: Οι τελευταίες στιγμές του Γιαχία Σινουάρ – Το βίντεο από drone των IDF

Μεταναστευτικό: Αν νομίζετε ότι οι πολιτικές του Τραμπ είναι ακραίες, κοιτάξτε τις πολιτικές της ΕΕ!

Aνάλυση BBC: Σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς ο θάνατος του Σινουάρ, αλλά όχι το τέλος του πολέμου

ΗΠΑ-Ισραήλ: «Συγχαρητήρια» Μπάιντεν σε Νετανιάχου για την εξόντωση του αρχηγού της Χαμάς