Πούτιν κατά πάντων: Θα δώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να «χτυπήσουν» δυτικά συμφέροντα

Για όλα τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και των διεθνών σχέσεων, από τις εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ μίλησε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια διάρκειας 3 ωρών συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης σε εκπροσώπους διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από πρακτορεία ειδήσεων από το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα, το Ιράν, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία, την Κορέα, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή του TASS Andrei Kondrashov.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης έκανε δηλώσεις και έστειλε μηνύματα προς την Δύση που ήδη προβληματίζουν έντονα κυβερνήσεις και επιτελεία. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος, όσον αφορά στο καυτό ζήτημα των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε πως η χώρα του δεν έχει «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO, δυο χρόνια και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει. Μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν. Επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO. Ποιος τον διανοήθηκε αυτό τον παραλογισμό; Βλακείες (σ.σ. η έκφραση ήταν αρ…δια, αλλά οι επίσημοι μεταφραστές χρησιμοποίησαν πιο ήπια γλώσσα)». Ο κ. Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει τους Δυτικούς που τον κατηγορούν ότι θέλει να αρχίσει στρατιωτική σύγκρουση με το NATO επιχειρηματολογώντας πως κατά συνέπεια οι χώρες τους πρέπει να προετοιμαστούν.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επισείει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά υπογράμμισε πως αυτό είναι λάθος και υπενθύμισε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας το οποίο μεταξύ άλλων δίνει το ελεύθερο στην ηγεσία της χώρας να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο που έχει στην διάθεση της για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και την κυριαρχία της. Όπως ανέφερε: «Για κάποιον λόγο, η Δύση θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ». Τόνισε μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ ήταν αυτές που χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία και τις πρόσφατες εξελίξεις με το πράσινο φως για χρήση τους για πλήγματα εντός της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως: «Η προμήθεια όπλων σε μια ζώνη σύγκρουσης είναι πάντα ένα άσχημο πράγμα. Κυρίως αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν περιορίζονται να προμηθεύουν όπλα αλλά και να τα ελέγχουν. Εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο μέτρο». Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πούτιν σημείωσε μάλιστα αναφερόμενος στην γερμανική ηγεσία πως: «Όταν τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, αυτό προκάλεσε ένα ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία (σ.σ. λόγω του παρελθόντος που σχετίζεται με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο). Σήμερα, όταν οι γερμανικές Αρχές λένε ότι θα υπάρξουν και άλλοι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις».

Συνεχίζοντας να μιλάει για το βασικό θέμα της επικαιρότητας, που δεν είναι άλλο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις σχετικά με αυτόν, ο Πούτιν επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν ήταν αυτή που «ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία» και απέδωσε την ευθύνη στο Κίεβο και στην επανάσταση που έφερε φιλοδυτικούς στην εξουσία το 2014, την οποία ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και μια αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία υπό τη Ρωσία. Όπως τόνισε: «Όλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανείς στη Δύση, στην Ευρώπη, δεν θέλει να θυμάται πώς άρχισε αυτή η τραγωδία».

Μεταξύ άλλων ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε δυτικές χώρες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους τους, και απείλησε ότι θα παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε και για την προτίμηση του ίδιου, αλλά και γενικότερα της ρωσικής ηγεσίας, για το αποτέλεσμα των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Απαντώντας ανέφερε πως δεν αναμένει κάποια μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική απέναντι στη Μόσχα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την προεδρία τον Νοέμβριο, χωρίς να αποκλείει μια αλλαγή στο σκεπτικό, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «δεν ενδιαφέρεται ποιος θα κερδίσει».

Αποκαλώντας τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προβλέψιμο πολιτικό της παλιάς σχολής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει, και δεν θα ανακατευτεί στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

«Ουδέποτε είχαμε ιδιαίτερους δεσμούς με τον Τραμπ, αλλά παραμένει το γεγονός ότι ως πρόεδρος άρχισε να επιβάλει μεγάλες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ αποχώρησε από τη συνθήκη για πυραύλους μέσου και μικρότερου βεληνεκούς», είπε ο Πούτιν.

Όπως ανέφερε: «Για να πω – μιλώ πολύ ειλικρινά – ότι πιστεύουμε πως μετά τις εκλογές κάτι θα αλλάξει απέναντι στη Ρωσία στην αμερικανική πολιτική, δεν θα το έλεγα. Δεν το νομίζουμε. Θεωρούμε ότι τίποτε πράγματι σοβαρό δεν θα συμβεί. Γενικότερα, δεν υπάρχει καμιά διαφορά για εμάς».

Δήλωσε ότι είναι “γελοίο” να θεωρείται ότι ο Τραμπ θα είναι πιο καλοπροαίρετος απέναντι στη Μόσχα.

Ο Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι τα δικαστικά προβλήματα του Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για ποινικά αδικήματα, είναι το αποτέλεσμα μιας “πολιτικής μάχης” στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Όπως δε τόνισε θεωρεί, ότι οι διώξεις κατά του Τραμπ, κυρίως ενώπιον των δικαστηρίων για κατηγορίες που αναπτύχθηκαν στη βάση γεγονότων που έγιναν πριν από χρόνια, χωρίς άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, και αυτό καταδεικνύει ότι είναι απλώς η χρήση του νομικού συστήματος στο πλαίσιο μιας πολιτικής μάχης στο εσωτερικό της χώρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και ότι «καίει» το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και την παγκόσμια ηγεσία. Όπως ανέφερε: «Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο στη διεθνή και εσωτερική πολιτική. Με αυτό που συμβαίνει (στις Ηνωμένες Πολιτείες) στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής μάχης, αυτοί καίγονται από μέσα, το κράτος τους, το πολιτικό τους σύστημα καίνε στη ρίζα την υποτιθέμενη ηγεσία τους στον τομέα της δημοκρατίας».

Ο Πούτιν ρωτήθηκε φυσικά και για την άλλη μεγάλη σύγκρουση που μαίνεται, δηλαδή για την σφαγή στην Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος καταδίκασε τον «πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν τους τελευταίους εννιά μήνες πόλεμο εναντίον της Χαμάς σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα σε αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ δεν μοιάζει διόλου με πόλεμο. Πρόκειται για κάτι σαν πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού. Προσπαθούμε να επηρεάσουμε όσο μπορούμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής διάστασης». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ», οι οποίες κατ’ αυτόν «μονοπώλησαν» τις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Διαβάστε επίσης: 

Το Πόθεν Έσχες του Μητσοτάκη «βραχυκυκλώνει» από την εποχή της Siemens

Μετά τις έδρες… «κλέβουν» και αφίσες – Η Νέα Αριστερά αντέγραψε αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 (Photos)

Εντόπισαν σακουλάκια με κάνναβη στο προαύλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Video)

Σκέψεις να μπει το ΟΑΚΑ στο παιχνίδι για το Final 4 του 2025

Μποναμάς 180.000 ευρώ σε «ημετέρους» από την ΑΑΔΕ – Απευθείας αναθέσεις από τον Γιώργο Πιτσιλή

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-89: Ανατροπή και «κόκκινο» πλεονέκτημα

Καιρός: Από τα 40άρια στα μελτέμια και… ξανά στον καύσωνα – Με τι καιρό θα πάμε στις κάλπες (LIVE)

Ετικέτες