Που το πάει ο Αντώνης Σαμαράς;

Που το πάει ο Αντώνης Σαμαράς;

Εσωτερικούς κραδασμούς προκαλεί στη ΝΔ, η συνέντευξη Σαμαρά που αποδομεί την ηγεσία Μητσοτάκη βάζοντας θέμα εθνικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής αλλά και πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ.

Στη πρόσφατη συνέντευξή του δεν εφείσθη χαρακτηρισμών για τα ελληνοτουρκικά και εμμέσως πλην σαφώς καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «παθητική στάση και κατευνασμό του θηρίου». Είναι δε σημαντικό ότι αντιτίθεται στην στρατηγική του διαλόγου που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένοντας στο ότι «δεν συζητάς με πειρατές», και ενώ είναι πάγια η θέση του κατά της προσφυγής στην Χάγη που θα έχει συνέπεια απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων για την χώρα.

Ο κ. Σαμαράς όμως αυτή την φορά κάνει ένα βήμα πιο πέρα και θέτει συνολικά το θέμα της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ. Η φράση του ότι «η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι», είναι βέβαιο ότι αγγίζει την συντριπτική πλειονότητα των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θεωρούν ότι με την ηγεσία Μητσοτάκη η ΝΔ έχει κάνει στροφή σε θέσεις και στελέχη του εκσυγχρονισμού και του Ποταμιού, υπό το επικοινωνιακό περίβλημα του πολιτικού κέντρου. Στο αφήγημα του πολιτικού κέντρου ο Αντώνης Σαμαράς απαντά με το ερώτημα «και με την σύγχρονη δεξιά και κεντροδεξιά τι θα γίνει;».

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι έχει διαμορφωθεί και στην χώρα μας μία νέα δεξιά, ευρωπαϊκού τύπου (εθνιστική, ταυτοτική, αντιμεταναστευτική), εντός και στις παρυφές της ΝΔ που όμως πολιτικά δεν εκφράζεται. Αντί για την στροφή στο πολιτικό κέντρο, με νόθευση της φυσιογνωμίας του κόμματος, προκρίνει την έκφραση της πλειοψηφίας στον δεξιό χώρο. Άλλωστε και με τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά όπως και για το «Σκοπιανό», στο ίδιο πολιτικό κοινό απευθύνεται. Αντίθετα ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ προσεκτικός όσον αφορά τα οικονομικά όπου ταυτίζεται με την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην ανησυχήσουν οι υψηλοί προστάτες. Ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζουν το επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους στην οικονομική και κοινωνική ατζέντα, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει στα εθνικά θέματα, όπου προς το παρόν παίζει μόνος του.

Είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσε ότι το Μαξίμου προσπάθησε να περιορίσει την αναπαραγωγή της -αν και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναπτύξει παβλοφικά ανακλαστικά και ενεργούν πλέον από μόνα τους σε ότι ενοχλεί το αφεντικό.

Κύρτσος και Τζαβάρας

Στην συζήτηση που άνοιξε παρενέβη υποστηρικτικά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος με ανάρτησή του στη οποία αναφέρει: «Ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε σημαντική ιδεολογική, πολιτική συζήτηση, τονίζοντας ότι «Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού δεν κατακτά με το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις». Πιο σκληρός ήταν ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας ο οποίος στο Best TV της Καλαμάτας δήλωσε: «Οι πολίτες μας ψήφισαν αυτοδύναμους για να κυβερνήσει η ΝΔ, όχι για να φτιάξει μία κυβέρνηση κηπουρών, όπως ο Παπανδρέου» και ακολούθως θεωρεί νόθευση της λαϊκής εντολής την επιλογή προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους -σημαδεύοντας το επιτελικό κράτος και τους εκσυγχρονιστές που έχουν διεισδύσει.

Αν και η ηγεσία της ΝΔ και τα συστημικά μέσα προσπαθούν να υποβαθμίσουν την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού είναι σαφές ότι τα ερωτήματα που θέτει απασχολούν την συντριπτική πλειονότητα των μελών και στελεχών του κόμματος που είναι ενοχλημένοι από τους «πασοκοποταμίσιους» όπως τους αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις που έχει επιλέξει για να κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τελικό ερώτημα βέβαια δεν είναι πώς θα αντιδράσει η ηγεσία, γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε έναντι του πρώην πρωθυπουργού. Το ερώτημα είναι «που το πάει ο Αντώνης Σαμαράς;». Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι εκείνος ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο της ΝΔ και εν συνεχεία πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων συγκροτώντας και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να εκφράζει την δυσαρέσκεια απέναντι στο νυν πρόεδρο της ΝΔ που θεωρεί ότι του φέρθηκε με αχαριστία. Όσο για το αν έχει πολιτικές βλέψεις, η απάντηση είναι “βλέποντας και κάνοντας” και δη σε σχέση με το πώς θα εξελιχθούν τα ελληνοτουρκικά όπου περιμένει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς έδωσε συμβολική σημασία στην τυχαία κοινή είσοδό τους στο Βελλίδειο.

 

 

Documento Newsletter