Μεγάλη Εβδομάδα 2025: Πού θα πάμε και τι θα δούμε

Μεγάλη Εβδομάδα 2025: Πού θα πάμε και τι θα δούμε
Οι πολίτες συναισθάνονται το θείο δράμα συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Εβδομάδα των Παθών

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, την Εβδομάδα των Παθών ο καιρός είναι μουντός επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της φύσης στο θείο δράμα. Κάθε ημέρα η εκκλησία ψάλλει λατρευτικούς ύμνους, οι αυλές των σπιτιών ασπρίζονται και όλοι ετοιμάζονται για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Μαζί έρχεται και η άνοιξη να δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή. Η πόλη συμμετέχει, φοράει τα καλά της και ακολουθεί το κλίμα κατάνυξης. Με αφορμή το πασχαλινό κλίμα συγκεντρώσαμε παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις που μπορείτε να επισκεφτείτε αυτές τις ημέρες.


Για το έθιμο του Επιταφίου

Το Μουσείο Μετάξης που βρίσκεται στο Σουφλί και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη παρουσιάζει σήμερα Κυριακή των Βαΐων εκδήλωση με τίτλο «Ω γλυκύ μου Eαρ» και αφορμή το έθιμο του Επιταφίου. Η καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γλυκερία Χατζούλη θα μιλήσει με θέμα «Εργα από μετάξι κωνσταντινουπολίτικης εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής (17ος-19ος αιώνας)». Στη συνέχεια η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου (παράρτημα Σουφλίου), υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Κουντουράκη, φιλολόγου-πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Σουφλίου, θα αποδώσει ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.

INF0
Στις 12:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί


Γκόγια με χαρακτικά -ορόσημο

Ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται από το 1797-98, συναποτελούν την έκθεση «Francisco Goya, Los Caprichos» που παρουσιάζεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Είναι η πρώτη χαρακτική σειρά του Γκόγια και η μόνη που δημοσιοποιήθηκε όταν ο καλλιτέχνης βρισκόταν εν ζωή. Η έκθεση αποτελεί ορόσημο στην καλλιτεχνική του εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά ο επίσημος ζωγράφος της ισπανικής Αυλής αφήνεται να εκφράσει τον επαναστατικό χαρακτήρα μιας τέχνης ώριμης και απελευθερωμένης από τις δεσμεύσεις των δημόσιων παραγγελιών.

INF0
Εως τον Σεπτέμβριο. Λεωφ Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα


Καμεράτα για το Πάσχα

Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Ελληνας αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν το έργο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Η Ανάσταση», στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τους χαρακτήρες του ορατορίου ζωντανεύει μια ομάδα από τους σημαντικότερους διεθνώς λυρικούς καλλιτέχνες με εξειδίκευση στη μουσική του 18ου αιώνα: ο σοπρανίστας Νικολό Μπαλντούτσι (Αγγελος), ο μπάσος Σρέτεν Μανόιλοβιτς (Εωσφόρος), η μέτζο-σοπράνο Μαίρη-Ελεν Νέζη (Μαρία Μαγδαληνή), η κοντράλτο Λένα Σάτορ Βέρνιχ (Μαρία του Κλωπά) και ο τενόρος Κρίστιαν Ανταμ (Ιωάννης).

INF0
Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 20.30. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα


Οι ύμνοι του Ρωμανού του Μελωδού

Στους ύμνους που ο Ρωμανός ο Μελωδός εμπνεύστηκε από τα ευαγγέλια φαίνεται ότι ενστερνίζεται την άποψη ότι η διαδικασία των παθών του Χριστού δεν είναι παρά η απαραίτητη προϋπόθεση για την κάθοδό του στον Αδη. Το θείο δράμα σε μορφή ορατορίου, βασισμένο στους ύμνους του, παρουσιάζεται από το Εθνικό Ωδείο Ηλιούπολης στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» τη Μ. Τρίτη, στις 17.00. Συμμετέχουν οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Βασίλης Αθανασόπουλος και τραγουδιστές, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας βυζαντινών οργάνων και χορού ψαλτών.

INF0
Είσοδος ελεύθερη. Δημαρχείο Ηλιούπολης


Δύο έργα για το θείο πάθος

Τη Μ. Τετάρτη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν δύο έργα που εναρμονίζονται με τη θρησκευτικότητα της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για τα «The Judgement Day» του Δημήτρη Σκύλλα και το «Ρέκβιεμ» του Αντριου Λόιντ Γουέμπερ. Ο Ελληνας συνθέτης αντλεί έμπνευση από την ομορφιά του ηπειρώτικου μοιρολογιού. Ο Γουέμπερ, δημιουργός μιούζικαλ όπως το «Φάντασμα της όπερας» και το «Cats», πέτυχε στο «Ρέκβιεμ» μια ιδιότυπη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα πρόσμειξη του τονικού, άμεσα λυρικού ύφους του μιούζικαλ με τη σύγχρονη μουσική πρωτοπορία.

INF0
Στις 20.30. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα


Φως από τον Χρήστο Μποκόρο

«Πέρασμα στο φως» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τον Δήμο Ηρακλείου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου. Ο εικαστικός μοιράζεται μια προσωπική πορεία μύησης. Το φως, πρωταγωνιστής των έργων του, συνδιαλέγεται με το φως της Ανάστασης, προσφέροντας στον θεατή την ευκαιρία για προσωπικό στοχασμό. Τη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου φωτίζει υποβλητικά η βραβευμένη με Emmy Ελευθερία Ντεκώ.

INF0
Εως 31 Μαΐου. Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο


Μπαχ τα μεσάνυχτα

Η βιολονίστα και βιολίστα Ιρις Λουκά, τη Μεγάλη Τρίτη (15/4), θα αποδώσει τα επιλεγμένα έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τη 2η από τις 6 Σουίτες για Τσέλο Σόλο (σε μεταγραφή για σόλο βιόλα) και τη 2η Παρτίτα από τις 6 Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Η συναυλία «Midnight Bach», όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα.

INF0
23.00, διάρκεια 60΄. Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα


Λαϊκοί θρήνοι από τον Λουδοβίκο

Τη Μεγάλη Τετάρτη ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μαζί με την Ελένη Κατσούλη θα ξεναγήσει το κοινό στη μουσικοποιητική παράσταση «Πού πας με τέτοιαν άνοιξη», η οποία αναφέρεται στα μοιρολόγια και στη λαϊκή παράδοση. Ακολουθώντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, ο τραγουδοποιός με σεβασμό ξορκίζει τον θρήνο ως συναίσθημα μιμούμενος τους «θρηνωδούς» των αρχαίων χρόνων.

INF0
21.30. Caja de musica. Σινώπης 27 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα


Ω γλυκύ μου έαρ από τη Γλυκερία

Την παράσταση «Ω γλυκύ μου Εαρ και τα τραγούδια της άνοιξης» με κεντρικό άξονα το μοιρολόι της Παναγίας θα παρουσιάσει η Γλυκερία τη Μεγάλη Δευτέρα (14/4). Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και εγκώμια για τα θεία και τα ανθρώπινα πάθη, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια για την ελληνική άνοιξη.

INF0
Στις 20.30, θέατρο Παλλάς. Βουκουρεστίου 5, Αθήνα


Δράσεις για τα παιδιά

• Το πασχαλινό camp του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γεμίσουν δημιουργικά τον χρόνο τους στις διακοπές του Πάσχα. Μέσα από παιχνίδια, κατασκευές, πολυθεματικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εκφραστούν, θα συνεργαστούν, θα ψυχαγωγηθούν και θα δημιουργήσουν (1416/4 και 23-25/4, από τις 09.00 μέχρι τις 15.00)

• Τα «Μυστικά των κουνελιών» είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης που διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη και επικεντρώνεται στην προσεκτική παρατήρηση επιλεγμένων εκθεμάτων των μόνιμων συλλογών, ακολουθώντας την αφήγηση μιας ιστορίας που θα ολοκληρωθεί με εκπαιδευτικό εργαστήριο πασχαλινής θεματογραφίας. (Μεγάλο Σάββατο, στις 12.00 – ηλικίες 4-6 ετών).

• Το Μεγάλο Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» οργανώνεται εκπαιδευτική δράση για οικογένειες με παιδιά από 5 έως 12 ετών, στις 11.00. Με ανοιξιάτικη διάθεση, φαντασία, χρώματα, παλέτες οι επισκέπτες θα δημιουργήσουν μια αναστάσιμη σύνθεση σε καμβά.

• Την ίδια μέρα σε μια άλλη γειτονιά της Αθήνας, στην Κυψέλη, από τις 11.00 -13.00, οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν να ζωγραφίζουν και να πλαστικοποιούν σουβέρ για να διακοσμήσουν το πασχαλινό τραπέζι.

• Επίσης, το Μ. Σάββατο στις 12.00, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», για τέταρτη χρονιά τα παιδιά μαθαίνουν τα κάλαντα του Λαζάρου και στολίζουν το καλάθι της Λαζαρίνας στο πρόγραμμα «Μικρές Λαζαρίνες στο Μουσείο». Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.


3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα του κέντρου της Αθήνας, περιλαμβάνει το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Στόχος είναι η δημιουργία πλήθους μουσικών διαδρομών σε μνημεία, μουσεία, εκκλησίες, θέατρα αλλά και σε εμβληματικά σημεία του δημόσιου χώρου. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν τουλάχιστον 500 διακεκριμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες παρουσιάζοντας ένα μουσικό πανόραμα με αναφορά στα θεία και τα ανθρώπινα πάθη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Ερίκ Σατί, το πιανιστικό ντούο P 4 2 των Μπεάτας Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη θα παρουσιάσει την Κυριακή των Βαΐων (13/4), στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 17.30, μια συναυλία με έργα και μεταγραφές για σόλο πιάνο και πιάνο για τέσσερα χέρια, τα οποία αντανακλούν την ιδιαίτερη, συχνά παιγνιώδη σχέση του Σατί με τη θρησκεία και την πνευματικότητα. Θα ακουστούν συνθέσεις όπως τα «Τρία κομμάτια σε σχήμα αχλαδιού», τα «Κουδουνίσματα του τάγματος των Ροδόσταυρων» και τα «Δυσάρεστα στιγμιότυπα». Την ίδια μέρα τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων όπως καταγράφονται στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη θα ερμηνεύσει η Δήμητρα Γαλάνη, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωνσταντίνου, στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης. Η συναυλία «O άγιος του έρωτα» που θα γίνει στις 17.00 είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Ανδρέα Κατσιγιάννη η οποία συνδέει τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα εμβληματικά λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.

Τη Μεγάλη Δευτέρα στις 17.30, στο θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον «Κατακλυσμό του Νώε» του Μπρίτεν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από την Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, την Underground Kids Orchestra και τα μέλη της Underground Youth Orchestra και της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 22.00, η ορχήστρα musicAeterna Byzantina, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή, θα παρουσιάσει στον χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών τους ύμνους της Μεγάλης Τρίτης εμπνευσμένους μελωδικά κυρίως από τον Γεώργιο Ραιδεστηνό Β΄ και υμνογραφικά από τη δεσπόζουσα υμνογράφο της Μεγάλης Εβδομάδας μοναχή Κασσιανή στο έργο «Πόρνη προσήλθε Σοι».

Ο εναγκαλισμός του Φιδιού με τον Διάβολο, το όνειρο της Εύας για την απώλεια του Παραδείσου, ο θρήνος της Φύσης για τη βακχική σφαγή του Πενθέα είναι κάποια από τα θέματα που αποτελούν το νέο έργο του Νίκου Γαλενιανού που θα ερμηνεύσει το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Μ. Τρίτη, στις 18.30. Το «Paradise Lost – Μορφαί δαιμονίων» είναι μια ηχητική μηχανή γλωσσικών μετασχηματισμών σε ένα ιδιόμορφο ορατόριο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, την ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται το φεστιβάλ, το δημοφιλές γυναικείο χορωδιακό σύνολο από τη Βουλγαρία Βάνια Μονέβα, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (στις 19.00) υπό τη διεύθυνση της συνθέτριας Βάνια Μονέβα θα αναδείξει την πλούσια μουσική κληρονομιά της Βουλγαρίας.

Διαβάστε επίσης

Πάσχα 2025: Πόσο θα κοστίσει φέτος το γιορτινό τραπέζι – Οι τιμές για 8 άτομα (Video)

Συνταξιούχοι: Πάσχα ακρίβειας με άδειες τσέπες – Επιστολή στον πρωθυπουργό

Ο καιρός μέρα προς μέρα τη Μεγάλη Εβδομάδα – Οι νέες προγνώσεις για την Κυριακή του Πάσχα

Μεγάλη Εβδομάδα – Εορταστικό ωράριο: Πότε θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Documento Newsletter