Πού πάνε τα λεφτά των μετόχων της Eurobank κύριε Καραβία;

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Τράπεζες «σπρώχνουν» χρήμα στα Μέσα Ενημέρωσης, όχι για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους αλλά για να εξαγοράσουν σιωπή από τη σκανδαλώδη λειτουργία τους και να εξυπηρετήσουν πολιτικούς που υποδεικνύουν πού πρέπει να πάει το χρήμα. Οι λόγοι που οι πολιτικοί δείχνουν τον δρόμο του χρήματος είναι μάλλον αντιληπτοί. Άλλοι περιμένουν την στήριξη των ευνοημένων Μέσων που «επιδότησαν» οι τράπεζες με τις οδηγίες τους και άλλοι περιμένουν άλλου είδους ανταλλακτικότητα. Η πιάτσα βοά για τους κοπτήρες και τους τραπεζίτες που μασάνε το χρήμα των μετόχων. Το ερώτημα είναι τι σχέση έχουν οι Τραπεζίτες με τους τραπεζίτες που μασάνε.

Σήμερα, θα εκθέσουμε μια περίπτωση χειρισμού του τραπεζικού χρήματος και περιμένουμε απαντήσεις. Σοβαρή πηγή μας πληροφόρησε, ότι η Eurobank, διοχετεύει διαφημιστικό χρήμα σε ανύπαρκτα site ή εν πάση περιπτώσει σε site που δεν υφίστανται πραγματικά στο mediaκο στερέωμα. Δηλαδή το διαφημιστικό τμήμα της Eurobank, προφανώς με εντολή της Διοίκησης, ρίχνει χρήμα σε συγκεκριμένους ιστότοπους, όχι για να διαφημιστεί, αφού δεν έχουν επισκέπτες, αλλά γιατί κάποιοι πρέπει να πάρουν το χρήμα. Δηλαδή η Τράπεζα κάνει ό,τι έκανε και ο Πέτσας με τη περίφημη λίστα του.

Μια περίπτωση τέτοιου site, αποτελεί και την απόδειξη της προκλητικής διάθεσης του χρήματος. Το site με την ονομασία oknews.gr είναι ιστότοπος που όπως φαίνεται από το ιστορικό του δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Από τα στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει εύκολα, στο site αυτό κάθε μήνα έχει 17.305 επισκέψεις, ενώ παρουσιάζει πτώση 40% στην επισκεψιμότητα. Η κατάταξή του στην Ελλάδα είναι 14.689. Πρακτικά δηλαδή αυτό το site δεν υπάρχει, δηλαδή δεν έχει επισκεψιμότητα και λόγους για να δώσει κάποια μεγάλη επιχείρηση διαφήμιση. Από τους λίγους που γνωρίζουν αυτό το site, είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος κατά καιρούς ποστάρει στα social media, άρθρα που αναφέρονται σε αυτόν.

Παρ όλα αυτά, η Eurobank, όχι μόνο γνωρίζει το άγνωστο site, αλλά δίνει και διαφήμιση θεωρώντας ότι προάγει την φήμη και την πολιτική της Τράπεζας μέσω της διαφήμισης. Θα μπορούσε να πει κάποιος βέβαια, ότι είναι ιδιωτική Τράπεζα και κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά της, αν θέλει τα ρίχνει και σε πηγάδι και αυτό είναι ΟΚ όπως λέει και ο τίτλος του συγκεκριμένου site. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Και απόδειξη ότι δεν είναι έτσι, αποτελεί το γεγονός ότι οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν πού δίνουν διαφήμιση, ακριβώς για να μην υπάρχει η δυνατότητα (ή υπόνοιες έστω) ότι χρησιμοποιούν το χρήμα για εξαγορά μέσω διαφήμισης ή για να διοχετεύουν μαύρο χρήμα σε πολιτικούς μέσω ανύπαρκτων sites όπως συνέβη με την υπόθεση της διαφημιστικής δαπάνης της αμαρτωλής Novartis (θυμίζω ότι η διαφημιστική ZENITH της φαρμακοβιομηχανίας, ελέγχεται γιατί εμφάνιζε ότι έδινε διαφημίσεις σε site ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα φωτογραφικό printscreen από γραφικό σε οθόνη).

Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, με ποια κριτήρια δίνονται χρήματα σε Μέσα Ενημέρωσης που δεν επισκέπτεται πρακτικά κανένας; Τι προσφέρει αυτή διαφήμιση στην Τράπεζα; Συμβαίνει με δική του εντολή ή κάποιος έχει εξαπατήσει και τον ίδιο και τους μετόχους;

Να θυμίσω ότι η Eurobank, όπως και οι άλλες τρεις συστημικές Τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Εθνική) από το 2019, έχουν κόψει τη διαφήμιση από το Documento, το documentonews και το koutipandoras, παρότι είναι μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες κάθε μέρα για την ενημέρωσή τους. Πέρα από όσα μπορεί να πει και να σχολιάσει κάποιος για το πώς οι Τράπεζες είναι εναρμονισμένες με την απόφαση της κυβέρνησης να στραγγαλίσει τα συγκεκριμένα Μέσα, υπάρχει και μια σοβαρή νομική πλευρά στο θέμα.

Πρόκειται για παράβαση καθήκοντος και για απιστία από την πλευρά των υπευθύνων των Τραπεζών. Αρκεί δηλαδή ένας μέτοχος να προσφύγει εναντίον τους στη Δικαιοσύνη. Και επειδή οι Τράπεζες σχετίζονται και με Ευρωπαϊκό χρήμα, μπορεί να παρέμβει και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας. Τότε τίποτα δεν θα είναι ΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση διαγραφής της δημοσιογραφίας – «Τείχος» για την ελευθεροτυπία, μετά το αδιανόητο αίτημα του Αριστείδη Φλώρου της Energa

Νέα δημοσιεύματα για Τσίπρα-Βενιζέλο: Το δείπνο με οργανωτή τον Μαραντζίδη

Ποιο κράτος δικαίου;

Νοσοκομεία: Πανελλαδική 24ωρη απεργία – Τι απαιτούν οι γιατροί για τη Δημόσια Υγεία

Ολιστική σύγκρουση Καραμανλή – Σαμαρά με Μητσοτάκη

Ετικέτες