Πού πάει ο κόσμος το 2025;

Πού πάει ο κόσμος το 2025;

Είμαστε στις πρώτες μέρες του 2025 και ο κόσμος μας βιώνει σε πλανητικό επίπεδο πολέμους (Ουκρανία, Γάζα), γεωπολιτικές ανακατατάξεις και μία συνολική ρευστοποίηση του μεταπολεμικών θεσμών και συμμαχιών.

Ο Νετανιάχου συνεχίζει τη γενοκτονία στης Γάζα εναντίον του παλαιστινιακού λαού και έχει ασπαστεί το πολεμικό μοτίβο, ότι όποιος δεν είναι μαζί μου θα τον εξοντώσω. Στην Ουκρανία διαμορφώνονται οι νέες διαχωριστικές γραμμές σε γεωπολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, καθώς ο Πούτιν κερδίζει έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει την αμυντική της πυξίδα και όλοι περιμένουν να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο απρόβλεπτος Τραμπ, ώστε να διευκρινιστεί πως θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες στη διεθνή σκακιέρα. Την ίδια στιγμή οι χώρες των BRICS προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό και να εμβαθύνουν την οικονομική του συνεργασία, ενώ η συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ δοκιμάζεται, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ μιλάει για πολιτικές εθνικού απομονωτισμού, ακολουθώντας το δόγμα Μονρόε στην εξωτερική πολιτική.

Ωμές παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ στην ΕΕ

Είναι σαφές ότι για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του διπολικού κόσμου και την πτώση της σοβιετικής ένωσης, οι λαοί φοβούται για την γενίκευση των πολέμων. Ο Τραμπ μιλάει για επιβολή δασμών (εμπορική σύγκρουση) στην ΕΕ, εάν δεν καλύψουν το έλλειμμα των ΗΠΑ αγοράζοντας σε μεγάλη κλίμακα πετρέλαιο και αέριο από αυτή. Την ίδια στιγμή ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου και δεξί χέρι του νέου Αμερικανού προέδρου, Ίλον Μασκ προχωράει σε ωμές παρεμβάσεις σε χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ακροδεξιά κόμματα (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία,). Οι παρεμβάσεις δεν γίνονται λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του Μασκ, καθώς πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή του συστήματος Τραμπ. Ο σκοπός των ΗΠΑ είναι να οξύνουν δια της στήριξης ακροδεξιών κομμάτων τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ώστε να σταματήσει κάθε ενδεχόμενο περαιτέρω εμβάθυνσης της πολιτικής ένωσης και της ομογενοποίησης σε θεσμικό της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή οι νεοφιλελεύθερες γραφειοκρατίες των Βρυξελλών δείχνουν ανήμπορες να ακολουθήσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις των καιρών, με αποτέλεσμα η ΕΕ για άλλη μία φορά να είναι παρατηρητής των εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γαλλογερμανικός άξονας πάνω στον οποίο δομήθηκε η ΕΕ από την εποχή της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα) είναι στα χειρότερα του, καθώς και στις δύο κυρίαρχες χώρες της Ευρώπης υπάρχει πολιτική κρίση. Σε όλη αυτή την ρευστή κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζουν για άλλη μία φορά την γραμμή της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής και του προβλέψιμου συμμάχου.

Το 2025 είναι μία χρονιά που θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες τρόμου σε όλο το γεωπολιτικό χάρτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχετικοποίηση του διεθνούς δικαίου και οι λογικές του ιστορικού αναθεωρητισμού που βλέπουμε γύρω μας δημιουργούν μία συνθήκη όπου οι κυρίαρχοι θα αποθρασύνονται και οι μικρές χώρες θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες συμμαχίες με βαθιά διπλωματία, ώστε να είναι υπολογίσιμοι παίκτες. Πλέον οι δεδομενικότητες αίρονται και η ρευστοποίηση μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης

Με τους φόρους παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στους μισθούς – Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών

Ανατροπή στις ΗΠΑ: Δικαστής της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι στις 10 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την ποινή του Τραμπ

Ανίερη σύλληψη στο ΑΤ Ομόνοιας – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Eurostat: Άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα – Πληρώνουμε για στέγαση περισσότερα από κάθε άλλον στην ΕΕ

Πρόστιμο 95 εκατ. δολαρίων στην Apple επειδή κρυφάκουγε τους πελάτες της

Documento Newsletter