ΠΟΥ: Ένα στα επτά κρούσματα αφορά υγειονομικούς εργαζόμενους

Ένα στα επτά κρούσματα της COVID-19 που περιλαμβάνονται στις αναφορές προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ένας υγειονομικός εργαζόμενος και ορισμένες χώρες ο αριθμός αυτός φθάνει το ένα στα τρία, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ κάλεσε για την παροχή στους υγειονομικούς εργαζόμενους πρώτης γραμμής προστατευτικού εξοπλισμού ώστε να αποτραπεί η μόλυνσή τους από τον νέο κορονοϊό, και ενδεχόμενη μετάδοσή του στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Παγκοσμίως περίπου το 14% των κρουσμάτων της COVID-19 που αναφέρονται στον ΠΟΥ είναι υγειονομικοί και σε ορισμένες χώρες το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 35%», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πρόσθεσε ωστόσο πως τα στοιχεία είναι περιορισμένα και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι αυτοί μολύνονται στη δουλειά ή στις κοινότητές τους.

Ο Τέντρος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που καταγράφονται να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πλησιάζει τα 30 εκατομμύρια, με 938.291 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

«Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της μόλυνσης. Κάθε μέρα, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι στο στρες, στην υπερκόπωση, στον στιγματισμό, στις διακρίσεις ακόμη και στη βία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα την οποία επικαλείται ο ΠΟΥ, το ένα τέταρτο των υγειονομικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη και κρίσης άγχους και το ένα τρίτο από αϋπνίες.

Ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα στοιχεία του ΠΟΥ για τις μολύνσεις ανάμεσα στους υγειονομικούς είναι μια «σοκαριστική μαρτυρία».

«Η ασφάλεια των ασθενών απαιτεί εγγυήσεις και για την ασφάλεια των υγειονομικών — είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς πολύ συχνά οι εγγυήσεις αυτές λείπουν», είπε ο Ράιντερ.

Ο επικεφαλής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως τρία πράγματα στοιχειώνουν τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ξεσπασμάτων μεταδοτικών ασθενειών.

«Το ένα είναι να στέκεσαι και να παρακολουθείς τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Το δεύτερο είναι να βλέπεις έναν υγειονομικό να μολύνεται, ένας συνάδελφός σου και φίλο.

«Και το τρίτο –και αυτό το οποίο πραγματικά βαραίνει στους υγειονομικούς τον περισσότερο καιρό σε αυτές τις καταστάσεις– είναι η πιθανότητα να έχουν μεταφέρει την ασθένεια στις οικογένειες, στους φίλους ή τα παιδιά τους», είπε ο Ράιαν.

Περισσότεροι από 1.000 νοσηλευτές/νοσηλεύτριες έχουν πεθάνει αφού μολύνθηκαν με τον ιό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, μια ένωση με έδρα τη Γενεύη.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)