ΠΟΥ: Δραματική έκκληση για την αντιμετώπιση της long Covid από τον Γκεμπρεγέσους

ΠΟΥ: Δραματική έκκληση για την αντιμετώπιση της long Covid από τον Γκεμπρεγέσους

«Η νόσος Long Covid «καταστρέφει» τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και προκαλεί ολέθριες επιπτώσεις στα συστήματα υγείας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καθώς ζήτησε από όλες τις χώρες να αναλάβουν «άμεσα» δράση για την αντιμετώπιση της «πολύ σοβαρής» υγειονομικής κρίσης.

«Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος είναι σε τόσο ευνοϊκή θέση για να τερματίσει την πανδημία του κορονοϊού, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, εξακολουθούν να βιώνουν παρατεταμένη ταλαιπωρία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στον Guardian.

«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά λόγω της εισαγωγής πολλών εργαλείων αντιμετώπισης και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ο αντίκτυπος της Long Covid για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και διαρκής δράση αντίστοιχη της κλίμακας της νόσου», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Στις αρχές της πανδημίας, ήταν σημαντικό για τα καταπονημένα συστήματα υγείας να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στη διάσωση ασθενών με Covid-19 που παρουσίαζαν οξεία λοίμωξη», εξήγησε ο ίδιος. «Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα υγείας και στους εργαζόμενούς του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει: την παροχή άμεσης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, την επένδυση στην έρευνα και την ανταλλαγή νέων εργαλείων και γνώσεων για την πρόληψη, τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό και περίθαλψη ασθενών. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει επίσης υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, καθώς και παροχή οικονομικής υποστήριξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν», εξαιτίας των συμπτωμάτων της Long Covid κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Με long Covid ένας στους οκτώ ασθενείς σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη: Μικρότερος ο κίνδυνος long Covid με «Όμικρον» παρά με «Δέλτα»

Ετικέτες

Documento Newsletter