Powerpass και φορολογία στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας: Πώς η κυβέρνηση κορόιδεψε διπλά τους πολίτες

Powerpass και φορολογία στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας: Πώς η κυβέρνηση κορόιδεψε διπλά τους πολίτες

Χτες Πέμπτη 14 Ιουλίου κεντρικό θέμα συζήτησης σε γραφεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν οι πληρωμές του Power Pass.

Δεδομένου ότι όλοι είχαμε πληρώσει «χρυσό» το ρεύμα το χειμώνα και οι επιδοτήσεις που πήραμε, δόθηκαν με περιορισμούς είτε για συγκριτικά  χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης έως τις 300 κιλοβατώρες το μήνα, άρα δεν κάλυψαν τους ατυχείς εκείνους που χρησιμοποίησαν για θέρμανση κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες, είτε για πρώτη κατοικία, άρα άφησαν απέξω τα φοιτητικά νοικοκυριά, 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν υποβάλει αιτήσεις για 3 εκατομμύρια παροχές και για να μοιραστούν ποσό 280 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η απλή διαίρεση έδειχνε πώς όταν έχεις 3 εκατ. αιτήσεις για 280 εκατ.,  η μέση επιδότηση θα έφτανε στα 95 ευρώ  – περίπου στο 15% των 600 ευρώ, που διαφήμιζε ότι θα δώσει η κυβέρνηση. Όχι βέβαια  ότι οι καταναλωτές πίστευαν την κυβερνητική διαφήμιση  αλλά … όπως και να το κάνεις όταν επί ένα εξάμηνο δίνεις το ένα τέταρτο του μισθού σου για ρεύμα, θέλεις να ελπίσεις τουλάχιστον ότι κάτι θα πάρεις πίσω από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα – πρόκληση Μητσοτάκη για το Power Pass: Πρώτα έταξε, μετά έδωσε ψίχουλα και τώρα… το πανηγυρίζει

Με οργή και καγχασμό αντέδρασαν οι πολίτες στα ψίχουλα του Powerpass

Οποία απογοήτευση όμως… Μπαίνοντας στις πλατφόρμες, χτες το πρωί η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών – και οπωσδήποτε όσοι επικοινώνησαν με το Documento και μίλησαν μαζί μας, εκπέμποντας ένα ανάμεικτο μείγμα οργής και καγχασμού για τα νούμερα που είδαν στην εκκαθάριση του Power Pass – διαπίστωσαν ότι οι επιδοτήσεις που θα λάμβαναν ήταν τελικά «αστείες». Για τη μεγάλη πλειοψηφία  αφορούσαν ποσά της τάξης των 30 ως 70 ευρώ και για κάποιους λιγότερους  κάπως υψηλότερα, μεταξύ των 150 – 200 ευρώ. Ένας συνεργάτης μας, δημοσιογράφος γαρ, που πήρε το δυσθεώρητο ποσό των 236 ευρώ, μπήκε στον κόπο να υπολογίζει πόσα παραπανίσια λεφτά είχε δώσει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο επίμαχο εξάμηνο (πέραν του ποσού που είχε καλυφθεί από τις μηνιαίες κρατικές επιδοτήσεις) και τα έβγαλε στα 789 ευρώ.  Άρα κάνοντας τις πράξεις του προέκυπτε ότι το Power Pass κάλυπτε μόνο το 21% των πρόσθετων χρεώσεων του χειμώνα, και όχι το 60% που έλεγε η κυβέρνηση.

Και βέβαια Twitter και  Facebook γέμισαν όλη μέρα  με οργισμένα και καυστικά σχόλια, με άλλους να κάνουν λόγο για «φιάσκο» και για «κυβέρνηση που κοροϊδεύει τον κόσμο, μοιράζοντας 50εύρα σε νοικοκυριά που για πρώτη φορά στη ζωή τους πλήρωσαν στο εξάμηνο λογαριασμούς των 1500 ευρώ, ενώ άλλοι έκαναν απλά πλάκα…

Την ίδια μέρα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

Την ίδια μέρα όμως, χτες Πέμπτη 14 Ιουλίου, και στον απόηχο όλης αυτής της φασαρίας, έγιναν γνωστά από το Υπουργείο Ενέργειας και τα υποτιθέμενα τελικά υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας που θα φορολογηθούν για να γίνουν κρατικές επιδοτήσεις.

Κι εδώ διαπιστώθηκε ξανά μία από τα ίδια – η χαρακτηριστικά τεράστια απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών εξαγγελιών που γίνονται προς επικοινωνιακή κατανάλωση και της τελικής πραγματικότητας. Πόσα λοιπόν είναι τα υπερκέρδη των τεσσάρων παραγωγών ενέργειας (ΔΕΗ, Protergia, Elpedisson, Ήρων) από τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα και πόσα κατέληξαν να εμφανίζονται ότι είναι προκειμένου και οι εταιρείες να μην πληρώσουν πολύ φόρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει να λέει ότι φορολόγησε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας με συντελεστή  90%;  Έλα μου ντε.. .

Πόσα ήταν στην πραγματικότητα

Ένα πολύ βαρύ στοιχείο που είχε αναδείξει με νούμερα παρμένα από το πόρισμα της ΡΑΕ κατά την σχετική συζήτηση στη Βουλή προ διμήνου ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, ήταν ότι κατά το επίμαχο εξάμηνο Οκτωβρίου 21 – Μαρτίου 22, που πληρώσαμε τις πρώτες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ της τελευταίου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπερτετραπλασιασμός αυτός του κόστους χονδρικής αντιπροσωπεύει μια εκρηκτική αύξηση εσόδων κατά 4,1 δισ. ευρώ παραπάνω για τις τέσσερις εταιρείες και τους παραγωγούς ΑΠΕ στο επίμαχο εξάμηνο. Προφανώς κι αυτοί είχαν επιπλέον δαπάνες, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, του τέλους αερίων ρύπων κλπ.  αλλά συνάμα είχαν και τεράστια αύξηση εσόδων, χάρη στη λειτουργία του target model και της έλλειψης ελέγχου που ευνοεί τις πρακτικές καρτέλ .

Πόσα ήταν λοιπόν τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας στο εξάμηνο;. Ο Αλέξης Τσίπρας, (με έναν συντηρητικό υπολογισμό, που δεν περιλάμβανε τις ΑΠΕ οι οποίες κάποια στιγμή είχαν αρχίσει να επιστρέφουν μέρος των υπερκερδών τους στο  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ), τα έβγαλε 1.4 δις ευρώ. Το πόρισμα της ΡΑΕ, με πολύ πιο συντηρητικούς υπολογισμούς και συζητήσιμη μεθοδολογία, τα έβγαλε στα 927 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι από τα αυτά τα 729,91 εκατ. ευρώ ήταν της ΔΕΗ και τα 157,61 εκατ. ευρώ ήταν των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών (Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ).

Το «μαγείρεμα» ως τα 300 εκατ. στο ένα τρίτο του ποσού που έδωσε η ΡΑΕ

Από αυτά τα κέρδη η ΔEΗ ζήτησε στη συνέχεια να αφαιρεθούν εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ που ισχυρίστηκε ότι έδωσε στους πελάτες της και οι ιδιώτες παραγωγοί παζάρεψαν επίσης ποσοστό εκπτώσεων 5-20%, ώστε το ποσό προς φορολόγηση να περιοριστεί στα 400 εκατ. ευρώ. Και βέβαια το αίτημα των παραγωγών προσυπογράφθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι ήταν σε βάρος των καταναλωτών και παρότι δεν επιτρέπεται να συνδέεται παραγωγή με εμπορία, άρα η συγκεκριμένη κίνηση, όπως είχε επισημάνει τότε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, κινδύνευε  να επισύρει  με πρόστιμα από την Ευρώπη.

Πέρασαν δύο μήνες χωρίς να γίνει τίποτα και τελικά προχτές Πέμπτη, τη μέρα που όλος ο κόσμος ασχολούνταν με τα ψίχουλα των επιδοτήσεων του Power Pass και ίσως επειδή ήμασταν όλοι απασχολημένοι με αυτό, το Υπουργείο Ενέργειας έκανε γνωστό ότι μετά την προσμέτρηση κι άλλων εκπτώσεων που τάχα έδωσαν οι εταιρείες παραγωγοί ενέργειας, κοινώς μετά από νέο «μαγείρεμα» που έγινε στο ΥΠΕΝ, τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας μειώθηκαν περαιτέρω στα 300 εκατ. ευρώ, (στο ένα τρίτο δηλαδή του ποσού που είχε υπολογίσει ήδη φειδωλά η ΡΑΕ). Άρα οι εταιρείες θα καταβάλουν φόρο 270 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και  80 εκατ. οι τρεις ιδιώτες.

Κατά τα άλλα  τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα συνεχίσουν να ισχυρίζονται πως  η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη στην Ευρώπη που φορολόγησε τις  εταιρείες  παραγωγής ενέργειας με συντελεστή 90% και ότι στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια με επιδοτήσεις…

Διαβάστε επίσης:

Power Pass: Ψίχουλα η αποζημίωση για το ρεύμα – Εστάλησαν τα πρώτα emails στους δικαιούχους

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter