Πόθεν έσχες για όλους

Πόθεν έσχες για όλους

Σύντομα θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για το περιουσιολόγιο

Πόθεν έσχες για όλους στο τέλος Μαρτίου εκτός απροόπτου, αφού εκπνέει το διάστημα που έχει δώσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία του περιουσιολογίου, με προφανή στόχο την αποκάλυψη παράνομων πηγών εισοδήματος, δηλαδή εισοδημάτων που δεν δηλώνονται στην εφορία. Πλην όμως εκφράζεται και ανησυχία μήπως η νέα βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί στη φορολογική αρχή αποτελέσει πάτημα για νέα φορολογία στο μέλλον.

H εφορία ανασυντάσσεται και στοχεύει πλέον στον εντοπισμό φοροφυγάδων που κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό όμως που δεν έχει καταφέρει τόσα χρόνια η φορολογική διοίκηση είναι να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλλά και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται κρούσματα μεγάλης φοροδιαφυγής δεν είναι σε θέση να στοιχειοθετήσει τις υποθέσεις εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, της πολυνομίας αλλά και των διασταλτικών στα όρια της αυθαιρεσίας ερμηνειών των νόμων, με αποτέλεσμα να καταπίπτουν οι υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως μικροοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου με χρέη άνω των 500 ευρώ. Βέβαια, από τη φορολογική διοίκηση υποστηρίζουν ότι σχεδόν το 90% των οφειλετών του δημοσίου χρωστά ποσά έως 10.000 ευρώ.

Ανοιγμα τραπεζικών θυρίδων, έλεγχος συναλλαγών και περιουσιολόγιο μπαίνουν στη μάχη για την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος.

Μερική εφαρμογή

Μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ –αλλά όχι πλήρη– το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές οι κάτοχοί τους θα κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στο… στρώμα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Η εφορία απλώνει τα δίχτυα της ακόμη και στους πριβέ χώρους των τραπεζών όπου διατηρούνται οι θυρίδες. Οι ελεγκτές της φορολογικής αρχής θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος φορολογούμενος διαθέτει θυρίδα. Για το άνοιγμα της θυρίδας, όμως, οι ελεγκτές θα χρειάζονται εισαγγελική συνδρομή και εφόσον συναινούν οι εισαγγελικές αρχές θα δίνεται το OK για το άνοιγμα και την κατάσχεση του περιεχομένου. Μόλις προσφάτως, με τροπολογία

Στόχος της φορολογικής διοίκησης η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Aικατερίνη Παπανάτσιου, ο ελεγκτικός μηχανισμός απέκτησε το δικαίωμα να ζητεί από τις τράπεζες τις κινήσεις των φορολογουμένων την περίοδο 2015-2018. Η φορολογική αρχή μπορεί να αποστέλλει μαζικά αιτήματα προς τις τράπεζες με τα οποία θα ζητάει την άμεση αποστολή των λογαριασμών που κατέχουν (ή είναι συνδικαιούχοι) φορολογούμενοι για τους οποίους υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες ή περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθούν στοιχεία και για φορολογούμενους με καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ ή με μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.

Κι ενώ η εφορία δείχνει μεγάλη σπουδή για τις κατασχέσεις λογαριασμών, η απόδοση των κατασχεμένων από τις τράπεζες στα δημόσια ταμεία εκκρεμεί για τουλάχιστον εννέα μήνες!

Ταυτόχρονα στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλωθούν καταθέσεις, ακίνητα, ομόλογα, αυτοκίνητα και μετρητά.

Πλέον η φορολογική διοίκηση θα έχει δυνατότητα άμεσων διασταυρώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι πλέον η εφορία θα γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας κάθε φορολογουμένου.

Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού ή τη μεταφορά υπαλλήλων στη διεύθυνση του περιουσιολογίου. Σημειωτέον ότι οι προσλήψεις στην ΑΑΔΕ, παρά την έξοδο από τα μνημόνια, αποτελούν πάγιο αίτημα των θεσμών…

Εργα τέχνης – κοσμήματα

Σε αυτήν τη φάση δεν πρόκειται να δηλωθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, λόγω αδυναμίας υπολογισμού της αξίας τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων:

• Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες) καθώς και στελέχη της φορολογικής διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

• Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

• Παρέχεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.

-Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

Ετικέτες

Documento Newsletter