Πόθεν Αίσχος Μητσοτάκη

Πόθεν Αίσχος Μητσοτάκη

Από το 2006 έως σήμερα δεν δίνει λόγο για offshore, αδήλωτες εταιρείες, δάνεια και αγορές… κοψοχρονιά ενώ οι αρμόδιες αρχές σφυρίζουν αδιάφορα

Η χώρα βρίσκεται µπροστά σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο που αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το σκάνδαλο δεν αφορά µόνο όσα αποκρύπτουν από το πόθεν έσχες αλλά και όσα προκλητικά κάνει για να διαφύγει από τον έλεγχο και τελικώς να κουκουλώσει την υπόθεση. Σε αυτήν τη δυσώδη υπόθεση που τον αφορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρασύρει (και δυστυχώς καθιστά συνένοχους) το κόµµα του, τη δηµοσιογραφία και τη ∆ικαιοσύνη. Τέσσερις βδοµάδες αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, οι λεπτοµέρειες γίνονται γνωστές µε ευθύνη µερικών προοδευτικών µέσων ενηµέρωσης και των social media. Η ∆ικαιοσύνη σε όλο αυτό το διάστηµα, είτε ως θεσµός είτε ως συνδικαλιστική εκπροσώπηση, δεν έχει θεωρήσει ότι είναι αναγκαία η έρευνα για το πόθεν έσχες του ανθρώπου που κυβερνά τη χώρα ακόµη και µετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Το Documento και η οµάδα έρευνας της εφηµερίδας έκαναν τις πρώτες αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους στις αρχές του 2017. Εισέπραξαν µια πρωτοφανή επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα και απαξίωσης. Κατηγορηθήκαµε πως χτυπάµε άνανδρα τη σύζυγο του πρωθυπουργού, λες και η διαφθορά έχει ως αστερίσκο ότι επιτρέπεται όταν και όπως το θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σήµερα όλοι καταλαβαίνουν πως ο πρωθυπουργός της χώρας κοροϊδεύει τους θεσµούς και τους πολίτες και µάλιστα το κάνει µε τέτοιον τρόπο που αυτοεξευτελίζεται και αποκαλύπτει όλες τις σκοτεινές πλευρές της οικογενειακής επιχειρηµατικής δράσης. Το ψευδές πόθεν έσχες της πρωθυπουργικής οικογένειας δεν είναι ούτε αβλεψία ούτε στιγµιαία παράβαση. Είναι έγκληµα διαρκείας.

1. Από το 2006 η σύζυγος του πρωθυπουργού απέκτησε µεγάλα περιουσιακά στοιχεία ενώ σταµάτησε να συµπεριλαµβάνεται στη δήλωση πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη. Η δικαιολογία ήταν πως είναι σε διάσταση µε τον σύζυγό της και γι’ αυτό δεν είχε τέτοια υποχρέωση. Ο νόµος όµως ήταν σαφής, ότι η «διάσταση» δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Αν ήταν έτσι, κάθε πολιτικός θα δήλωνε σε διάσταση και θα απέκρυπτε από τη δήλωσή του περιουσιακά στοιχεία που έχει µεταβιβάσει στη σύζυγό του. Αλλωστε και γι’ αυτήν ακόµη τη «διάσταση» το ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, µε δηµόσιες δηλώσεις, δεν µπόρεσε ποτέ να συµφωνήσει τι διάρκεια είχε ώστε να δικαιολογεί αποχή της συζύγου από τη δήλωση πόθεν έσχες.

2. ∆έκα µέρες αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε τη δήλωση πόθεν έσχες χωρίς τη σύζυγό του, η Μαρέβα Γκραµπόφσκι αποκτά µια γαλλική εταιρεία (πρόκειται για την SCI που σήµερα έχει εξαφανίσει από το πόθεν έσχες), η οποία µέσα σε αυτές τις λίγες µέρες από την ίδρυσή της αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Για την αγορά καταβάλλει 900.000 ευρώ µέσω δανείου και 750.000 µετρητά. ∆ηλαδή µια εταιρεία που έχει µόλις 10.000 ευρώ µετοχικό κεφάλαιο καταβάλλει 750.000 ευρώ µετρητά. Πώς, αφού έχει µόλις 10.000 ευρώ; Ερώτηµα όµως είναι επίσης και πώς µια τράπεζα έδωσε 900.000 ευρώ δάνειο σε µια νεοσύστατη εταιρεία; Τι έχει εµφανιστεί ως collateral (εγγύηση) προς την τράπεζα; Υπάρχει µήπως κάποιος ογκώδης λογαριασµός σε κάποια ελβετική τράπεζα ώστε να ακολουθηθεί αυτή η ανορθόδοξη τραπεζικά τακτική;

3. Εκτός από τη γαλλική SCI, η κ. Γκραµπόφσκι δηµιουργεί την offshore εταιρεία Eternia Capital Management. Πρόκειται για εταιρεία των Νησιών Κέιµαν. Οταν το Documento αποκάλυψε την ύπαρξή της κατηγορήθηκε για συκοφαντία από τον κ. Μητσοτάκη. Οκτώ µήνες µετά οι φάκελοι των Paradise Papers που δηµοσιεύτηκαν εξέθεσαν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η σύζυγός του ήταν ένα Πολιτικώς Εκτεθειµένο Πρόσωπο (ΠΕΠ) το οποίο βρέθηκε στα Paradise Papers χωρίς να έχει κάνει δήλωση για την ιδιότητά της ώστε να ελεγχθεί. Η Eternia Capital Management απουσίαζε από το προβεβληµένο βιογραφικό της κ. Γκραµπόφσκι όλα αυτά τα χρόνια ως µη υπάρχουσα. Το 2015, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε δήλωση πόθεν έσχες µε τη σύζυγό του λόγω επανασύνδεσης, η offshore εταιρεία και πάλι δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες, αν και σύµφωνα µε την Εφηµερίδα της Κυβέρνησης των Νησιών Κέιµαν, ήταν ενεργή και τους πρώτους µήνες του 2015. Η κ. Γκραµπόφσκι αποδίδει το λάθος στους… λογιστές της εταιρείας.

4. Στη δήλωση πόθεν έσχες που αφορά το έτος 2016 ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει πως η γαλλική εταιρεία SCI µεταβιβάστηκε από τη σύζυγό του σε άλλο πρόσωπο χωρίς οικονοµικό τίµηµα. Για τα επόµενα τέσσερα χρόνια η εταιρεία δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες. Ούτε σ’ αυτό που δηµοσιοποιήθηκε την Πέµπτη 29 Ιουλίου 2021. Οπως όµως προκύπτει από τα επίσηµα γαλλικά έγγραφα, η εταιρεία SCI εξακολουθεί να έχει έως τον ∆εκέµβριο του 2020 ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια τη Μαρέβα Γκραµπόφσκι (Μητσοτάκη, όπως συµπληρώνουν τα έγγραφα). Και όχι µόνο αυτό. Το 2020 οι µετοχές της εν λόγω εταιρείας µεταβιβάζονται σε συσταθείσα τότε ελληνική εταιρεία της κ. Γκραµπόφσκι, ώστε να κρυφτεί διά παντός η εταιρεία SCI.

5. Σε όλη τη διάρκεια των αποκαλύψεων για το επί τέσσερα χρόνια ψευδές πόθεν έσχες, ο πρωθυπουργός, µε καθυστέρηση βδοµάδων, δηµοσιοποιεί ιδιωτικό συµφωνητικό µεταξύ της συζύγου του και του αδερφού της (των ελεγχοµένων δηλαδή), στο οποίο εµφανίζεται η µεταβίβαση της εταιρείας το 2016. Στη συνέχεια δίνει άλλο χαρτί µε µετάφραση google translate, στο οποίο η Μαρέβα Γκραµπόφσκι δηλώνει στην εταιρεία, δηλαδή στον εαυτό της, ότι αποχωρεί. Πρόκειται για µπακαλόχαρτα χωρίς ισχύ απέναντι στις κρατικές οντότητες Γαλλίας και Ελλάδας, χωρίς επικυρώσεις, τα οποία αποτελούν προσπάθεια να ξεφύγει προσχηµατικά από το αδιέξοδο.

6. Σκανδαλώδεις είναι οι έως σήµερα προσπάθειες να εµφανιστεί το πόθεν έσχες των προηγούµενων ετών ως σύννοµο. Ο έλεγχος για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, και συγκεκριµένα για το σπίτι του Βολταίρου, έγινε έπειτα από µηνυτήρια αναφορά του υπογράφοντος στον Αρειο Πάγο. Η εισαγγελία ανέθεσε στο ΚΕΦΟΜΕΠ την έρευνα της υπόθεσης. Εκεί λοιπόν κατασκευάστηκε µια αθλιότητα µέσω λαθροχειρίας. ∆ύο ερευνητές του ΚΕΦΟΜΕΠ, αφού εξετάζουν τα οικονοµικά στοιχεία της κ. Γκραµπόφσκι, αποφαίνονται πως η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη είχε την οικονοµική δυνατότητα να προβεί στην αγορά. Είναι πρωτοφανές καταρχήν οι ερευνητές να αποφαίνονται για τη «δυνατότητα που είχε» και όχι για το αν το αγόρασε µε αυτά τα ποσά και ποια παραστατικά το αποδεικνύουν. Το κυριότερο όµως είναι άλλο. Οι δύο ελεγκτές µιλούν για την οικονοµική ευχέρεια της Μαρέβας Γκραµπόφσκι, ενώ πρέπει να αποφανθούν για το νοµικό πρόσωπο που έκανε την αγορά, δηλαδή τη γαλλική εταιρεία. Να πουν δηλαδή πώς η εταιρεία έδωσε 750.000 ευρώ ενώ είχε µόλις 10.000 ευρώ. Αλλος είναι ο ερευνώµενος στην υπόθεση αγοράς (η εταιρεία) και άλλον «ελέγχουν» (την Γκραµπόφσκι). Υπάρχει και συνέχεια. Στους λογαριασµούς της συζύγου του νυν πρωθυπουργού βρίσκονται διάφορα ποσά για τα οποία δηλώνει ότι είναι εισοδήµατα από τις εταιρείες της. ∆ηλαδή οι ελεγκτές θεωρούν δικαιολογηµένο να πηγαίνουν σε προσωπικούς λογαριασµούς ποσά από δραστηριότητες εταιρείας. Φυσικά, τα οικονοµικά της κ. Γκραµπόφσκι δεν ερευνώνται σε βάθος χρόνου, επειδή σύµφωνα µε ερµηνεία που έχει κάνει η ΑΑ∆Ε σε απόφαση του ΣτΕ έχει παρέλθει η πενταετία.

7. Η Μαρέβα Γκραµπόφσκι στα χρόνια της «διάστασης» ιδρύει την εταιρεία Zeus+Dione – µια πολυδιαφηµισµένη εταιρεία χωρίς αντίστοιχα ελπιδοφόρα οικονοµικά αποτελέσµατα. Στην εταιρεία αυτή συµµετέχει ως µέτοχος η Γεωργία Ευσεβίου, η οποία σήµερα ελέγχεται για διακίνηση µαύρου χρήµατος. Στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Zeus+Dione συµµετέχει πρόσφατα µια offshore εταιρεία (πάλι offshore), η Velvet Success. Η έρευνα του Documento αποκάλυψε ότι πίσω από τη συγκεκριµένη offshore βρίσκεται η οικογένεια Λασκαρίδη, που σήµερα είναι επικοινωνιακά και πολιτικά ευνοηµένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

8. Στις δηλώσεις πόθεν έσχες του ζεύγους Μητσοτάκη σήµερα εµφανίζονται µεγάλα ποσά δανείων ύψους 1,5 εκατοµµυρίου ευρώ. Οµως, από τη δήλωση έχει εξαφανιστεί το δάνειο που έχει πάρει η γαλλική εταιρεία SCI ύψους 900.000 ευρώ, µαζί µε την εξαφάνιση της εν λόγω εταιρείας. Προκύπτει πως ο πρωθυπουργός της χώρας και η σύζυγός του παίρνουν µεγάλα δάνεια (µε ποιους όρους άραγε;), αποπληρώνουν µικρά ποσά από τα συνολικά χρέη και µε αυτά τα δάνεια αγοράζουν ακίνητα που βρίσκουν σε τιµή ευκαιρίας. Πρέπει κάποια στιγµή να εξηγήσουν και αυτοί και οι τράπεζες πώς συµβαίνουν όλα αυτά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου σε εξέλιξη και προκειµένου να καλυφθεί επιχειρεί να συµπαρασύρει τη χώρα ώστε να θεσµοθετήσει σιωπηλά αρχές αδιαφάνειας και διαφθοράς. Γύρω από τον πρωθυπουργό της χώρας υπάρχουν σκοτεινές περιοχές, ποσά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και κυρίως offshore και εξωχώριες εταιρείες. Ναι, ο πρωθυπουργός της χώρας, αυτός που ευαγγελίζεται την επιχειρηµατικότητα και τις επενδύσεις, έχει πόθεν έσχες δοµηµένο µε υλικά από offshore, περίεργες εταιρείες, δάνεια ευκαιρίας και διαδικασίες που θα ζήλευαν οι brokers των παραδείσιων νησιών.

Την περασμένη Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε η τελευταία δήλωση πόθεν έσχες του πρωθυπουργού (πάνω) που αφορά το έτος 2019. Και σε αυτή, όπως συμβαίνει αδιάλειπτα από το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δηλώνει τη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Την πλειοψηφία των μετοχών σε αυτή την εταιρεία έχει η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όπως έχει αποκαλύψει το Documento με έγγραφα του γαλλικού κράτους, η οποία επιχειρεί να την αποκρύψει μέσα σε μια ελληνική, καθώς σε σύζυγο πολιτικού απαγορεύεται εκ του νόμου να έχει μετοχές σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή. Παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του Documento, ο πρωθυπουργός σιωπά ενώ είναι υπόλογος και παράνομος, διαμορφώνοντας ένα πρωτοφανές σκάνδαλο ατιμωρησίας

 

 

 

 

Documento Newsletter