Πότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις μετά την ανάρρωση από Covid-19

Για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος- που έχει νοσήσει -εξετάσεις για να παρακολουθήσεις τις πιθανές  επιπτώσεις στη υγεία του από την Covid-19   εξηγεί με ανάρτηση του στο facebook  ο Γιάννης Καλοµενίδης, καθηγητής Πνευµονολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και πνευµονολόγος στον Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

O ίδιος εξηγεί οτι ο λόγος που αναφέρεται σε αυτό το θέμα είναι διότι πολλοί ασθενείς μετά την νόσηση αυτενεργώντας  κάνουν ένα σωρό εξετάσεις κάνοντας σαφές  οτι όσοι έχουν περάσει ήπια νόσο δεν χρειάζεται να κάνουν καμία εξέταση.

Διαβάστε την ανάρτησή του:

Λέω αυτά δημόσια γιατί με λύπη μου βλέπω πολλούς και πολλές, αυτενεργώντας μετά την αποδρομή της COVID-19, να κάνουν ένα σωρό εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης αξονικής τομογραφίας θώρακος και να πελαγώνουν.

Σαν γενική αρχή: δεν κάνουμε εξετάσεις από μόνοι μας, οι εργαστηριακές εξετάσεις ζητούνται από τον γιατρό που σκέφτεται συγκεκριμένα πράγματα και ξέρει τι να κάνει με τα αποτελέσματα. Οι εξετάσεις εκτός συγκεκριμένου διαγνωστικού σχεδίου κινδυνεύουν να καταλήξουν σε άνευ σημασία ευρήματα και ψευδώς θετικά αποτελέσματα που μόνο άγχος προκαλούν.

Σε ότι αφορά την παρακολούθηση της COVID-19:
– Αν έχω περάσει ήπια νόσο με συμπτώματα από την μύτη και τον λαιμό, πυρετό και μυαλγίες στο σπίτι, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ εφόσον πλέον δεν έχω συμπτώματα. Αν έχω κάποιο σύμπτωμα συμβουλεύομαι γιατρό, μπορεί το σύμπτωμα να προέρχεται από μια «ουρά» της COVID-19 ή από άλλη νόσο.
– Αν έχω περάσει COVID-19 με πνευμονία ή άλλη επιπλοκή και έχω νοσηλευτεί θα πρέπει να έχω παρακολούθηση από γιατρό, όπως σε κάθε περίπτωση πνευμονίας, σύμφωνα με τις οδηγίες που μου δίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκα.  Ποιες εξετάσεις θα κάνω και πότε, θα μου το πουν οι γιατροί.

Ετικέτες