«Πόσο είναι το “πολύ”, κύριε Μητσοτάκη;»

«Πόσο είναι το “πολύ”, κύριε Μητσοτάκη;»

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στον λαό, αλλά και στα κόμματα που ασκούν –επιτέλους– το αντιπολιτευτικό τους έργο

Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και ιδιαίτερα η μεγάλη φωτιά στη ΒΑ Αττική που έκανε στάχτη δάση, περιουσίες και προκάλεσε τον θάνατο μιας εργαζόμενης γυναίκας αναγκάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσουν στην άκρη τα όποια εσωκομματικά ζητήματα και να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αυτό δηλαδή για το οποίο τους ψήφισε ο λαός.

Οταν ο πρωθυπουργός μιλά για «λίγους μόνο» συμπολίτες μας που επλήγησαν, όταν ο αρμόδιος υπουργός εξυμνεί τον κρατικό μηχανισμό και όταν ο περιφερειάρχης Αττικής είναι εξαφανισμένος, τότε αφενός η οργή της κοινωνίας μεγαλώνει και αφετέρου ο κόσμος κοιτάζει προς την αντιπολίτευση για να βρει συμμάχους.

Και φαίνεται πως εν πρώτοις τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανταποκρίνονται στο χρέος τους, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας τα λάθη της και ζητώντας της εξηγήσεις. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η μίνιμουμ συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για κοινές δράσεις εντός και εκτός Βουλής κατά της κυβερνητικής ανικανότητας και αναλγησίας.

Πρό(σ)κληση για επίσκεψη

«100+ καμένα σπίτια, 100.000+ καμένα στρέμματα, 40 χιλιόμετρα καταστροφής. Ποιο είναι το “πολύ” για τον πρωθυπουργό, αν αυτό είναι το “λίγο”; Και στα Τέμπη “λίγοι”. Και στην Εύβοια “λίγοι”. Και στον Εβρο και στην Αττική ξανά… Και τα περισσότερα καμένα στρέμματα στην ιστορία της χώρας επί των ημερών του πάλι “λίγα”» απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί πλέον να νιώθει ασφάλεια ούτε στο σπίτι του.

Δύο μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια. «Η πολιτική ευθύνη προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων και των πολιτικών επιλογών» είπε για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κουβαλά ακόμη μια καταστροφή στους ώμους του. Ποιος άραγε ξεχνά τις πλημμύρες σε Εύβοια και Θεσσαλία, αλλά και τις περυσινές καταστροφικές φωτιές;

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη να περιοδεύσουν μαζί στη Νέα και Παλαιά Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, προκειμένου να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συνομιλήσουν με τους πολίτες. Ισως τότε ο κ. Μητσοτάκης σκεφτεί να αναθεωρήσει κάποιες από τις κυνικές δηλώσεις, με τις οποίες βομβαρδίζει την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες» ανακοινώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας ουσιαστικά ανοιχτές θύρες, αφού εδώ και πέντε χρόνια σχεδόν ποτέ δεν έχουμε δει τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε μη προστατευμένο περιβάλλον, χωρίς κλακαδόρους και στημένους θαυμαστές. Ακόμη και η επίσκεψη που έχει προαναγγελθεί για την Τρίτη δεν προβλέπεται να ξεφύγει από αυτήν τη νόρμα…

«Ας επιλέξει ο ίδιος ημερομηνία. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις διακοπές του» λένε δηκτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς έφυγε για τα Χανιά. Το μόνο που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ελευσίνας. «Με εντολή Γκρίνμπεργκ, πηγαίνει να κάνει τον Τομ Κρουζ» τόνισε ο Στέφ. Κασσελάκης, αναδεικνύοντας ακόμη ένα επικοινωνιακό τρικ.

«Στην τύχη της»

«Δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ επειδή οι φρεγάτες στοιχίζουν» είχε πει σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Και εδώ φαίνονται η αναλγησία αλλά και οι προτεραιότητες της γαλάζιας παράταξης. Δεν λένε πως οι φόροι του λαού πρέπει να πηγαίνουν σε γιατρούς, νοσοκομεία, ασθενοφόρα, υποδομές, σχολεία, δασκάλους, πυροσβέστες και πυροσβεστικά. Ολα αυτά γι’ αυτούς είναι ζητήματα ελάσσονος σημασίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Στέφ. Κασσελάκης: «Ωρα λοιπόν να τεθεί το ερώτημα: Με ένα F-35 λιγότερο, πόσα πυροσβεστικά οχήματα αγοράζεις; Η απάντηση είναι: Τριακόσια. Τότε θα χρειάζονταν προσλήψεις και ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει την πυροπροστασία στην τύχη της. Αλλωστε στα εξοπλιστικά είναι οι μεγάλες μίζες. Ας καταλάβει αυτή η κυβέρνηση έστω την ώρα της παρακμής της: Η άμυνα του τόπου μας ξεκινά με τη δυνατότητα να προστατεύουμε τις ζωές και την περιουσία του λαού μας».

Ηρωες μόνο το καλοκαίρι

«Ηρωες είμαστε το καλοκαίρι, τον χειμώνα είμαστε ξεγραμμένοι» είπαν οι εποχικοί πυροσβέστες του σταθμού της Νέας Μάκρης στον Στέφ. Κασσελάκη. Του εξήγησαν πως υπάρχουν 3.500 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην πυροσβεστική και πως οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι όμως απαγορεύεται να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις…

«Μετά από έξι χρόνια σκληρής δουλειάς μέσα στις πυρκαγιές η μονιμοποίηση αποτελεί ζήτημα δικαίωσης της προσπάθειας και του αγώνα μας» του είπαν χαρακτηριστικά και τόνισαν πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν καν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια. «Πώς μπορείς να προγραμματίσεις τη ζωή σου με έξι μήνες εργασία;» αναρωτήθηκαν.

«Αυτό που γίνεται είναι εκμετάλλευση. Οταν σε χρειάζονται σου δίνουν 950 ευρώ για έξι μήνες και βασίζονται στην καλή σου βούληση και την ηθική σου ανταμοιβή για να συνεχίζεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάγια θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων. Και είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταλάβουν άπαντες ποιοι τάσσονται με ποιους και ποια συμφέροντα υπερασπίζεται κάθε κόμμα.

«Χρειάζεται ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος που μετρά σχεδόν 3.000 οργανικά κενά, τα οποία θα ήταν 1.000 παραπάνω, αν μετά από Επίκαιρη Ερώτησή μου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είχε αρχίσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η διαδικασία μονιμοποίησης 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης» ανέφερε από τη μεριά της η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη.

Από την Κουμουνδούρου αναδεικνύουν και το γεγονός ότι έχει αξιοποιηθεί μόλις το 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιπυρική προστασία και καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο τα εξής ερωτήματα: «Ποια χώρα καθυστέρησε στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα δασοπροστασίας; Ποια χώρα δέχτηκε ισχυρές συστάσεις να δώσει περισσότερο βάρος στην πρόληψη, επειδή δεν αρκεί η καταστολή; Σε ποια χώρα έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα κονδύλια για τη Δασική Υπηρεσία;».

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι κοινή: Στην Ελλάδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δημόσιος κίνδυνος

«Για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από επικοινωνιακά τρικ και σόου. Δεν έδωσε βάρος στην πρόληψη, δεν κάλυψε τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν: «Το “επιτελικό κράτος” συνιστά εδώ και πολύ καιρό ένα αποτυχημένο διαφημιστικό σλόγκαν. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση διαπρέπει μόνο στην προπαγάνδα και τη συγκάλυψη των ευθυνών της. Είναι μια κυβέρνηση – “Νέρωνας” που αρπίζει τον αυτοθαυμασμό της με φόντο τις καταστροφικές φλόγες» λένε και συνεχίζουν: «Είναι μια κυβέρνηση -“δημόσιος κίνδυνος”. Οχι μόνο γι’ αυτά που πράττει και γι’ αυτά που παραλείπει να πράξει. Οχι μόνο γιατί δεν αναλαμβάνει ποτέ καμία ευθύνη. Είναι “δημόσιος κίνδυνος” γιατί το DNA της συντίθεται μόνο από αλαζονεία, εμπαιγμό και έλλειψη ενσυναίσθησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην Αττική. Ο Στέφ. Κασσελάκης τόνισε πως όταν επισκέφθηκε το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας είδε να πετούν μόνο τρία αεροσκάφη. «Αρχικά ήθελαν να επισκεφθώ το Συντονιστικό στις 21.30 για να έχουν σταματήσει οι πτήσεις, όπως μας δήλωσαν. Δήθεν ότι θα ενοχλούσε η παρουσία μου πριν, αλλά στην πραγματικότητα για να μη δω την επιχειρησιακή γύμνια. Για να μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίζουν την προπαγάνδα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται την αλήθεια και δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για τα συγκεκριμένα στοιχεία» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πηγές που προαναγγέλλουν συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλωστε μόλις ανοίξει η Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί το σφυροκόπημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ζητήσει μία από τις πρώτες Επερωτήσεις, που θα γίνουν με το άνοιγμα της Βουλής, να αφορά στις ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής, αλλά και συνολικά στην αποτελεσματικότητα του μοντέλου της Πολιτικής Προστασίας, με βάση και τις επισημάνσεις των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Mηχανισμού Πολιτικής Προστασίας πρόσφατα και της Επιτροπής Goldammer στο παρελθόν. Εκεί, πρόσωπο με πρόσωπο, δημόσια, ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του» ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Συμεών Κεδίκογλου.

Μετωπική από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Καλούν τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για το επιτελικό μπάχαλο

Αμεση διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην ολομέλεια ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις για το επιτελικό μπάχαλο των κυβερνήσεών του», με «γαλάζιες» πηγές να απαντούν πως τον Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση στη Βουλή.

«Δεν χωρούν πια δικαιολογίες. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να “ξεπλένει” άλλο την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους”. Απουσιάζουν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και τα επαρκή μέσα για τη θωράκιση της χώρας […] Το αγωνιώδες ερώτημα των πολιτών “πού είναι το κράτος;” έχει μία και μόνη απάντηση για αυτή την καταστροφή: Απουσία και ανικανότητα των “αρίστων”. Θέλουμε και μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την ολέθρια πολιτική για το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Για «ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη» έκανε λόγο ο Παύλος Γερουλάνος, υποστηρίζοντας ότι ο Βασίλης Κικίλιας «πρέπει να φύγει χθες».

«Μαζί με την Αττική, κάηκε οριστικά πλέον και το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη. Ενα “επιτελικό κράτος” που έφερε τη φωτιά μέσα στον αστικό ιστό, γεγονός πρωτοφανές» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Εγκαιρο εντοπισμό, πρόβλεψη εξάπλωσης, έξυπνο εξοπλισμό και νέους τρόπους αναδάσωσης προτείνει η Αννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιμένει στη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

«Τα λόγια και οι δικαιολογίες τελείωσαν. Αν δεν υπήρχε ο ηρωισμός των πυροσβεστών, ο ηρωισμός και η κινητοποίηση των χιλιάδων εθελοντών, σήμερα θα συζητούσαμε για πολύ χειρότερη καταγραφή» σημείωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Αμεση στήριξη των πληγέντων»

«Η κυβέρνηση είναι ξανά υπόλογη για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη. Κι όσο εξοργιστικό είναι το γεγονός της έλλειψης ενός τέτοιου σχεδίου, άλλο τόσο εξοργιστικές είναι και οι φθηνές δικαιολογίες που επιστρατεύει, προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της για μια τεράστια καταστροφή που επαναλαμβάνεται στην Ανατολική Αττική εδώ και χρόνια» σημειώνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και ζητά «άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων».

«Επανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση. Μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και προμήθεια επαρκών πτητικών κι επίγειων μέσων. Αμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που καταστράφηκαν και καταβολές αποζημιώσεων προς τους πληγέντες και απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας στα καμένα, συμπεριλαμβανομένης και της τοποθέτησης ανεμογεννητριών» ζητά το ΜέΡΑ25.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter