Πόσο αληθινές είναι οι απειλές των ΗΠΑ να διακόψουν τη ροή αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ;

Πόσο αληθινές είναι οι απειλές των ΗΠΑ να διακόψουν τη ροή αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ;

Μπορεί τώρα οι ΗΠΑ, επισήμως, να απειλούν το Ισραήλ με διακοπή ροής όπλων, αν δεν συμμορφωθεί με το ανθρωπιστικό πλαίσιο, αλλά μόλις δύο μήνες πριν η εντύπωση αλλά και οι δηλώσεις ήταν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Τι ειπώθηκε σε μια συνάντηση στα τέλη Αυγούστου στην Ουάσιγκτον.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση στα τέλη Αυγούστου με τη Λιζ Γκράντε (Eιδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής) είπαν ότι οι παρατηρήσεις της ήταν εκπληκτικά ειλικρινείς, σοκάροντας πολλούς στην αίθουσα.

Η ανώτατη αξιωματούχος των ΗΠΑ που εργάζεται για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είπε σε ομάδες βοήθειας τον Αύγουστο ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρακρατήσουν όπλα από το Ισραήλ επειδή εμποδίζουν την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα, κάτι που αποτελεί μια σπάνια παραδοχή από την αμερικανική Διοίκηση.

Στη συνάντηση της 29ης Αυγούστου στην Ουάσιγκτον, η Λιζ Γκράντε είπε στους επικεφαλής περισσότερων από δώδεκα ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξετάσουν άλλες τακτικές για να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει μια βοήθεια σωτηρίας στη Γάζα — όπως η άσκηση πίεσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τόνισε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ και δεν θα καθυστερήσει ή θα σταματήσει τις αποστολές όπλων.

Όλα αυτά βασίζονται σε συνομιλίες με τρία άτομα που παρευρίσκονταν στη σύσκεψη και δύο άλλους που ενημερώθηκαν σχετικά, μαζί με ένα σύνολο λεπτομερών σημειώσεων από τη συνάντηση που εξετάστηκε από το Politico. Παραχωρήθηκε στους ανθρώπους η ανωνυμία για να μιλήσουν πιο ελεύθερα για την αξιολόγηση της συνάντησης επειδή φοβούνταν ότι το έργο των οργανώσεών τους θα μπορούσε να διακοπεί περαιτέρω στη Γάζα.

Ένας αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας που παρευρέθηκε στη συνάντηση είπε ότι η Γκράντε σημείωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν «σφιχτό κύκλο πολύ λίγων συμμάχων» στον οποίο οι ΗΠΑ δεν θα αντιταχθούν, ούτε θα «παρακρατήσουν ό,τι θέλουν».

«Έλεγε με κάποιο τρόπο πως με ορισμένους συμμάχους, δεν μπορούμε να παίξουμε τον κακό αστυνομικό», είπε ο αξιωματούχος της βοήθειας.

Ενώ οι δηλώσεις της Γκράντε έγιναν πριν από περισσότερο από ένα μήνα, η ειλικρινής εκτίμησή της για τις πιθανότητες ανάληψης δράσης από τις ΗΠΑ για τα όπλα που στέλνονται στο Ισραήλ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σοβαρότητα των πρόσφατων απειλών της κυβέρνησης Μπάιντεν να κάνει ακριβώς αυτό.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έστειλαν επιστολή στο Ισραήλ, με την οποία απείλησαν να παρακρατήσουν όπλα στο Ισραήλ εάν δεν βελτιώσει δραστικά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Η διοίκηση δίνει στο Ισραήλ 30 ημέρες για να διορθώσει την πορεία.

Όταν οι δημοσιογράφοι πίεσαν την κυβέρνηση τη Δευτέρα ρωτώντας γιατί το τελεσίγραφο προς το Ισραήλ στην επιστολή της Κυριακής περιελάμβανε περίοδο χάριτος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε: «Πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να τους δώσουμε την ευκαιρία να διορθώσουν το πρόβλημα».
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιστολή και ότι «προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτήν την επιστολή με τους Αμερικανούς ομολόγους μας».

Όμως, η συνάντηση του Αυγούστου έκανε τις οργανώσεις βοήθειας να είναι δύσπιστες για οποιαδήποτε σημερινή κίνηση των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, οι εκπρόσωποι της βοήθειας εξέθεσαν τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ εμπόδιζε την πρόσβαση στη Γάζα και εξέφρασαν ανησυχίες για την άρνηση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις αποστολές όπλων. Υποστήριξαν επίσης στην Γκράντε ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει γενικά στις χώρες να περιορίζουν ή να εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια ή τη μετακίνηση ανθρωπιστικών εργαζομένων σε ζώνες συγκρούσεων.

«Έλεγε ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για το Ισραήλ», είπε ένα άτομο που παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Πολλοί παρευρισκόμενοι περιέγραψαν τα λόγια της Γκράντε ως ανησυχητικά ωμά και επερχόμενα, εκπλήσσοντας πολλούς στην αίθουσα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημη απόφαση για το εάν το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι είναι «λογικό να εκτιμηθεί» ότι το Ισραήλ παραβιάζει τους νόμους στη Γάζα, αλλά δεν κατάφερε να λάβει οριστική απόφαση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συνάντηση του Αυγούστου ή την ερμηνεία της από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις ενέργειές της σχετικά με τη βοήθεια στη Γάζα.

Αρκετά πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση του Αυγούστου είπαν ότι η Γκράντε δεν εξέφραζε τις δικές της απόψεις, αλλά μάλλον εξηγούσε την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ.

Η Γκράντε έχει μακρά ιστορία εργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα και ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν τον Απρίλιο ως ειδική απεσταλμένος για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής.

Αρκετοί από τους ανθρώπους που μίλησαν εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Γράντε.

«Είναι λυπηρό ότι είναι το πρόσωπο που εκπροσωπεί αυτή τη διπροσωπία στην αμερικανική πολιτική, ενώ δεν είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για αυτό», είπε ένας άλλος αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η Λιζ ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα και υποστήριξε επαγγελματίες ανθρωπιστές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να κάνουν τους ανώτερους να κατανοήσουν τη σημασία των συνεχιζόμενων προτεραιοτήτων πρόσβασης για ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα.

Η συνάντηση με τη Γκράντε και τις ομάδες ήρθε μετά την επιστροφή της από την περιοχή και σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν γινόταν όλο και πιο σκεπτική για τις πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου το Ισραήλ μάχεται με τους μαχητές της Χαμάς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ορισμένοι αρχηγοί ομάδων είπαν ότι ένιωθαν ότι είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν για να βρουν δημιουργικές λύσεις για να φέρουν περισσότερη βοήθεια στον θύλακα. Καμία από αυτές τις λύσεις δεν λειτούργησε, είπαν. Άλλοι είπαν ότι σκέφτονται να αποσυρθούν από τη Γάζα λόγω αυξανόμενων φόβων για την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Η Γκράντε είπε επίσης ότι εάν οι ομάδες βοήθειας επέλεγαν να αποχωρήσουν, το Ισραήλ είχε σχέδιο να χρησιμοποιήσει τον εμπορικό τομέα για την παροχή βοήθειας και ότι οι γειτονικές χώρες θα βοηθούσαν στον συντονισμό.

Ομάδες βοήθειας ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ εμποδίζει τις οργανώσεις τους να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές φορτηγών μέσω της Γάζας – μονοπάτια που θα αποφύγουν τα πλήθη και τις συμμορίες μέσα στον θύλακα που είναι γνωστό ότι κλέβουν πακέτα τροφίμων και φαρμάκων.

Σύμφωνα με το λεπτομερές έγγραφο σημειώσεων που έλαβε το Politico, η Γκράντε είπε στους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ότι το Ισραήλ είχε διαβιβάσει πληροφορίες στις ΗΠΑ που έδειχναν ότι η Χαμάς έκλεβε κάποια βοήθεια και τη χρησιμοποιούσε για να ενισχύσει τις τάξεις της. Η διοίκηση πιστεύει σε αυτήν την αξιολόγηση, είπε.

Η Γκράντε είπε επίσης ότι όσο οι διεθνείς οργανισμοί εποπτεύονται από την COGAT – το κυβερνητικό γραφείο του Ισραήλ που είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της εκταμίευσης βοήθειας στη Γάζα-, θα δυσκολεύονται να αλλάξουν τις επιχειρήσεις επί τόπου.

Το COGAT, είπε η Γκράντε, ήταν ένα «ταχυδρομικό κουτί» για τον IDF (Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ), σύμφωνα με τις σημειώσεις από τη συνάντηση. Το COGAT είχε λάβει τις οδηγίες του από τον IDF, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και τα τμήματα πληροφοριών του Ισραήλ — καθένα από τα οποία είχε τα δικά του αιτήματα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μεταφέρουν το έργο των διεθνών ομάδων βοήθειας στη Γάζα από το COGAT που θα εποπτεύεται από τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Άγνωστες οι προθέσεις

Ένας εκπρόσωπος της COGAT αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον οποίο παραχωρήθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης είπε ότι η COGAT και το IDF είναι «ζωτικοί εταίροι» και «αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας των ανθρωπιστικών προσπαθειών».

Πηγή: Politico

Μέση Ανατολή: Επιθέσεις του Ισραήλ κατά Λιβάνου, Χούθι, Συρίας και UNIFIL

El Pais: «Η Μελόνι στέλνει ανήλικους μετανάστες σε κλειστά κέντρα στην Αλβανία»

Ο Βίκτορ Όρμπαν οδηγεί τη Λατινοπούλου σε σκληρό χειρισμό της μετανάστευσης

Ανάλυση CNN: Μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν η επίθεση με βομβαρδιστικό stealth B-2 κατά των Χούθι

Νόμοι κατά ΛΟΑΤΚΙ: Απαγορεύει η Ιταλία την αναζήτηση «παρένθετης μητρότητας» στο εξωτερικό

 

Documento Newsletter