Πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ

Στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν ανέξοδα ρητορική λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας και εκφράζουν αναθεωρητισμό σε διεθνές επίπεδο εντάσσει τον Ντόναλντ Τραμπ η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Για την ανάδειξη τέτοιων δυνάμεων στον κυβερνητικό θώκο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η δεξαμενή αλίευσης ψηφοφόρων, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, αποτελούν η κοινωνική ανισότητα και η αυξανόμενη φτώχεια.

Σε αυτό πλαίσιο, με σημείο εκκίνησης την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης διαβλέπει ότι θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και εξελίξεις (domino effect) σε γεωπολιτικά ζητήματα και ιδιαίτερα «στο πιο κρίσιμο αυτή την περίοδο, που είναι η σφαγή στην Παλαιστίνη, στη Γάζα, που είναι ό,τι πιο τραγικό συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ανθρωπότητα».

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κρίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκ των πραγμάτων και υπό την πίεση των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν πολιτικές αποφάσεις του Ντ.Τράμπ για τις οικονομικές σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, έχει την ευκαιρία (δυνατότητα) να ενισχύσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να κατευθυνθεί σε πιο αυτόνομη (απέναντι στις ΗΠΑ) δράση, με δημιουργία ευρωστρατού και διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτή η δυνατότητα αποτελεί για την ηγεσία τςη Χαριλάου Τρικούπη αχτίδα αισιοδοξίας…

Σύμφωνα με την ανάλυση του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουν βγει κάποια συμπεράσματα ήδη από τον τρόπο που διακυβέρνησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία (2017-2021) στον Λευκό Οίκο. Όπως εξηγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, η πρώτη θητεία Τραμπ έχει δείξει ότι:
«περιφρονεί την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς και αυτό είναι προβληματικό και ότι αρέσκεται να συνομιλεί με αναθεωρητές ηγέτες, -και με τον Πούτιν και τον Ερντογάν. Θυμάστε ότι στο τέλος της θητείας του έκανε κίνηση και με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Βόρεια Κορέα. Ο τρόπος που χειρίζεται κάποια πράγματα, σίγουρα θα προκαλέσει domino effect σε γεωπολιτικά ζητήματα και στο πιο κρίσιμο αυτή την περίοδο, που είναι η σφαγή στην Παλαιστίνη, στη Γάζα, που είναι ό,τι πιο τραγικό συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ανθρωπότητα» (Ρ/Σ Σκαϊ-6 Νοεμβρίου 2024).

Θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται και διεκδικούν κυβερνητικό ρόλο πολιτικοί και δυνάμεις με χαρακτηριστικά όπως αυτά που έχει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ , ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει τα εξής: «Στις δυτικού τύπου ελεύθερες κοινωνίες, οι ανισότητες και η αύξηση των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό δημιουργούν μια τεράστια δεξαμενή για όλους όσους εκφράζουν τέτοια χαρακτηριστικά, όπως ο κ. Τραμπ. Έχουμε ανάλογες περιπτώσεις και στην Ευρώπη, της ίδιας πάνω- κάτω ρητορείας. Είναι ένα ευάλωτο στη συνωμοσιολογία και τον λαϊκισμό ακροατήριο και πρέπει άμεσα, -τουλάχιστον εμείς στην Ευρώπη που είναι ο χώρος της πολιτικής μας δράσης- να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, την ανάπτυξη για τους πολλούς ώστε να μειωθούν οι ανισότητες, να υπάρχει σοβαρή υγεία και παιδεία».

Αναφορικά με την κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης και οικονομικά/παραγωγικά αυτόνομης Ευρώπης, παρατηρεί ότι «η ιστορία της σύγκρουσης Αμερικής-Κίνας εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια. Όντως ο κ. Τραμπ είναι πάντα υπέρ της κλιμάκωσης, συγκριτικά με τους Δημοκρατικούς, αυτό όμως ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας στην Ευρώπη με οικονομικούς και γεωπολιτικούς όρους σε σχέση με αυτήν την αντιπαράθεση. Πριν από μερικά χρόνια όταν μιλούσαμε για ευρωστρατό, μας περιφρονούσαν όλοι. Τώρα οι περισσότερες κυβερνήσεις επισημαίνουν την ανάγκη ενός συμπληρωματικού στρατεύματος προς το ΝΑΤΟ, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει τις δικές της αυτόνομες δυνάμεις». Και συμπληρώνει: «Η Ευρώπη, καλώς ή κακώς, θα αναγκαστεί να σπάσει το καθεστώς της ομοφωνίας για θέματα οικονομίας και φορολογίας, όπως τα μεγάλα ταμεία, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας, για να επενδύσουμε στην παραγωγική βάση, να φέρουμε πίσω δομές που έχουν φύγει προς την Κίνα και άλλες χώρες, για να έχουμε μια οικονομική και παραγωγική αυτονομία. Δηλαδή, δεν μπορεί η Ευρώπη να θέλει 27 στις 27 ψήφους -και να μας εκβιάζει τη μία ο Όρμπαν, την άλλη η Μάλτα- και να μην μπορούμε να συγκροτήσουμε μια ενιαία φορολογική πολιτική. Άρα, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, υπάρχει τραπέζι που τα συζητά αυτά πανευρωπαϊκά, ενώ κάποτε ήταν ταμπού. Οπότε ας είμαστε όχι πολύ αισιόδοξοι, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι».

Παράλληλα, σε τοποθέτησή του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και το τι μέλλει γενέσθαι, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ σηματοδοτεί μία αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Επεσήμανε ότι αυτά που έχει πει τα κάνει πράξη τότε θα έχουμε μια περιοριστική πολιτική και όσον αφορά στην εξωτερική γραμμή, το εμπόριο αλλά και τις επενδύσεις (MEGA TV-6.111.2024).

Μάλιστα, εξήγησε ότι η επιβολή δασμών θα οδηγήσει σε πίεση την δημοσιονομική κατάσταση της Ευρώπης, σε χώρες, όπως η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες «έχουν μια σχέση μεγάλης εξάρτησης με τις ΗΠΑ, αλλά και η χώρα μας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό».

Κρίνει ως αναγκαίο η χώρα μας να έχει «ένα έτοιμο σχεδιασμό ώστε να πιέσει για εξαιρέσεις από δασμούς των ελληνικών προϊόντων», ενώ προειδοποιεί ότι «υπάρχει κίνδυνος, αν η Κίνα βρει τείχος, λόγω του εμπορικού πολέμου που πιθανότατα θα ανοίξει ο Τραμπ, να κατευθύνει τα προϊόντα της προς την Ευρωζώνη και αυτό να πιέσει τις δικές μας αγορές». Για να συμπληρώσει:« Ξέρετε, οι αγορές της χώρας μας δεν είναι οχυρωμένες σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού».

Αναφορικά με τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ενέργειας, ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι αν υπάρξει «αναχωρητισμός» των ΗΠΑ από την αρχιτεκτονική διεθνούς ασφάλειας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Προέβαλε έτσι τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ « να προχωρήσει η Ευρώπη στην δημιουργία ευρωστρατού και στη επιτάχυνση διαμόρφωσης ενιαίας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Διαβάστε επίσης:

«Κεραυνοί» Καρυστιανού κατά Βόζεμπεργκ: Προωθείτε απροκάλυπτα τις θέσεις της κυβέρνησης – Ντροπιαστικό

Κύρτσος: Η αποστολή της Βόζεμπεργκ είναι να θάψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σκάνδαλο των Τεμπών

Ευθυμιοπούλου σε Βόζεμπεργκ: Δεν σέβεστε τους άγραφους νόμους, τον σεβασμό στους νεκρούς και τις μάνες τους

Σκληρή απάντηση Αρβανίτη στη Βόζεμπεργκ: Δρα κατά του θεσμικού της ρόλου – Κορυφώνονται οι προσπάθειες συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών