Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για 153 μεγάλους – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλείει του «μικρούς» από τη χρηματοδότηση

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για 153 μεγάλους – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλείει του «μικρούς» από τη χρηματοδότηση

Πετάνε νούμερα στον αέρα, γενικόλογα κατά βάση, και μέσω συνεντεύξεων Τύπου και παρουσιάσεων στήνουν πανηγυράκια για να εκφράσουν κάθε φορά τη «μεγάλη πορεία» της ελληνικής οικονομίας. Με ύφος που θα ζήλευαν ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου φουσκώνουν σαν παγόνια για την «επιτυχία» τους. Ουδείς μπορεί να διασταυρώσει αν τα παρουσιαζόμενα μεγέθη είναι αληθινά ή παραποιημένα.

Τέτοια παράσταση δόθηκε και την περασμένη Πέμπτη σε σχέση με τα χρηματοδοτούμενα εργαλεία που δίνονται στις επιχειρήσεις. Ο τίτλος βαρύγδουπος, είναι σίγουρο ότι θα μείνει χαραγμένος στα αυτιά εκείνων που δεν γνωρίζουν. «Τριμηνιαίος απολογισμός της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας» βάφτισαν την παρουσίαση των χρημάτων από ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ που διοχετεύεται σε ημετέρους αφήνοντας τα… ψίχουλα για τους υπόλοιπους.

Πώς φουσκώνει το ΑΕΠ

Μέσα σε όλα βάζουν και τα λογιστικά τρικ που χρησιμοποιούν για να φουσκώσουν το ΑΕΠ και να πανηγυρίζουν γι’ αυτή την ανάπτυξη. Οπως λοιπόν προκύπτει από την παρουσίαση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά ως ποσοστό του ΑΕΠ έτους 2023 ανέρχονται σε 16,3% και από αυτούς έχει εκταμιευτεί ένα ποσοστό 8,3%. Με δεδομένη την πρόσφατη αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ (άλλαξε τη μεθοδολογία της), σε απόλυτους αριθμούς το ονομαστικό ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά αναθεωρήθηκε σωρευτικά κατά +5 δισ. ευρώ, στα 225,2 δισ. ευρώ το 2023 από 220,3 δισ. προηγουμένως. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στον ελληνικό κρατικό κορβανά έχουν εισρεύσει μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης 18,6 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Από εδώ και πέρα εκκινεί η λογιστική αλχημεία. Μέσω μεταφορών χρημάτων μεταξύ λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος για το σκέλος των επιχορηγήσεων και πιστώσεων στα συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα και για το σκέλος των δανείων διατηρούν λιμνάζοντα ποσά –μαζί με τις λογιστικές δαπάνες– της τάξης των 12 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι η πραγματική ροή αυτών των ποσών προς την οικονομία δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τα 12 δισ. ευρώ μένουν εντός του κρατικού κορβανά και προστίθενται στο ΑΕΠ. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και τα 3,2 δισ. ευρώ των δημόσιων χρεών προς τους ιδιώτες, τα 15 εκ των 225 δισ. ευρώ του ΑΕΠ αποτελούν «λογιστικό φούσκωμα» του ΑΕΠ της τάξης περίπου του 7%.

Σύμφωνα με το πανηγυράκι της περασμένης Πέμπτης έχουν συμβασιοποιηθεί για το σκέλος των δανείων 351 δάνεια, εκ των οποίων 183 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ορισμό που ακολουθεί το σύνολο της Ευρώπης, υφίσταται η εξής κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων:

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν έως εννιά εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

Οι μεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και συνολικό ισολογισμό έως 43 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι όλες οι υπόλοιπες.

Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση, αυτές οι συμβάσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12,48 δισ. (δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης, ιδία συμμετοχή και δάνεια τραπεζών), εκ των οποίων τα 2,09 δισ. αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 87% των χρημάτων από το σκέλος των δανείων έχει κατευθυνθεί στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν κάτι λιγότερο από το 2% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας.

Για να ξέρουμε τι συμβαίνει με βάση τον ΕΦΚΑ, αριθμό μητρώου εργοδότη (δηλώνει ότι απασχολούν προσωπικό) διαθέτουν 300.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σύνολο 1,3 εκατ. επαγγελματικών ΑΦΜ, εκ των οποίων περίπου το 92% απασχολεί κάτω από εννιά εργαζόμενους (πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Η απάντηση

Ολα αυτά έχουν αποτυπωθεί σε απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών (Ειδική Υπηρεσία Παρακολούθησης του Ταμείου Ανάκαμψης) σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο. Οπως λοιπόν προκύπτει από την απάντηση του ίδιου φορέα που έστησε το πανηγυράκι, μόλις επτά σε σύνολο 1.270.000 επιχειρήσεων (270.000 που απασχολούν έως εννιά εργαζόμενους και 1 εκατ. που δεν απασχολεί προσωπικό) έλαβαν δάνειο μέσω Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίθετα, 153 μεγάλες επιχειρήσεις μοιράστηκαν 9,5 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά βαφτίζονται στην κολυμπήθρα των συστημικών ΜΜΕ «στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μετασκευάζει» ημετέρους της Μαξίμου ΑΕ σε «εθνικούς πρωταθλητές», οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν καρτέλ αισχροκέρδειας λαμβάνοντας τον ρόλο των «νικητών». Αυτό όμως που συμβαίνει πέραν της φορομπηχτικής διά μέσου των έμμεσων φόρων ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι να καταγράφονται και οι «χαμένοι» του ελληνικού επιχειρείν. Ετσι λοιπόν, οι 153 μεγάλοι που μοιράζονται περί τα 10 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα είναι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που θεωρούνται στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες θα ευνοούνται συστηματικά σε βάρος άλλων επιχειρήσεων. Ολο αυτό μπορεί να γεμίζει το σακούλι των ημετέρων αλλά δεν δημιουργεί υγιή παραγωγική βάση για να ανθίσει η ελληνική οικονομία. Ολο αυτό αποτυπώνεται πλέον στους δείκτες της οικονομίας και της κοινωνίας, που έχουν πάρει την κατιούσα, θυμίζοντας εποχές προς της πτώχευσης του 2010.

Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής (Photos-Videos)

«Τριταθλήτρια» η Ελλάδα σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ρατσιστικό κρεσέντο και πάλι από τον Άρη Πορτοσάλτε (Video)

Ιταλία: Έστησαν δεξαμενή για τα… κέρματα των τουριστών δίπλα στην κλειστή Φοντάνα ντι Τρέβι (Photos-Video)

 

Documento Newsletter