Πώς το Ισραήλ ανατίναξε τους βομβητές της Χεζμπολάχ;

Χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι ανατινάχθηκαν στα χέρια μαχητών της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, κάνοντας τον κόσμο να αναρωτηθεί: Τι στο καλό συμβαίνει;

Σε μια εξαιρετική επίδειξη πληροφοριών και τεχνολογικών ικανοτήτων, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύεται ότι χτύπησαν την τρομοκρατική ομάδα με έδρα το Λίβανο ενεργοποιώντας ταυτόχρονα ελάχιστες ποσότητες εκρηκτικών που ήταν κρυμμένες σε χιλιάδες φορητές συσκευές.

Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν λίγο μετά τις 3:30 μ.μ. στο Λίβανο την Τρίτη, προειδοποιώντας τους πράκτορες της Χεζμπολάχ για ένα μήνυμα από την ηγεσία τους. Όμως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι συσκευές που έδιναν τις ειδοποιήσεις εξερράγησαν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά τους σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Την επόμενη ημέρα, μια δεύτερη επίθεση είχε ως στόχο τα ασύρματα τηλέφωνα.

Από τις δύο συντονισμένες επιθέσεις σκοτώθηκαν 37 άτομα και τραυματίστηκαν χιλιάδες σε ολόκληρο τον Λίβανο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε στραφεί σε αναλογικές συσκευές όπως τα σταθερά τηλέφωνα και οι βομβητές νωρίτερα φέτος μετά τη δολοφονία ανώτερων διοικητών σε στοχευμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει την εξελιγμένη παρακολούθηση του εχθρού της, ανέφερε το Reuters.

Η εκπληκτική εκστρατεία βομβαρδισμών αυτής της εβδομάδας φαίνεται να έχει τόσο αποθαρρύνει όσο και μειώσει το ηθικό της τρομοκρατικής ομάδας.

«Η άνευ προηγουμένου επίθεση έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της Χεζμπολάχ στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και στις ευρύτερες αλυσίδες εφοδιασμού τρίτων», δήλωσε ο Rob Muggah, διευθυντής της SecDev Group, μιας εταιρείας συμβούλων για θέματα κυβερνοκινδύνων. «Έχει επίσης μειώσει σημαντικά την ικανότητα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ. Ενώ η Χεζμπολάχ θα προβεί σε αντίποινα, δεν είναι απολύτως σαφές ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της».

Ακολουθούν πέντε πράγματα που γνωρίζουμε για την επίθεση.

  • Μπορεί το Ισραήλ να ανατινάξει το τηλέφωνό μου;

Σύντομη απάντηση: Οι ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι οι βομβητές και τα γουόκι-τόκι ήταν πλαστά ή είχαν αλλοιωθεί πριν φτάσουν στη Χεζμπολάχ και ήταν ουσιαστικά βόμβες που περίμεναν να πυροδοτηθούν.

  • Πώς οι βομβητές είχαν εκρηκτικά μέσα τους;

Ο Lior Tabansky, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και ασφάλειας στο Διεπιστημονικό Κέντρο Έρευνας στον Κυβερνοχώρο Blavatnik, περιέγραψε την επιχείρηση τόσο ως κυβερνοεπιχείρηση όσο και ως κινηματική.

Ενώ οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να εκραγούν, είπε, δεν έχουν την ισχύ για να προκαλέσουν τέτοια ζημιά. Επιπλέον, η μπαταρία θα υπερθερμαινόταν πριν εκραγεί, οπότε το άτομο που χρησιμοποιεί τη συσκευή θα αντιλαμβανόταν ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Αυτός ο τύπος επίθεσης σημαίνει ότι υπήρχε μια πολύ μακρά μυστική επιχείρηση πληροφοριών για να καταλάβουν την αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ και στη συνέχεια να βρουν τρόπους να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές», δήλωσε ο Ταμπάνσκι.

Οι συσκευές θα ήταν επίσης κατασκευασμένες έτσι ώστε να μην εκρήγνυνται αυθόρμητα, αλλά μόνο κατόπιν συγκεκριμένης εντολής.

«Σε αυτή την περίπτωση … για να προκαλέσουν έκρηξη», δήλωσε ο Tabansky.

Πρόσθεσε ότι αν οι υπηρεσίες πληροφοριών μπήκαν «σε τόσο κόπο» για να πειράξουν τις συσκευές επικοινωνιών, η επίθεση πιθανότατα δεν ήταν ο μοναδικός στόχος και ότι οι δράστες πιθανότατα είχαν επίσης συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τις καθημερινές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

Το Reuters ανέφερε ότι έως και 5.000 βομβητές εισήχθησαν από τη Χεζμπολάχ πριν από περίπου πέντε μήνες.

  • Μήπως οι βομβητές και τα γουόκι-τόκι πέρασαν από την Ευρώπη;

Στην περίπτωση των βομβητών, η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo ενοχοποιήθηκε αρχικά για την κατασκευή των συσκευών, αλλά δήλωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει μια άλλη εταιρεία, την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη, να χρησιμοποιήσει το εμπορικό της σήμα για τις πωλήσεις προϊόντων σε ορισμένες περιοχές. Η Gold Apollo ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία σχέση με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της BAC.

Οι ουγγρικές αρχές ανέφεραν ότι η BAC Consulting ήταν μόνο ένας μεσάζων, χωρίς εγκαταστάσεις κατασκευής ή παραγωγής στην Ουγγαρία. Αντιθέτως, ισχυρίστηκαν ότι η Χεζμπολάχ αγόρασε το απόθεμα των βομβητών από μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία, την Norta Global.

Την Πέμπτη, η κρατική υπηρεσία ασφαλείας DANS της Βουλγαρίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τελωνειακά αρχεία σχετικά με την εξαγωγή τέτοιων αγαθών.

Η διαδρομή των εταιρειών υποδηλώνει μια προσπάθεια να αποκρυβεί η προέλευση και να συσκοτιστεί η αλυσίδα εφοδιασμού των συσκευών που τελικά κατέληξαν στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Οι ασύρματοι από την άλλη πλευρά έμοιαζαν με αυτούς που κατασκευάζει η ιαπωνική εταιρεία Icom, επισήμαναν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Όμως η Icom δήλωσε ότι το μοντέλο «είχε διακοπεί πριν από περίπου 10 χρόνια και έκτοτε δεν έχει αποσταλεί από την εταιρεία μας», σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

  • Γιατί να τα ανατινάξουμε τώρα;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει μια σειρά από εσωτερικές προκλήσεις που επιδεινώθηκαν από τον 11μηνο πόλεμο της κυβέρνησής του στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον σερ Άλεξ Γιάνγκερ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών MI6 του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Νετανιάχου έπρεπε να αποδείξει στον δεξιό συνασπισμό του ότι αντιμετωπίζει την τρομοκρατία που αντιμετωπίζει το Ισραήλ: «Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση από τον Νετανιάχου και δείχνει μια πραγματική προθυμία να ανεβάσει τους τόνους», δήλωσε ο Younger στο Politico.

  • Θα αλλάξουν οι επιθέσεις τον πόλεμο;

Ο Γιάνγκερ δήλωσε ότι αν και υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ «κλιμακώνεται καταστροφικά», δεν το θεωρεί πιθανό αποτέλεσμα.

«Είναι απίστευτα ενοχλητικό [γι’ αυτούς], αλλά η Χεζμπολάχ δεν θέλει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ», είπε. «Θα υποβάθμιζε τις δυνατότητές τους».

Ο Muggah δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ισραηλινή επιχείρηση θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα, αλλά θα μπορούσε εξίσου να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επιστρέψει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Λίγες ώρες αφότου το δεύτερο κύμα εκρήξεων συγκλόνισε τον Λίβανο την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση» και ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μεταφερθούν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σε απάντηση, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε σε δημόσια ομιλία του την Πέμπτη ότι ενώ ο στόχος του Ισραήλ μπορεί να ήταν να σταματήσει μια σύγκρουση με τις δυνάμεις στο Λίβανο, αυτό δεν συμβαίνει.

«Στα ονόματα των μαρτύρων και όλων εκείνων που έχουν υποστηρίξει τη Γάζα, λέμε στον Γκαλάντ και τον Νετανιάχου: Το μέτωπο του Λιβάνου δεν θα σταματήσει μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα».

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Νέα πυρά από Ζαχάροβα: Τέχνασμα το σχέδιο Ζελένσκι για την ειρήνη – Η Δύση παίζει με τη φωτιά

Ρωσία: Στρατιώτες κατηγορούνται για την δολοφονία Αμερικανού πολίτη στο Ντονέτσκ

Σοκαριστικό βίντεο: Ισραηλινοί πετούν νεκρούς Παλαιστίνιους από ταράτσα στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο στη Γάζα οι Ισραηλινοί παράλληλα με τις επιθέσεις στον Λίβανο

Τραμπ: Όποιος Εβραίος ψηφίσει Κάμαλα Χάρις θα πρέπει να πάει σε γιατρό να εξετάσει το κεφάλι του

El Pais: «Το Ισραήλ μετατοπίζει το επίκεντρο του πολέμου στον Λίβανο»