Το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να αίρει τα γεωπολιτικά τείχη της προηγούμενης περιόδου. Οι αμερικανικές κυρώσεις ενδεχομένως να λάβουν τέλος το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία ίσως προσαρμοστούν σε ένα νέο σημείο ισορροπίας.
Η στρατηγική υπομονή του Ιράν φαίνεται να αποδίδει καρπούς αφού άντεξε την αρχική πίεση και ανταπέδωσε τα χτυπήματα εξάγοντας -ή απειλώντας να εξάγει- τη κρίση στην Μέση Ανατολή και στα στενά του Ορμούζ (θαλάσσιο σημείο ασφυξίας για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, ειδικά για τα δίκτυα της ενέργειας).
Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που βίωσε το Ιράν τα τελευταία χρόνια ήταν η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ του Τραμπ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA) και κατ’ επέκταση η εκστρατεία μέγιστης πίεσης που του ασκήθηκε από τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδική Αραβία. Η εκλογή Μπάιντεν άλλαξε άρδην το σκηνικό και πλέον οι δύο χώρες διεξάγουν διπλωματικές συζητήσεις αναβίωσης της παλιάς συμφωνίας στη Βιέννη.
Μία προκαταρκτική συμφωνία ελήφθη στις 27 Απριλίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Στα συμπεράσματα της οποίας επανήλθαν οι συνομιλητές όπως επιβεβαίωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. Προϋπόθεση της οποιαδήποτε εξέλιξης για την ιρανική πλευρά είναι η άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς προϋπόθεση αποτελεί η αναίρεση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.
Η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μία φαινομενικά ατέρμονη διένεξη βαίνει προς μία ομαλοποίηση και προς μία νέα ισορροπία. Ρόλο έπαιξε η νίκη των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη και η επισφαλής θέση των σαουδαράβων έπειτα από τα απανωτά αδειάσματα Μπάιντεν. Οι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι είχαν εγκαταλείψει τις επίσημες σχέσεις το 2016 έπειτα από μία σειρά σκανδάλων που σχετίζονταν με την εκτέλεση ενός Σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία και είχε προκαλέσει την αντίδραση του επίσης Σιιτικού Ιράν. Η αποκλιμάκωση παρουσιάζεται ως μία σοβαρή εναλλακτική έπειτα από συναπτά έτη συνεχόμενης κρίσης και έντασης.
Ο δρόμος προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολλές φορές Ισραήλ-Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ έφτασαν στη κόψη του ξυραφιού. Μάλιστα, είχε διαταχθεί βομβαρδισμός ιρανικών θέσεων από τον πρόεδρο Τραμπ που λίγο πριν την έναρξη των βομβαρδισμών ανακλήθηκε. Παράλληλα, δολοφονήθηκε ο αρχηγός του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Σολεϊμανί από αμερικανικά drones και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση από ισραηλινό κακόβουλο λογισμικό.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν υπάρξει διάφορα συμβάντα που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση την μεσούσα διπλωματική αναβίωση ωστόσο διαφαίνεται ότι επιθυμία και συμφέρον των ηγεσιών Ιράν, ΗΠΑ και Σ. Αραβίας είναι τουλάχιστον μία αποκατάσταση των σχέσεων.