Εκ πρώτης όψεως μοιάζει παράλογο αλλά είναι αληθές: το γράψιμο σε κάνει πολύ καλύτερο δρομέα. Πρόκειται προφανώς για μια διαδικασία που λειτουργεί σε ψυχολογικό επίπεδο και όχι απευθείας σε σωματικό. Αλλά ποιoς είπε ότι το να «γυμνάζεις» τη ψυχολογία σου είναι αμελητέας σημασία ζήτημα;
Η Μέλοντι Φερτσάιλντ, μια από τις καλύτερες δρομείς στις ΗΠΑ, τονίζει πως η σημασία του γραψίματος στις επιδόσεις της είναι κομβική. «Στις πιο κρίσιμες περιόδους της ζωής μου όπως όταν προετοιμαζόμουν για το Παγκόσμιο του 1997 ή για τον Μαραθώνιο του 2000, γέμιζα ατέλειωτες σελίδες γράφοντας από πράγματα για τις επιδόσεις μου μέχρι τα αισθήματά μου. Το γράψιμο με έκανε να νιώθω συγκεντρωμένη στη δουλειά μου, με βοηθούσε να βρίσκω επιπλέον κίνητρο και να διευρύνω τα ψυχολογικά μου όρια», λέει η ίδια.
Μέθοδος βελτίωσης
Γενικότερα, το γράψιμο είναι μια μέθοδος που ακολουθούν πολλοί κορυφαίοι δρομείς. Η Λορέν Φλέσμαν για παράδειγμα, μια βετεράνος δρομέας με πέντε τίτλους σε πανεπιστημιακό επίπεδο και δυο πρωταθλήματα Αμερικής, τονίζει πως η καλύτερη περίοδός της σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν εκείνη που διατηρούσε το blog «Ask Lauren Fleshman».
«Το να γράφω τις εμπειρίες μου σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο έχοντας την δέσμευση πως πρέπει να του πω μόνο αλήθειες, με βοήθησε να δω το άθλημά μου ως μια μεγαλύτερη, πιο ολιστική συνθήκη. Όσο περισσότερο έγραφα στο blog μου τόσο πιο αφοσιωμένη γινόμουν. Επίσης, το να με κριτικάρουν άνθρωποι έξω από τον χώρο του αθλητισμού και να έρχονται σε επικοινωνία μαζί μου μου έκανε πολύ πιο δυνατή», λέει η Φλέσμαν.
Ακόμα και στα social media
Τον ισχυρισμό πως το γράψιμο κάνει καλό στο τρέξιμο ενισχύει και μια έρευνα που διενεργήθηκε στο Δομινικανό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και σύμφωνα με την οποία όσοι αθλητές γράφουν δημόσια για τους στόχους τους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχουν αφού αυτόματα εκτινάζεται το κίνητρό τους. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα η αλληλεπίδραση στα social media είναι ενισχυτική στις επιδόσεις.
Τέλος, ένας άλλος τομέας που το γράψιμο βοηθάει είναι αυτός της καταγραφής της εκπαίδευσης και των επιδόσεών σας. Το να κρατάς ένα ιστορικό με τις επιδόσεις-ρεκόρ σου τόσο όσον αφορά τις καλές όσο και τις κακές είναι ο τέλειος και πιο οργανωμένος τρόπος για να ελέγχεις την πρόοδο σου. Όσο και αν έχει προοδεύσει η τεχνολογία και μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου με πιο αναβαθμισμένους τεχνολογικά τρόπους ίσως ο παλιός και παραδοσιακός τρόπος του ημερολόγιου να είναι ακόμα πιο χαλαρωτικός ή ευεργετικός.
Πηγή: runnfun