Με τον όρο ‘’επεξεργασμένα τρόφιμα΄΄ εννοούμε όλες τις τροφές που έχουν υποστεί τουλάχιστον μία μηχανική ή χημική διεργασία κατά την προετοιμασία τους, με σκοπό την τροποποίηση ή την συντήρησή τους.
Είναι καλό να έχουμε υπ’οψιν μας λοιπόν, πως ο,τιδήποτε συμβαίνει για να αλλάξει την αρχική σύσταση του τροφίμου, εντάσσεται στη μεγάλη ‘’ομπρέλα’’ της επεξεργασίας τροφίμων. Τέτοια παραδείγματα διεργασιών είναι η παστερίωση, το αλάτισμα, το τηγάνισμα, το μαγείρεμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα, η ξήρανση και πολλές ακόμα τεχνικές, μεταξύ αυτών και κάποιες πολύπλοκες βιομηχανικές μέθοδοι.
Συνεπώς, προς αποφυγή ενοχοποίησης όλων των ‘’επεξεργασμένων τροφίμων’’, χρήσιμες αναδεικνύονται οι απόπειρες ταξινόμησης τους σε διάφορες κατηγορίες όπως το σύστημα ταξινόμησης ‘’NOVA’’ που χρησιμοποιείται ευρέως και τις διακρίνει βάσει του βαθμού επεξεργασίας που έχουν υποστεί.