Πώς θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Στο μικροσκόπιο τα εκλογικά κέντρα και μητρώο μελών

Πώς θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Στο μικροσκόπιο τα εκλογικά κέντρα και μητρώο μελών

Η Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει να κλείσει κάποιες από τις διαδικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι δεν θα αποφευχθούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, επιδιώκεται τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια τριβών επί των διαδικαστικών ζητημάτων.

Ετσι, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), έσπευσε να καθορίσει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την ψηφοφορία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκδίδοντας την 1η εκλογική εγκύκλιο.

Με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών ( 6 Οκτωβρίου 2024 ο πρώτος γύρος και και εφόσον χρειαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2024 ο β΄ γύρος), η ΕΔΕΚΑΠ απηύθυνε επιστολή προς τους Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών στις 27 Αυγούστου 2024, ώστε εντός δεσμευτικών ημερομηνιών να μεριμνήσουν για τα εκλογικά κέντρα και για τον διορισμό των εφορευτικών επιτροπών, όπως και των χειριστών των tablet, από εθελοντές που θα προσφερθούν να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με βάση τα Εκλογικά Κέντρα-Τμήματα όπως λειτούργησαν το 2021. Όμως, όπως αποφασίστηκε από την ΕΔΕΚΑΠ, «σε περίπτωση που κρίνεται πως για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και την εξομάλυνση της διαδικασίας, χρειάζεται η προσθήκη Εκλογικού Κέντρου/Τμήματος στα ήδη υπάρχοντα», καλούνται οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών να αποστείλουν σχετική εισήγηση προς την ΕΔΕΚΑΠ μέχρι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Η επιστολή της ΕΔΕΚΑΠ προς τους Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών κοινοποιήθηκε στους υποψήφιους-ες προέδρους (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης και Μιχάλης Κατρίνης), στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) και στους Γραμματείς Τοπικών Οργανώσεων.

Παράλληλα, ορίστηκε ότι η ψηφοφορία για εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να προστεθεί ειδική σήμανση δίπλα από τα μέλη του. Όπως σημειώνεται από την ΕΔΕΚΑΠ, με αυτή τη δυνατότητα, κατά την αναζήτηση των ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο, θα εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και δεν θα χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την διαδικασία ψηφοφορίας, σε αντίθεση με τα νέα μέλη και όλους τους φίλους που υποχρεωτικά θα συμπληρώσουν έντυπο εγγραφής. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).

Οποιος προσέρχεται στην ψηφοφορία, αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου που υπογράφει αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση το καταστατικό και συναινεί στην διαχείριση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων από τον πολιτικό φορέα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Στον δεύτερο γύρο, δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλα τα μέλη/φίλοι που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Κατά την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, η αναζήτηση των στοιχείων των ψηφοφόρων θα πραγματοποιηθεί από το μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση τού πρώτου γύρου. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

Η επιστολή-εγκύκλιος της ΕΔΕΚΑΠ για τις εσωκομματικές εκλογές:

«Αθήνα, 27/08/2024

Προς: Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών

Κοιν.: Υποψήφιοι-ες Πρόεδροι

Μέλη Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Γραμματείς Τοπικών Οργανώσεων

1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ως ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη του/της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος έχει οριστεί η Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 για τον πρώτο γύρο και για το δεύτερο γύρο (εφόσον χρειαστεί) η Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με το Άρθρο 28, παρ. 2 του Καταστατικού, τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών και αμέσως μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, η ΕΔΕΚΑΠ διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων (ένα μέλος από κάθε υποψήφιο).

Από τις 19/7/2024 έχουν χορηγηθεί σε όσους/όσες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι Υποψήφιοι Πρόεδροι έντυπο υποψηφιότητας, έντυπο συλλογής υπογραφών μελών του Κινήματος (τουλάχιστον 5000 μέλη), έντυπο συλλογής υπογραφών από μέλη ΚΠΕ (τουλάχιστον 15% επί των μελών). Σημειώνεται πως δικαίωμα υπογραφής για τη στήριξη υποψηφιότητας γίνεται αποκλειστικά από μέλη του Κινήματος και κάθε μέλος μπορεί να υπογράψει μόνο για μία υποψηφιότητα. Σε περίπτωση που εντοπιστεί υπογραφή μέλους σε περισσότερους από έναν υποψήφιο, σημειώνεται πως η υπογραφή θα ακυρώνεται από όλες τις υποψηφιότητες.

Η κατάθεση των αιτήσεων υποψηφιότητας που θα συνοδεύονται από τις απαιτούμενες υπογραφές μελών ΚΠΕ ή μελών του κόμματος θα γίνει τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 από τις 17.00 έως τις 21.00 στα γραφεία του Κινήματος (Χαριλάου Τρικούπη 50). Επισημαίνεται πως για να διευκολυνθεί ο έλεγχος των υπογραφών, οι ενδιαφερόμενοι/ες για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να παραδώσουν το σύνολο των στοιχείων των υπογραφών σε έντυπη, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο excel).

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να προστεθεί ειδική σήμανση δίπλα από τα μέλη του. Με αυτή τη δυνατότητα, κατά την αναζήτηση των ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο, θα εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και δεν θα χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την διαδικασία ψηφοφορίας, σε αντίθεση με τα νέα μέλη και όλους τους φίλους που υποχρεωτικά θα συμπληρώσουν έντυπο εγγραφής. Σημειώνεται πως βάσει καταστατικής πρόβλεψης (αρ. 4, παρ. 1) δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).

Έκαστος που προσέρχεται στην ψηφοφορία, αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου που υπογράφει αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση το καταστατικό και συναινεί στην διαχείριση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων από τον πολιτικό φορέα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Στον δεύτερο γύρο, δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλα τα μέλη/φίλοι που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Κατά την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, η αναζήτηση των στοιχείων των ψηφοφόρων θα πραγματοποιηθεί από το μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση τού πρώτου γύρου. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

Κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή θα έχει την ευθύνη:

Για την έγκαιρη εξεύρεση των καταστημάτων της ψηφοφορίας, τα οποία θα πρέπει να έχουν ισχυρό σήμα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που θα αναλάβει την υποστήριξη του ηλεκτρονικού συστήματος διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων με την κεντρική βάση.
Για τον διορισμό των εφορευτικών επιτροπών, όπως και των χειριστών των tablet, από εθελοντές που θα προσφερθούν να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία. Οι εφορευτικές επιτροπές θα είναι τουλάχιστον 3μελείς διευρυνόμενες από 1 εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου. Σε συνεργασία με τους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, τα τοπικά όργανα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη μέγιστη δυνατή πλήρωση των θέσεων των Προέδρων των Εφορευτικών Επιτροπών, από άτομα που φέρουν τη δικηγορική ιδιότητα.
Για την εξασφάλιση του εκλογικού υλικού και της απαραίτητης ηλεκτρολογικής υποδομής για διαρκή φόρτιση των συσκευών (tablet).
Για τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και τη διαβίβαση των καταστάσεων ψηφισάντων στην ΕΔΕΚΑΠ.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τα κάτωθι και παρακαλούμε σε άμεσες ενέργειές σας:

Οπως έχει ζητηθεί ήδη από τις 24/7/2024, οι Γραμματείς των Ν.Ε. πρέπει να επιβεβαιώσουν από τους αρμόδιους φορείς, τη διαθεσιμότητα των καταστημάτων ψηφοφορίας (εκλογικών κέντρων για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος το 2021) για τις ανωτέρω ημερομηνίες και να ενημερώσουν την ΕΔΕΚΑΠ για τη διαθεσιμότητα αυτών.
Όσοι/ες Γραμματείς Ν.Ε. δεν έχουν αποστείλει σχετική ενημέρωση, καλούνται να έχουν ολοκληρώσει τη δέσμευση των Εκλογικών Κέντρων και ως εκ τούτου την ενημέρωση της ΕΔΕΚΑΠ μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024.

Ως «Εκλογικά Κέντρα» νοούνται οι χώροι στους οποίους θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Ως «Εκλογικά Τμήματα» νοούνται το σύστημα «Εφορευτική Επιτροπή» και κάλπη. Σε ένα «Εκλογικό Κέντρο» μπορεί να εγκατασταθούν ένα ή και περισσότερα «Εκλογικά Τμήματα».

Παράλληλα με την επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας των Εκλογικών Κέντρων, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης εθελοντών που θα προσφερθούν να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία και θα στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές. Οι εφορευτικές επιτροπές θα είναι τριμελείς, οι οποίες θα συνεπικουρούνται από τους εκπροσώπους των υποψηφίων (ένας από κάθε υποψήφιο) και θα αποτελούνται από τον Πρόεδρο, που θα επιδιωχθεί να είναι δικηγόρος ή ασκούμενος δικηγόρος ή Συμβολαιογράφος ή δικαστικός υπάλληλος, από τον Γραμματέα και τον χειριστή tablet.
Στην παρούσα επισυνάπτεται το έντυπο εθελοντή το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν και να υπογράψουν όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Η αναζήτηση χειριστών (βασικών και αναπληρωματικών), με τη συμβολή των Τοπικών Οργανώσεων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, καθώς αναμένεται η 1η εκπαίδευση της εταιρείας προς τους χειριστές να γίνει στις 11/9/2024. Έως τότε οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών θα πρέπει να αποστείλουν στην ΕΔΕΚΑΠ τα συμπληρωμένα έντυπα των χειριστών (βασικών και αναπληρωματικών), καθώς και κατάσταση των χειριστών ανά Εκλογικό Τμήμα.

Η αναζήτηση των υπολοίπων μελών (Πρόεδρος, Γραμματέας) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024. Έως τότε οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών θα πρέπει να αποστείλουν στην ΕΔΕΚΑΠ τα συμπληρωμένα έντυπα και μία συνολική κατάσταση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών ανά Εκλογικό Τμήμα και Ιδιότητα (Πρόεδρος, Γραμματέας, Χειριστής).

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με βάση τα Εκλογικά Κέντρα-Τμήματα όπως λειτούργησαν το 2021. Σε περίπτωση που κρίνεται πως για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και την εξομάλυνση της διαδικασίας, χρειάζεται η προσθήκη Εκλογικού Κέντρου/Τμήματος στα ήδη υπάρχοντα, παρακαλούνται οι Γραμματείς των Ν.Ε. όπως αποστείλουν σχετική εισήγηση προς την ΕΔΕΚΑΠ μέχρι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024.
Τέλος, αποφασίστηκε από την ΕΔΕΚΑΠ στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να υπάρχει διακριτό banner για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου με αποκλειστικό πληροφοριακό περιεχόμενο (ανακοινώσεις, αποφάσεις, δελτία τύπου, κλπ.), καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) edekap.ekloges2024@pasok.gr για την επικοινωνία με την Επιτροπή».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Ντροπή για το “επιτελικό κράτος” του Μητσοτάκη, να κοιμάται δάσκαλος στο αυτοκίνητο»

ΚΕΔΕ: Αδεια τα ταμεία στους δήμους – Ζητούν έκτακτη ενίσχυση

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Λινού: «Δεν έδωσε τις διευκρινίσεις που της ζητήθηκαν – Η έδρα ανήκει στο κόμμα»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter