Πώς οι θησαυροί των βυζαντινών βοήθησαν τη μεσαιωνική Αγγλία να γίνει αυτοκρατορία

Πώς οι θησαυροί των βυζαντινών βοήθησαν τη μεσαιωνική Αγγλία να γίνει αυτοκρατορία

Στη λύση του μυστηρίου της αφθονίας των ασημένιων νομισμάτων στη μεσαιωνική Αγγλία φαίνεται πως οδηγήθηκαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, καταλήγοντας στο ότι… προέρχονταν από το λιώσιμο των θησαυρών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μεταξύ 660 και 750 μ.Χ., Οι Αγγλοσάξονες βίωσαν την «έκρηξη» των ασημένιων νομισμάτων, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή εξάρτησή τους από τον χρυσό, κάτι που τόνωσε το εμπόριο και βοήθησε στην ανάπτυξη νέων πόλεων.

Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπου 7.000 νομίσματα από αυτήν την περίοδο – αριθμός σχεδόν αντίστοιχος με αυτά που ανακτήθηκαν από την υπόλοιπη αγγλοσαξονική περίοδο (450 έως 1066 μ.Χ.).

Το ερώτημα από πού προήλθε όλο αυτό το ασήμι, έχει προβληματίσει τους ιστορικούς εδώ και δεκαετίες. Τώρα, η μεταλλουργική ανάλυση των πρώιμων μεσαιωνικών νομισμάτων έδωσε την απάντηση: Οι ελίτ οικογένειες της εποχής ρευστοποιούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία λιώνοντας τους βυζαντινούς ασημένιους θησαυρούς, σε έναν τύπο πρώιμης μεσαιωνικής ποσοτικής χαλάρωσης, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας της αγγλοσαξονικής Αγγλίας και καθιέρωσε ένα νομισματικό σύστημα που θα διαρκούσε για μια χιλιετία.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Τζέιν Κέρσοου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αυτό ήταν ποσοτική χαλάρωση, οι ελίτ ρευστοποιούσαν πόρους και διοχέτευαν όλο και περισσότερα χρήματα στην κυκλοφορία».

Η χημική ανάλυση νομισμάτων από το Μουσείο Fitzwilliam στο Κέμπριτζ, αποκάλυψε δύο διακριτές φάσεις της ασημένιας έξαρσης. Για σχεδόν έναν αιώνα από τη δεκαετία του 660, κόπηκαν νομίσματα που προερχόταν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, αφού τα αποθέματα αυτών των θησαυρών τελείωσαν περίπου το 750, το ασήμι από ένα ορυχείο στη δυτική Γαλλία κυριαρχούσε σε όλη την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρλομάγνου.

«Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα συναρπαστική ανακάλυψη», σημείωσε ο Ρόρι Νέισμιθ, καθηγητής πρώιμης μεσαιωνικής αγγλικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ένας από τους ακαδημαϊκούς πίσω από τη μελέτη.

«Τώρα έχουμε την πρώτη επιβεβαίωση ότι το βυζαντινό ασήμι ήταν η κυρίαρχη πηγή πίσω από τη μεγάλη έκρηξη στην κοπή νομισμάτων του έβδομου και το εμπόριο γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα».

Το καθένα από τα νομίσματα ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 20-30 λίρες, πρόσθεσε ο Νέισμιθ.

Documento Newsletter