Πώς ο Τραμπ κινεί τα νήματα των ΗΠΑ στο ουκρανικό: Η «απάντηση» από Σολτς και Μπάιντεν

Πώς ο Τραμπ κινεί τα νήματα των ΗΠΑ στο ουκρανικό: Η «απάντηση» από Σολτς και Μπάιντεν

Μπορεί οι αμερικάνικες προεδρικές εκλογές να απέχουν ακόμη αρκετούς μήνες, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη χαράσσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τουλάχιστον όσον αφορά τις αποφάσεις απέναντι στον χειρότερο στρατηγικό εφιάλτη της Ευρώπης: την Ουκρανία.

Τι και αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος την Ουκρανία πως μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή του «για όσο χρειαστεί», η αλληλεγγύη προς το Κίεβο καταρρέει υπό τη «σκιά» του Τραμπ, ο οποίος – αν και υπόδικος – οραματίζεται μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

Υπό την καθοδήγησή του μεγιστάνα, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εμποδίζουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, μια κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς η Ουκρανία απειλείται ήδη από την έλλειψη πυρομαχικών και ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τα ερείπια της πόλης Αβντίιβκα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα με τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επισκέπτεται την Ουάσινγκτον. Ο Σολτς φαίνεται όμως πως ταξίδεψε με άδεια χέρια, δεδομένου ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία βρίσκεται στον «αέρα», παρόλο που τα κράτη – μέλη της ΕΕ αποφάσισαν πριν από λίγες ημέρες να στηρίξουν την εμπόλεμη χώρα με επιπλέον 50 δισ. ευρώ έως το 2027.

Από τον Φεβρουάριο του 20222 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο πάροχο στρατιωτικής βοήθειας στην ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά με την αμερικάνικη υποστήριξη να βρίσκεται σε αναμονή και υπό τον φόβο ότι μπορεί να μείνει για καιρό στον «πάγο», εγείρονται ανησυχίες στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο Σολτς και ο Μπάιντεν, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν καλή σχέση, πρόκειται να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Politico. Ο Γερμανός Καγκελάριος ενδέχεται να αξιοποιήσει αυτή τη σχέση, προκειμένου να πείσει τον Μπάιντεν να του δώσει πληροφορίες, για το πόσο πιθανό είναι το Κογκρέσο να εγκρίνει τελικά τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι ειδικοί εκτιμούν ωστόσο, ότι η απάντηση δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τον Σολτς…

Πάντως, αμφότεροι συμφωνούν στη μη συμπερίληψη της πρόσκλησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους. Το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί το καλοκαίρι κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται, ότι το περασμένο έτος ο Μπάιντεν είχε τονίσει, πως είναι νωρίς να συζητείται η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς «δεν είναι ακόμη έτοιμη» για κάτι τέτοιο.

«Δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία»

Μιλώντας στη Deutsche Welle για το ζήτημα της δυτικής στήριξης στην Ουκρανία, ο αναλυτής Χένινγκ Χοφ, δεν φάνηκε καθόλου αισιόδοξος: «Ενόψει και των εκλογών οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μοιάζουν πρόθυμοι να βοηθήσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν, επομένως, δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το αλληλέγγυο προς την Ουκρανία μέτωπο δείχνει να καταρρέει, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία κατέβαλαν σθεναρές αντιστάσεις για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Αν τελικά οι ΗΠΑ γυρίσουν την πλάτη στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ζητούσε ενδεχομένως από τη Γερμανία να ηγηθεί των προμηθειών. Φέτος, ο γερμανικός προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική αρωγή προς την Ουκρανία, που σημαίνει ότι αν το ανωτέρω σενάριο τελικά επιβεβαιωθεί, ο ήδη βεβαρημένος προϋπολογισμός της Γερμανίας, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Πάντως, όπως έχει επισημάνει ο Σολτς, ως «μεσαία δύναμη» η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό που ενδεχομένως θα αφήσει μία στρατιωτική υπερδύναμη. Εξ ου και είναι απαραίτητη μία συνολική αντίδραση της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα πλήγματα κατά των Χούθι της Υεμένης επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ

«Καρφιά» ιν’τ Βελντ προς ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη σε Μητσοτάκη – «Εάν δείχνεις “καλός”, η Κομισιόν δεν θα σου πει τίπο

Ετικέτες

Documento Newsletter