Πώς να μην βρεθείτε… μπλεγμένοι στην Ευρωβουλή – 5+1 «συμβουλές» από το Politico

Πώς να μην βρεθείτε… μπλεγμένοι στην Ευρωβουλή – 5+1 «συμβουλές» από το Politico

Έναν ιδιότυπο οδηγό… επιβίωσης για τα μέλη της Ευρωβουλής δίνει στη δημοσιότητα το Politico, «χαρίζοντας» χρήσιμα tips ώστε να μείνουν μακριά από τα σκάνδαλα.

«Έτσι κι αλλιώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλουν να ακολουθούν πολλούς κανόνες. Από τη δεοντολογία έως τους εθνικούς νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ. Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που πραγματικά δεν πρέπει να κάνετε, αλλά και μερικά που μάλλον… δεν πρέπει αλλά τα κάνετε ούτως ή άλλως», σημειώνει σκωπτικά το δημοσίευμα.

«Από το Qatargate μέχρι τις μίζες, παρουσιάζουμε μερικές “ανήθικες” συμβουλές για πολιτικούς, σχετικά με τακτικές που αποτελούν ταμπού».

Μην αποδέχεστε χρήματα για λόγους επιρροής

«Γιατί όχι; Επειδή είναι παράνομο και υποβαθμίζει τη Δημοκρατία. Αφήστε που μπορεί να σας συλλάβουν και στη συνέχεια να μείνετε εκτός της ομάδας σας στην Ευρωβουλή.

Όχι πως όλα τα παραπάνω απέτρεψαν το Qatargate, σκάνδαλο που έπληξε τις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2022 και αφορούσε κατηγορίες περί αποδοχής μεγάλων χρηματικών ποσών από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, από νυν και πρώην ευρωβουλευτές. 

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους εξακολουθούν να αρνούνται την ενοχή τους, ενώ οι πρωτόδικες αποφάσεις έπεσαν στο κενό, επειδή οι Βέλγοι εισαγγελείς φέρεται να… περιέπλεξαν την υπόθεση. Παρόλα αυτά, οι δώδεκα συλλήψεις και οι επιδρομές των Αρχών έχουν αμαυρώσει τη φήμη τόσο ορισμένων ευρωβουλευτών όσο και του θεσμού στο σύνολό του.

Ωστόσο τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. Την άνοιξη του 2024, οι Βρυξέλλες συγκλονίστηκαν και πάλι  από τους ισχυρισμούς ότι ορισμένοι νομοθέτες και βοηθοί της ΕΕ είχαν δεχτεί ρωσικά χρήματα για να παρέμβουν στις εκλογές της ΕΕ προωθώντας τη ρωσική προπαγάνδα. Λες και χρειάζονταν τη Ρωσία γι’ αυτό».

Μην ασκείτε bullying στους συναδέλφους σας

«Γιατί όχι; Μα επειδή παραβιάζει τους κώδικες δεοντολογίας, τα θύματα μπορεί να καταστραφούν και επιπλέον η καριέρα σας να σπιλωθεί και να σας θεωρούν κακό άνθρωπο.

Το Politico διαπίστωσε το 2023 εκπονώντας εμπεριστατωμένη έρευνα ότι από το 2019 έως το 2021 οι αρχές άνοιξαν 34 νέες υποθέσεις σεξουαλικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης στο Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας ποινές σε οκτώ περιπτώσεις. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι ήταν αθώοι και δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές κατά της παρενόχλησης ήταν ασαφείς. Τα θύματα, περιέγραψαν ότι υπέστησαν κρίσεις άγχους αλλά και τραύματα. 

Το καλοκαίρι του 2023, η ομάδα εκστρατείας MeTooEP διεξήγαγε ανώνυμη έρευνα σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους του Κοινοβουλίου- σχεδόν οι μισοί από όσους απάντησαν ανέφεραν παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Όλα αυτά οδήγησαν το Ευρωκοινοβούλιο να περάσει τον περασμένο  Απρίλιο έναν νέο εσωτερικό κανονισμό που απαιτεί από όλους τους ευρωβουλευτές να παρακολουθήσουν μαθήματα κατά της παρενόχλησης».

Επωφεληθείτε πλήρως από τα προνόμια

«Γιατί; Τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί… οπότε επιβιβαστείτε στο τρένο που είναι γεμάτο με χρήματα. 

Εκτός από τους παχυλούς μισθούς τους, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται και παχυλά επιδόματα. Έξοδα, ταξιδιωτικά, ιατρικά, στο τέλος της θητείας τους… για να μην αναφέρουμε ότι «συντηρούνται» με.. μόλις 350 ευρώ την ημέρα. Ενημερωθείτε για τους κανόνες, ώστε να μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα τιμολόγιά σας – για παράδειγμα, θα πρέπει να υπογράψετε το παρουσιολόγιο και να είστε παρόντες τουλάχιστον στις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες για να λάβετε το πλήρες ημερήσιο επίδομα. Επίσης, δεν χρειάζεται να προσκομίζετε αποδείξεις για το πώς ξοδεύετε το επίδομα γενικών δαπανών, ένα τεράστιο ποσό ύψους 4.950 ευρώ μηνιαίως που προορίζεται για έξοδα που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός γραφείου.

Μην ξεχνάτε τον προϋπολογισμό για το προσωπικό. Παρόλο που δεν επιτρέπεται να προσλάβετε άμεσο συγγενή ως βοηθό, δεν υπάρχει κώλυμα να προσλάβετε το μέλος της οικογένειας ενός συναδέλφου βουλευτή. Ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε μια χάρη…».

Μην σαρώνετε τα βοηθητικά κονδύλια

«Γιατί όχι; Επειδή πρόκειται για οικονομικό έγκλημα και επηρεάζει την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να σας ζητηθεί να επιστρέψετε τα χρήματα.

Οι μίζες αποτελούν μία από τις κύριες κινήσεις. Δεδομένης της γενναιόδωρης μηνιαίας αποζημίωσης προσωπικού του Κοινοβουλίου ύψους 28.696 ευρώ, ορισμένοι ευρωβουλευτές προσλαμβάνουν βοηθούς με φουσκωμένο μισθό και στη συνέχεια λαμβάνουν μέρος αυτού του ποσού πίσω σε μετρητά. Άλλοι παρακάμπτουν τον μεσάζοντα, προσλαμβάνοντας ψεύτικους βοηθούς και κρατώντας όλα τα χρήματα.

Μια ανάλυση του Follow the Money διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε βουλευτές της ΕΕ έχει αποκαλυφθεί ότι κάνει κατάχρηση των επιδομάτων βοηθών – με την πραγματική κλίμακα της πρακτικής να είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη. Ορισμένοι ευρωβουλευτές υψηλού προφίλ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιες κατηγορίες.

Οι ευρωβουλευτές που το κάνουν αυτό παίρνουν ένα ρίσκο: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης έχουν κάνει μερικές μεγάλες συλλήψεις κατά το περασμένο έτος, κατάσχοντας μετρητά και απαγγέλλοντας κατηγορίες».

Βρείτε μία δεύτερη εργασία

«Γιατί; Μα είναι απολύτως νόμιμο, εφόσον – και αυτό είναι το σημαντικότερο – δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Πολλοί βουλευτές το κάνουν.

Είναι πιθανό να ξεφύγετε έχοντας πρόσθετη αμειβόμενη εργασία, εφόσον την κρατάτε χωριστά από τα νομοθετικά σας καθήκοντα. Σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας του Μαΐου, πάνω από το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών ανέφεραν εισοδήματα από δραστηριότητες εκτός του μισθού τους. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν μετά το Qatargate – αν και απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξωτερικές εργασίες – δεν απαιτούν να αναφέρονται ορισμένοι ρόλοι που αμείβονται με λιγότερα από 5.000 ευρώ.

Οι κανόνες σχετικά με το τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων είναι αρκετά ασαφείς, δημιουργώντας μία τεράστια γκρίζα ζώνη. Διαχειρίζεστε χαρτοφυλάκια που αφορά τα προσωπικά δεδομένα και την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά κατέχετε επίσης θέση συμβούλου τηλεπικοινωνιών; ΟΚ! Απλώς φροντίστε να μην «συμμετέχετε σε αμειβόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες άσκησης πίεσης που συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ». Προχωρημένη συμβουλή: Αποκτήστε NDA από τον δεύτερο εργοδότη σας για να αποφύγετε να αποκαλύψετε πόσα ακριβώς βγάζετε».

Βρείτε άλλους να συγγράψουν τις τροπολογίες

«Γιατί; Παρόλο που ο κώδικας δεοντολογίας ισχύει σε γενικές γραμμές για τη συγγραφή τροπολογιών, δεν υπάρχει ειδικός κανόνας κατά του… copy-paste. Εάν το κάνετε, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σας… πιάσουν οι δημοσιογράφοι. 

Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική. Κάποιοι αντιγράφουν «προτάσεις» από ΜΚΟ προσκείμενες στην ιδεολογία τους, ενώ άλλοι ευρωβουλευτές κάνουν το ίδιο με φιλικούς λομπίστες. Φυσικά, μπορείτε να λάβετε συμβουλές για τροπολογίες από οποιονδήποτε – όχι μόνο από ΜΚΟ και λομπίστες που συμφωνούν μαζί σας.

Αν σας πιάσουν, σίγουρα, θα φανείτε ανόητοι – αλλά ποιος θέλει να κάνει πραγματικά τη δουλειά για την οποία πληρώνεται, αν κάποιος άλλος θα την κάνει γι’ αυτόν;

Τι ακολουθεί; Τροπολογίες που έχουν συγγραφεί από το ChatGPT».

Διαβάστε επίσης

Αγρότες στη Θεσσαλία: «Επικοινωνιακή εμφάνιση Μητσοτάκη – Πλημμυροπαθείς ήταν στα 200 μέτρα γιατί είχε βάλει τα ΜΑΤ» (Video)

Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

Καρδίτσα: Το θρίλερ της εξαφάνισης του 28χρονου και η σκιά για «γαλάζια» παρέμβαση

Υπέρ της μομφής η συντριπτική πλειοψηφία των 87 – «Αν διαγραφεί ο Σπίρτζης, μετά θα είμαστε όλοι υποψήφιοι για διαγραφή»

Χαλκιδική: «Σκότωσαν το παλικάρι μου για 3 ευρώ, δε θα μου ξεφύγει κανένας» – Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter