Πώς κρύβουν το ψαλίδι στις επικουρικές

Πώς κρύβουν το ψαλίδι στις επικουρικές

Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου προσπαθεί μάλιστα με ανακρίβειες να μας πείσει ότι με το σύστημα Πινοσέτ που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αυξηθούν!

Το να χρησιμοποιεί ψευδολογίες ένας Έλληνας υπουργός το θεωρείς απαράδεκτο μεν αλλά εν τοις πράγμασι αποδεκτό, δεδομένου ότι διεξάγεται κατά κόρον στην Ελλάδα. Το να μεταχειρίζεται ψευδολογίες και στρέβλωση της πραγματικότητας ένας καθηγητής πανεπιστημίου (ακόμη κι αν έχει και την ιδιότητα του υπουργού) είναι απαράδεκτο, κατακριτέο και εν πολλοίς επικίνδυνο! Ο λόγος για τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο οποίος για να περάσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες στον χώρο της επικουρικής ασφάλισης δεν διστάζει να εκτοξεύει ψεύδη που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το τελευταίο θλιβερό ατόπημα του Π. Τσακλόγλου ήρθε σε πρόσφατη συνέντευξή του όπου ανέφερε επί λέξει: «Με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης επιδιώκουμε να δώσουμε υψηλότερες συντάξεις στους μελλοντικούς συνταξιούχους μέσω των υψηλότερων αποδόσεων που –όπως δείχνει η εμπειρία πολλών χωρών– έχουν τα δημόσια κεφαλαιοποιητικά συστήματα σε σχέση με τα διανεμητικά συστήματα».

Ουδέν ψευδέστερον

Πώς προκύπτει όμως αυτή η τοποθέτηση-παραπληροφόρηση του Π. Τσακλόγλου; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που προτείνεται η συσσώρευση των εισφορών υπολογίζεται με βάση την ετήσια απόδοση των επενδύσεων στις χρηματιστηριακές κεφαλαιαγορές. Για να πείσει ο Π. Τσακλόγλου θεωρεί ότι η μέση ετήσια ονομαστική απόδοση των επενδύσεων είναι της τάξης του 3%.

Σ’ αυτή την απόδοση βέβαια σκοπίμως δεν λαμβάνονται υπόψη το κόστος διαχείρισης και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος (μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών κεφαλαιαγορών).

Αυτή η θεώρηση για μέση ετήσια ονομαστική απόδοση των επενδύσεων της τάξης του 3% προσκρούει στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας Συντάξεων (EIOPA). Για να καταλάβουμε, η EIOPA έχει προτείνει τρία σενάρια: ένα βασικό, που θεωρείται το βέλτιστο, ένα απαισιόδοξο και ένα αισιόδοξο. Για την EIOPA λοιπόν οι τιμές των αποδόσεων επενδύσεων που προτείνονται είναι 0,5% στο απαισιόδοξο σενάριο, 1% στο βέλτιστο σενάριο και 2% στο αισιόδοξο σενάριο. Δεν υφίσταται σενάριο για 3%.

Με αυτό τον τρόπο ο Π. Τσακλόγλου παρουσιάζει ότι δήθεν το προτεινόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις εμφανίζεται να υπερτερεί του σημερινού συστήματος.

Όπως έχει παρατηρήσει ο διακεκριμένος καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, «εάν χρησιμοποιήσουμε το λογικό σενάριο που προτείνει η EIOPA για 1% μέση ετήσια απόδοση επενδύσεων, τότε η μηνιαία σύνταξη με το κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα στις νέες γενιές θα είναι με μέσο μισθό 857 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης 95 ευρώ, με 35 έτη 113,6 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης 133 ευρώ.

Παραπληροφόρηση

Να μη γνωρίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Π. Τσακλόγλου τι αναφέρει η ευρωπαϊκή αρχή είναι απίθανο. Το ότι μετέρχεται αυθαίρετα νούμερα για να πείσει ότι δήθεν υπερτερεί το σύστημα Πινοσέτ που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικουρικές συντάξεις με το τωρινό σύστημα είναι επικίνδυνο.

Το αληθές είναι ότι ο Π. Τσακλόγλου επιχειρεί να δωρίσει 60 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει την αποτυχήσασα ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα και κλείνει το μάτι στους μεγάλους παίκτες για νέα θαλασσοδάνεια τώρα που οι τράπεζες αδυνατούν να δανειοδοτούν με αέρα… Έτσι οι επόμενες γενιές θα πληρώνουν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και θα αναμένουν επικουρικές συντάξεις-φιλοδωρήματα, αν τελικά περάσουν οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη – Τσακλόγλου…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter