Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

Να ξεγελάσει τα υπερσύγχρονα συστήματα εντοπισμού του Ισραήλ και να πετύχει ένα χτύπημα ακριβείας, κατάφερε η επίθεση με drone της Χεζμπολάχ, αποκαλύπτοντας τα τρωτά σημεία της ισραηλινής αεράμυνας.

Αν και το Ισραήλ διαθέτει μία από τις πιο εκτεταμένες συστοιχίες αεράμυνας στον πλανήτη, με το αμερικανικής κατασκευής Iron Dome να είναι το πιο αναγνωρίσιμο εξοπλιστικό σύστημα, η Χεζμπολάχ έχει «σχεδόν σίγουρα» υιοθετήσει μια νέα τακτική που τη βοηθά να αποφεύγει την ισραηλινή αεράμυνα, σύμφωνα με το κορυφαίο στρατιωτικό think tank «Institute for the Study of War» (ISW).

Συγκεκριμένα, η Χεζμπολάχ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί «έμμεσα πυρά» προκειμένου να μπορούν οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να διαπεράσουν την ισραηλινή αεράμυνα σύμφωνα με το ISW.

Το think tank ανέφερε παραδείγματα όπου η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε έναν συνδυασμό επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρουκετών και πυραύλων ακριβείας σε μια πόλη, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυε άλλες επιθέσεις αλλού.

Αυτή η τακτική της, όπου χρησιμοποιούνται «ανακριβή έμμεσα πυρά» για να συγκαλύψουν χτυπήματα ακριβείας αλλού, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη μεταξύ των ιρανικών ομάδων πληρεξουσίων, σημείωσε το ISW.

«Η ανάπτυξη αυτής της τακτικής είναι ένα υποπροϊόν της ετήσιας διαδικασίας εκμάθησης της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πυρών της με στόχο πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023», ανέφερε.

Το drone της Χεζμπολάχ «τρύπησαν» το Iron Dome

Την Κυριακή, το Drone της Χεζμπολάχ, κατάφερε να «τρυπήσει» την πολυδιαφημισμένη αεράμυνα του Ισραήλ και να χτυπήσει στρατιωτική εγκατάσταση σε μια τοποθεσία 40 μίλια νότια των λιβανέζικων συνόρων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 ισραηλινοί στρατιώτες ενώ 58 τραυματίστηκαν.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την εγκατάσταση της βάσης Γκολάνι κοντά στην Μπινιάμινα φαίνεται ότι ήταν μέρος μιας συγχρονισμένης επίθεσης που του επέτρεψε να διαφύγει από την καλά οργανωμένη αεράμυνα της χώρας. Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν από τον Λίβανο πάνω από τη Μεσόγειο, και παρόλο που αρχικά εντοπίστηκαν όλα και τα δύο καταρρίφθηκαν, το άλλο κατάφερε να φτάσει στον στόχο του.

Το γιατί το τρίτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ξέφυγε, αποφεύγοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και το αμυντικό σύστημα Iron Dome, αποτελεί αντικείμενο επείγουσας έρευνας από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). Η Χεζμπολάχ έχει βελτιώσει τη στρατηγική των επιθέσεών της, και ο συγχρονισμός της επίθεσης του drone με τις ρουκέτες βοήθησε να περιπλέξει την εικόνα για τους αμυνόμενους.

Δεν σήμανε συναγερμός

Oι έρευνες του ισραηλινού στρατού στρέφονται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και στη λειτουργία των αισθητήρων που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των εναέριων απειλών. Το γεγονός ότι δεν σήμανε συναγερμός στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην τραπεζαρία της μονάδας, οδήγησε στο πιο αιματηρό χτύπημα που έχει πετύχει η Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου.

Tο απόγευμα της Κυριακής ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός στις παραλιακές περιοχές του βορείου Ισραήλ, στις πόλεις Ναχαρίγια, Ακρα και Χάιφα, για την εισβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Λίγα λεπτά αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι το ισραηλινό ναυτικό κατέρριψε ένα drone που εξαπολύθηκε από τον Λίβανο και έπειτα εκτιμήθηκε λανθασμένα ότι το δεύτερο drone έπεσε σε ανοιχτή ζώνη και ο συναγερμός έληξε. Περίπου τριάντα λεπτά αργότερα, άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες για μαζικό χτύπημα με δεκάδες τραυματίες.

Τα drones «ζορίζουν» τα ραντάρ

Οι Αρχές προσπαθούν να καταλάβουν πώς το δεύτερο drone, καμικάζι τύπου Misrad-1, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέρασε πάνω από την πόλη Ακρα. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στην «Καθημερινή» ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δύσκολος στόχος για τον «σιδερένιο θόλο» του Ισραήλ, το περίφημο Iron Dome. Ο λόγος είναι ότι κινούνται αργά, έχουν πολύ περιορισμένο θερμικό ίχνος και συνήθως πετούν σε χαμηλό υψόμετρο και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τα drone της Χεζμπολάχ «τρυπούν» την ισραηλινή αεράμυνα. Σαράντα οκτώ ώρες πριν, ένα drone της οργάνωσης έπεσε σε οίκο ευγηρίας στο Τελ Αβίβ, ενώ, τους τελευταίους μήνες έχουν πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ραντάρ αλλά και χώρους συγκέντρωσης δυνάμεων, όπως στην περίπτωση της κοινότητας Αράμπ Αλ Αράμς, όπου τραυματίστηκαν 14 Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων κατέληξε κατά τη νοσηλεία του.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναχαίτισε περισσότερο από το 80% των εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών – 221 από τα 1.200 που έχουν εκτοξευθεί κατά της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής έχουν περάσει. Όμως η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των όπλων που παραμένουν σχετικά φθηνά στην παραγωγή θα αυξήσουν τον κίνδυνο για θύματα στις τάξεις των ισραηλινών καθώς οι μάχες συνεχίζονται. Ωστόσο, ο αριθμός των πολιτικών και στρατιωτικών απωλειών που προκαλούνται από τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και τη Γάζα παραμένει πολύ μεγαλύτερος.

Το αμυντικό σύστημα THAAD

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν ένα από τα επτά εξειδικευμένα συστήματα THAAD στο Ισραήλ, καθώς και ένα πλήρωμα σχεδόν 100 αμερικανών στρατιωτών. Το THAAD έχει σχεδιαστεί για την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων και θα παραταχθεί μαζί με τα αμυντικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς Arrow 2 και 3 και David’s Sling του Ισραήλ.

Το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 150 έως 200 χιλιομέτρων (93 έως 124 μίλια) και με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστικών συστημάτων, το THAAD, συντομογραφία για το Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μοναδικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να αναχαιτίσει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας κατά την τελική φάση της πτήσης τους – ή κατάδυση στο στόχο τους.

Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητικοί, δηλαδή εξουδετερώνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι με αυτούς και όχι ανατινάζοντας κοντά στην εισερχόμενη πολεμική κεφαλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επτά μονάδες THAAD, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά – με οκτώ αναχαιτιστές ο καθένας – ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και ένα στοιχείο ελέγχου πυρός και επικοινωνιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD για να «υπερασπιστούν το Ισραήλ», μαζί με 100 στρατιώτες.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στο Ισραήλ THAAD στο Ισραήλ, το οποίο θα χειρίζεται ο αμερικανικός στρατός στο Ισραήλ, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας πυραύλων THAAD και μιας ομάδας στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ σε ανακοίνωσή του.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η Wall Street Journal, ενώ ήδη από χθες ήδη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται εν μέσω προετοιμασιών για μια αναμενόμενη ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν – απάντηση στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Το σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα λειτουργεί σε συντονισμό με το αμυντικό σύστημα «Arrow» του Ισραήλ. Και τα δύο συστήματα μπορούν να μοιράζονται καθήκοντα αναχαίτισης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας ένα κρίσιμο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση ιρανικού πυραυλικού πλήγματος.

Τι κάνει το THAAD τόσο αποτελεσματικό;

Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το σύστημα ραντάρ που παρέχει πληροφορίες στόχευσης, το ραντάρ Army Navy/Transportable Radar Surveillance ή AN/TPY-2.

Το σύστημα ραντάρ, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μαζί με την πυραυλική συστοιχία ή να είναι ήδη εγκατεστημένο σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ή σε άλλες εγκαταστάσεις, μπορεί να ανιχνεύει πυραύλους με δύο τρόπους. Στην εμπρόσθια λειτουργία του είναι διαμορφωμένο για να αποκτά και να παρακολουθεί στόχους σε αποστάσεις έως και 3.000 χιλιόμετρα (1.865 μίλια), και στην τελική λειτουργία του είναι στραμμένο προς τα πάνω για να αποκτά στόχους κατά τη διάρκεια της καθόδου τους, σύμφωνα με το Missile Defense Project. Το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα (1.100 μίλια) από το Ισραήλ.

Το THAAD δεν θα ενεργεί μόνο του σε οποιαδήποτε άμυνα του Ισραήλ και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα περαιτέρω «αποτρεπτικό» μέσο σε μια επίθεση, δήλωσε στο CNN ο στρατιωτικός αναλυτής Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα προσθέσει στην πραγματικότητα ένα στρώμα στην υπάρχουσα ισραηλινή αεροπορική και πυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Leighton.

Τα μοντέλα παραγωγής του συστήματος THAAD δεν απέτυχαν ποτέ να αναχαιτίσουν εισερχόμενους στόχους σε δοκιμές, σύμφωνα με το Missile Threat Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Τι γίνεται με τα άλλα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ;

Το Ισραήλ διαθέτει ήδη πολλαπλά αντιπυραυλικά συστήματα σχεδιασμένα να καταρρίπτουν τα εισερχόμενα βλήματα.

Το David’s Sling, ένα κοινό έργο του ισραηλινού RAFAEL Advanced Defense System και του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Raytheon, χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά συστήματα Stunner και SkyCeptor κινητικού hit-to-kill για την εξουδετέρωση στόχων σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια), σύμφωνα με το Missile Threat Project.

Πάνω από το David’s Sling βρίσκονται τα ισραηλινά συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το CSIS, το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές θραύσης για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση – καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους – στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για την αναχαίτιση εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων στο διάστημα, όπως μπορεί να κάνει το THAAD.

Το χαμηλότερο επίπεδο βλημάτων που εκτοξεύονται στο Ισραήλ καταπολεμάται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome, το οποίο αποτελείται από 10 συστοιχίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές ελιγμών πυραύλων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον στέλνει μια μπαταρία THAAD στο Ισραήλ. Μία είχε σταλεί το 2019 για μια άσκηση.

Αλλού οι αναπτύξεις THAAD παρακολουθούνται επίσης στενά από τους αντιπάλους των ΗΠΑ, κυρίως από την Κίνα.

Η ανάπτυξη μιας μπαταρίας THAAD στη Νότια Κορέα το 2017, καθώς οι απειλές για βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκαν, προκάλεσε τη σφοδρή αντίθεση του Πεκίνου, το οποίο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ανησυχούσε ότι το ισχυρό ραντάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία δραστηριοτήτων πολύ μέσα στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει το THAAD στο Γκουάμ, για να προστατεύσουν τις ζωτικής σημασίας αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί του Ειρηνικού από πιθανές απειλές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ή την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

THAAD: Ποιο είναι το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Κανείς δεν «διάβασε» τα σηµάδια

Μοντέλο Σκουριών στη Χίο – Επί ποδός οι κάτοικοι του νησιού ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια εξόρυξης αντιμονίου

Αψηφά τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου: «Αντίποινα στο Ιράν βάσει των ισραηλινών συμφερόντων»

«Γκριζάρει» η ατζέντα στα ελληνοτουρκικά

Καιρός: Ο «Ωμέγα εμποδιστής» φέρνει τσουχτερό κρύο – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Brain gain και λοιπά αστεία της Κεραμέως

Ετικέτες

Documento Newsletter