Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Αμπχαζία και Νότια Οσετία ετοιμάζονται να γίνουν μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διοργανώνοντας δημοψηφίσματα στα πρότυπα της Κριμαίας το 2014.
Ο Πούτιν με αυτές τις κινήσεις δείχνει αποφασισμένος να μεγαλώσει την Ρωσία χρησιμοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία ως επιταχυντή των εξελίξεων. Για τον ίδιο η κατάρρευση της ΕΣΣΔ το ’91 ήταν η «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του αιώνα και από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 1999 σχεδιάζει την αναίρεση αυτή της εξέλιξης. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Ρωσία θα ξαναβρεί την θέση της στον Ήλιο.
Η νέα Ρωσία που θα αναδυθεί από τις στάχτες του πολέμου θα ελέγχει πλήρως την Αζοφική θάλασσα, την Κριμαϊκή Χερσόνησο, θα έχει προωθηθεί στον Καύκασο και θα έχει υποτάξει στη θέληση τόσο την Ουκρανία, όσο και την Γεωργία. Παράλληλα, η Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο βαίνει ολοταχώς προς τη δημιουργία ενιαίου κράτους με την Ρωσία.
Πώς και πότε θα γίνουν τα δημοψηφίσματα
Εν πολλοίς οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη πορεία των συγκρούσεων στη περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία όπου η Μαριούπολη αναμένεται από μέρα σε μέρα να παραδοθεί ολοκληρωτικά ενώ απομένουν εδάφη που διεκδικούν οι αποσχισθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ και ελέγχονται ακόμη από την Ουκρανία. Επομένως έως ότου ολοκληρωθεί το στρατιωτικό σκέλος των επιχειρήσεων δεν θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα.
Ως προς την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία που βρίσκονται στη Γεωργία και έχουν αποσχισθεί μετά από την εισβολή της Ρωσίας το 2008, είναι πιθανότερο να ενσωματωθούν νωρίτερα απ’ ότι οι Ουκρανικές «νέες περιοχές». Ήδη η Νότια Οσετία διαμηνύει πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά από τις 10 Απριλίου, μιας και εκείνη τη περίοδο θα διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην αποσχισθείσα περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν των παραπάνω περιοχών οι Ουκρανοί φοβούνται πως εδάφη που ελέγχονται ή πρόκειται να ελεγχθούν στρατιωτικά από τους Ρώσους όπως η Χερσώνα, σύντομα θα ανακηρυχτεί σε ΛΔ στα πρότυπα των δύο προαναφερθέντων στο Ντονμπάς. Μία τέτοια προοπτική δεν είναι διόλου απίθανη από τη στιγμή που οι Ρώσοι έχουν θέσει το ρούβλι ως κεντρικό νόμισμα στη Χερσώνα.