Πως η Κίνα αλλάζει το καθεστώς της Ταϊβάν

Η θεαματική επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε καταιγιστικές εξελίξεις και η αλλαγή του status quo γύρω στη νήσο τείνει στο να μετατραπεί σε αναντίρρητο γεγονός. Λίγοι ανέμεναν πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προκήρυξε η Κίνα θα είχαν πολιτικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Μέχρι πρότινος, το στενό της Ταϊβάν χωριζόταν ατύπως στη μέση ανάμεσα σε Πεκίνο και Ταϊπέι. Πλέον αυτό αλλάζει καθώς οι κινεζικές αεροναυτικές δυνάμεις θα εφαρμόσουν συγκεκριμένο δόγμα, θεωρώντας πως η Ταϊβάν και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανήκουν στο Πεκίνο. Επομένως, τα αεροπλάνα και τα πλοία του κινεζικού στρατού θα «περιπολούν» τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο που θεωρητικά ανήκει στη Ταϊπέι από το 1949 και ένθεν. 

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει «μία Κίνα στον κόσμο» (One China policy) και θα συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη πολιτική, όπως ρητά δήλωσαν όλες οι κυβερνήσεις, γεγονός που καθιστά την επίσκεψη Πελόζι σίγουρα ως μη εποικοδομητική για τα συμφέροντα της Ταϊβάν. 

Έτσι και αλλιώς, όλες αυτές τις ημέρες, ο αμερικανικός στρατός δεν πλησίασε καν τις κινεζικές μονάδες, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την συμμαχία Ουάσινγκτον – Ταϊπέι. Πριν την επίσκεψη Πελόζι οι ΗΠΑ «βαυκαλίζονταν» ότι θα σπεύσουν προς υποστήριξη του συμμάχου τους εναντίον της Κίνας, όμως φαίνεται πως η φιλοδοξία αυτή αποτελεί… κενό γράμμα. 

Μάταια, ο στρατός της Ταϊπέι επιχειρεί να απαντήσει στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Ως εκ τούτου, η αντιφατική πολιτική της Ουάσινγκτον προς την Ταϊπέι και κυρίως έναντι του Πεκίνου βαίνει προς αναθεώρηση. Ενόσω το Πεκίνο νιώθει πως έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα, και πιέζει για να το αποδείξει. 

 

Ετικέτες