Πώς η ΕΛΣΤΑΤ «μαγειρεύει» τον αριθμό των ανέργων

Πώς η ΕΛΣΤΑΤ «μαγειρεύει» τον αριθμό των ανέργων

Η στατιστική αρχή «είδε» 455.000 λιγότερους ανέργους τον Δεκέμβριο και μείωση ανεργίας στο 15,8% σε σχέση με τον ΟΑΕΔ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, με κλειστό το λιανεμπόριο, την εστίαση και τη διασκέδαση, το σύνολο των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, έφτανε το 1.133.432, καταγράφοντας αύξηση 2,4% έναντι του Νοεμβρίου και 4,7% έναντι του Δεκεμβρίου 2019. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του Δεκεμβρίου 2020 αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2010 που ο ΟΑΕΔ κρατά στοιχεία και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, αντιστοιχεί σε ανεργία 25,5%.

Να όμως που τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ έδινε μείωση ανεργίας στο 15,8%, έναντι 16,2% του Νοεμβρίου και 16,4% του Δεκεμβρίου 2019. Δηλαδή με το ΑΕΠ 8,2% κάτω σε σχέση με έναν χρόνο πριν και με κλειστές πολλές οικονομικές δραστηριότητες η ανεργία περιοριζόταν και ο αριθμός των ανέργων είχε μειωθεί σε 726.360.

Η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των ανέργων που δίνει ο ΟΑΕΔ και τον αριθμό των ανέργων που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι 454.936, ενώ η διαφορά ανάμεσα στην ανεργία κατά ΕΛΣΤΑΤ και την ανεργία κατά ΟΑΕΔ φτάνει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πώς εξηγείται αυτό;

Πριν από δύο μήνες, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του Οκτωβρίου για την ανεργία που έδειχναν την ίδια τεράστια απόκλιση, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε την ΕΛΣΤΑΤ για «μνημονιακές αλχημείες» στους αριθμούς της ανεργίας, οπότε εκείνη υποχρεώθηκε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με το πώς μετράει την ανεργία.

Όπως η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν έχει αναφέρει, η στατιστική μας αρχή, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές στατιστικές αρχές, μετρά τον αριθμό των ανέργων και το ποσοστό της ανεργίας με βάση εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις δειγματοληπτικές έρευνες εργατικού δυναμικού που η ίδια διεξάγει. Επιπλέον χρησιμοποιεί διεθνείς ορισμούς βάσει των οποίων άνεργοι χαρακτηρίζονται τα «άτομα τα οποία (α) δεν εργάζονται, (β) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και (γ) αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες».

Με αυτά τα κριτήρια η ΕΛΣΤΑΤ δεν μετρά ως ανέργους αλλά κατά στον μη ενεργό πληθυσμό αρκετές δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και στα αγροτικά, οι οποίοι εκτός σεζόν δεν αναζητούν ενεργά εργασία. Επίσης δεν μετρά ως ανέργους αλλά καταχωρεί ως εργαζόμενους τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στον πάγο λόγω πανδημίας, δηλαδή σε αναστολή.

Ακόμη η ΕΛΣΤΑΤ δεν μετρά ως ανέργους αλλά ως εργαζόμενους όσους εργάζονται χωρίς ασφάλιση –ως εδώ ίσως λογικά– ούτε όσους εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, ακόμη κι αν εργάστηκαν μόνο μία ώρα το τελευταίο 15νθήμερο με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή (προκειμένου για εργασία σε οικογενειακές επιχειρήσεις).

Χάρη σε αυτά τα στατιστικά τερτίπια λοιπόν –διότι άλλο είναι οι διεθνείς ορισμοί κι άλλο το πώς η κάθε εθνική στατιστική αρχή τους εφαρμόζει– η ΕΛΣΤΑΤ κατορθώνει να ανακοινώνει τον διαρκή περιορισμό της ανεργίας στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τα εύσημα της Κομισιόν επειδή κατάφερε να συγκρατήσει την αύξηση της ανεργίας καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες!

Το ότι η εργασία συνδέεται με την αμοιβή, ότι ο κόσμος δεν δουλεύει από χόμπι αλλά για να βγάλει λεφτά να πληρώσει νοίκι, ρεύμα, σουπερμάρκετ κ.λπ. και ότι οι «ανενεργοί» εποχικοί του τουρισμού και των αγροτικών καθώς και οι περιστασιακά απασχολούμενοι που εργάστηκαν μία ώρα το τελευταίο 15νθήμερο καλούνται να επιβιώσουν με αέρα, χωρίς μία στην τσέπη, δεν έχει κανένα στατιστικό ενδιαφέρον!

Ετικέτες

Documento Newsletter