Πώς η έκθεση στη θερμότητα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας για το παιδί

Πώς η έκθεση στη θερμότητα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας για το παιδί

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μέρος αυτής της απειλής. Η αύξηση της θερμοκρασίας συνδέεται με την επιδείνωση της υγείας, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των παιδιών.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η έκθεση στη ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας.

Πιο πρόσφατες έρευνες συνεχίζουν να αποκαλύπτουν ανησυχητικές συνδέσεις του καύσωνα με αρνητικά αποτελέσματα για τις μητέρες και τα μωρά τους.

Ένας τομέας που δεν έχει λάβει όμως μεγάλη προσοχή, είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση που μπορεί να έχει στο παιδί η έκθεση στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δημοσίευμα του ιστότοπου The Conversation που επικαλείται 29 μελέτες, παρουσιάζει ορισμένες από τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη πριν γεννηθούν, παρουσίασαν προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Σημειώνεται, ότι οι συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων, συγκεντρώνοντας και συνοψίζοντας όλα τα ευρήματα της κατάλληλης έρευνας, αντί να βασίζονται σε μία μόνο μελέτη.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Το πιο κοινό μέτρο θερμότητας είναι η μέση θερμοκρασία του αέρα, αλλά ορισμένες μελέτες χρησιμοποίησαν πιο σύνθετα μέτρα που προσαρμόστηκαν για την υγρασία και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο βιώνει τη θερμότητα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι έγκυες γυναίκες επηρεάζονται από την τοποθεσία, το πλαίσιο και τα μεμονωμένα τρωτά σημεία. Διαφορετικές συνθήκες μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικά επιβλαβή κατώφλια και περιόδους ευαισθησίας.

Οι μελέτες που καλύπτουν περισσότερα από 100 χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δουν τα αποτελέσματα σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

Περισσότερο από το 60% των μελετών διεξήχθησαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος στον παγκόσμιο βορρά, οι οποίες συχνά έχουν ψυχρότερα κλίματα. Αυτή η έρευνα βασίστηκε στην παρατήρηση φυσικών διαφορών στην έκθεση στη θερμότητα, παρά σε ελεγχόμενες δοκιμές.

Παρά αυτούς τους περιορισμούς της έρευνας, η πλειονότητα των μελετών συσχετίζει τις βλαβερές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις με την αυξημένη έκθεση στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, καθώς και παιδικού άσθματος και πνευμονίας.

Στην Αφρική, ο κίνδυνος υποσιτισμού στα παιδιά αυξήθηκε με την αυξανόμενη έκθεση στη θερμότητα κατά την εγκυμοσύνη. Στις ΗΠΑ, μια μελέτη εντόπισε μια σχέση με αυξανόμενο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πολλές μελέτες έδειξαν επίσης σχέσεις με ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διατροφικών διαταραχών και της σχιζοφρένειας. Στην πραγματικότητα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μήνας που γεννιέται ένα μωρό συνδέεται εδώ και καιρό με τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση στη θερμότητα θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους πίσω από αυτό το γεγονός.

Ακόμη, τα αποτελέσματα φαίνεται να καταλήγουν και σε μια συσχέτιση με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, καθώς οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε αυξημένη θερμότητα ως έμβρυα, διαπιστώθηκε ότι πέθαιναν νεότεροι. Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι τα αποτελέσματα φαίνονταν χειρότερα για τα θηλυκά έμβρυα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιπτώσεις της θερμότητας στα αγέννητα παιδιά πιθανότατα προκαλούνται μέσω πολλαπλών καταστάσεων, όπως:

– όταν επιδεινώνεται η υγεία της μητέρας μέσω ασθενειών, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης

– όταν επηρεάζεται άμεσα την ανάπτυξη του μωρού, ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα (η ζέστη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες)

– όταν αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και άλλων προβλημάτων κατά τη στιγμή του τοκετού

– όταν προκαλούνται αλλαγές στο DNA του αγέννητου μωρού.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία αντιδρά στην πιθανότητα ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ

Η Κύπρος απορρίπτει τις κατηγορίες της Χεζμπολάχ ότι εμπλέκεται στον πόλεμο υπέρ του Ισραήλ

Γαλλία: Κλωτσιές, σπρωξιές σάπια φρούτα σε ακροδεξιό υποψήφιο της Λεπέν στο Σεντ Ετιέν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter