Πώς εξαφανίστηκε ο τελευταίος Νεάντερταλ – Η αποκάλυψη του «Θόριν» σε σπηλιά της Γαλλίας

Πώς εξαφανίστηκε ο τελευταίος Νεάντερταλ – Η αποκάλυψη του «Θόριν» σε σπηλιά της Γαλλίας

Οι Νεάντερταλ θεωρήθηκε ότι αποτελούσαν μέρος ενός ενιαίου, γενετικά ομοιογενούς πληθυσμού, που έζησε στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Οι μελέτες κάνουν λόγο για έναν ομοιόμορφο πληθυσμό που θα έδινε τελικά τη θέση του στον Homo sapiens. Μέσα σε μερικές χιλιετίες η συμβίωση αυτών των δύο ειδών στην Ευρώπη έληξε με την αντικατάσταση των Νεάντερταλ.

Έρευνα σε λείψανα Νεάντερταλ που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε σπήλαιο στη Γαλλία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Genomics», ενισχύει μια από τις κύριες επιστημονικές εξηγήσεις για την εξαφάνισή τους πριν από περίπου 40.000 χρόνια: ότι μπορεί να οφείλεται στον αντικοινωνικό τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια της Τουλούζης και της Κοπεγχάγης, εντόπισαν τα λείψανα ενός αρσενικού Νεάντερταλ σε σπηλιά στη νότια Γαλλία, ο οποίος φαίνεται να είναι ένας από τους τελευταίους Νεάντερταλ που έζησαν: το γονιδίωμα αυτό είναι μόλις το πέμπτο του είδους που βρέθηκε στη δυτική Ευρώπη με ηλικία κάτω των 50.000 ετών.

Μελετώντας και άλλους Νεάντερταλ που έχουν βρεθεί, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικοί πληθυσμοί που ανέπτυξαν μόνο σπάνιες ανταλλαγές μεταξύ τους. Πολλαπλές απομονωμένες κοινότητες μπορεί να υπήρχαν στη δυτική Ευρώπη μέχρι τον αφανισμό τους.

«Όταν εξετάζουμε αυτά τα γονιδιώματα των Νεάντερταλ, βλέπουμε ότι είναι αρκετά ενδογαμικοί και επομένως δεν έχουν μεγάλη γενετική ποικιλομορφία. Ζούσαν σε μικρές ομάδες για πολλές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η ενδογαμία μειώνει τη γενετική ποικιλομορφία σε έναν πληθυσμό, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την ικανότητά τους να επιβιώνουν μακροπρόθεσμα», εξηγεί ένας από τους ερευνητές, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Μάρτιν Σίκορα. Αντίθετα, σε σύγκριση με τους Νεάντερταλ, οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να συνδεθούν με άλλες ομάδες, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για την επιβίωση.

«Θόριν», ο τελευταίος Νεάντερταλ

Τα λείψανα ενός από τους «τελευταίους» Νεάντερταλ, ρίχνουν νέο φως στην ιστορία αυτών των πρώτων ανθρώπων. Οι συγγραφείς – με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Λουντοβίκ Σλιμάκ, ερευνητή στο πανεπιστήμιο Paul Sabatier στην Τουλούζη της Γαλλίας, έδωσε στον Νεάντερταλ το όνομα «Θόριν», από τον χαρακτήρα του μυθιστορήματος «The Hobbit» του 1937, του Τζ. Τόλκιν. Ο Θόριν ήταν ένας νάνος βασιλιάς και ο τελευταίος της γενιάς του.

«Ο Θόριν της Μαντρίν είναι, με τη σειρά του, ένας από τους τελευταίους Νεάντερταλ», σημειώνει σε άρθρο στον ιστότοπο The Conversation o Σλιμάκ. Μετά την ανακάλυψη του Θόριν, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το DNA του και αποκάλυψε συνταρακτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο Θόριν έζησε σε μια μικρή, απομονωμένη κοινότητα περίπου 42.000 και 50.000 χρόνια πριν. Πρόκειται για μία γενιά Νεάντερταλ πολύ αρχαία, η οποία δεν έχει μελετηθεί πολύ. O πληθυσμός απέκλινε προφανώς από τους υπόλοιπους γνωστούς «ύστερους Νεάντερταλ» που έζησαν πριν από περίπου 100.000 χρόνια, και παρέμεινε γενετικά απομονωμένος για πάνω από 50.000 χρόνια, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

Τα χαμένα κονδύλια της κατάρτισης

«Εσείς θα βρείτε τον τρόπο…» – Το μήνυμα της Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την έκθεση Ντράγκι

Ο Ζελένσκι έστησε παγίδα στο Κουρσκ αλλά έπεσε μέσα

Ξεχαρβαλωμένος παιδότοπος

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου

Λύθηκε το μυστήριο: Τι προκάλεσε τα σεισμικά κύματα που δονούσαν τη Γη επί 9 ημέρες το 2023 (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter