Μόλις 94 εκατ. ευρώ με ενδεχόμενη πρόσθετη απαίτηση για άλλα 10 εκατ. ευρώ, εισέπραξε τελικά η Τράπεζα Πειραιώς από την πώληση των «κόκκινων» δανείων εταιρειών του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη συνολικού ύψους 419 εκατ. ευρώ, στο fund Davidson Kempner.
Το γεγονός αυτό που προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κίτσιος στο Euro2day, προσθέτοντας ότι για τη συγκεκριμένη πώληση η Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 να γράψει πρόσθετες ζημιές.
Στο 25% της συνολικής απαίτησης
Με την ολοκλήρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων συμφερόντων Λογοθέτη στο fund Davidson Kempner, η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει οριστικά τον φάκελο της «αμαρτωλής» υπόθεσης του Ομίλου Libra, που, μεταξύ των άλλων, είχε οδηγήσει σε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, στις παραιτήσεις 10 ανώτατων στελεχών της τράπεζας και σε ένα πόρισμα της ΤτΕ που είχε διαβιβαστεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για περαιτέρω έρευνα.
Όλοι βγαίνουν «λάδι»
Και είναι σε θέση να κλείσει αυτόν τον φάκελο, χάρη στην νομοθετική διάταξη που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ περί του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, με βάση την οποία αδικήματα απιστίας που διαπράττουν τραπεζικά στελέχη, παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα τους, μπορούν να διωχτούν μόνο μετά από έγκληση της τράπεζας που υπέστη τη ζημιά – έγκληση την οποία δεν άσκησε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος των στελεχών της και άπρακτη, άφησε να παρέλθει η προβλεπόμενη προθεσμία των 4 μηνών.
Να υπενθυμίσουμε πάντως σήμερα στους αναγνώστες μας πως η αμαρτωλή ιστορία των δανείων του ομίλου Libra, όπως την είχαν ξεδιπλώσει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Documento, αφορούσε την αγορά από εταιρείες του Ομίλου Libra ενός μεγάλου πακέτου ναυτιλιακών δανείων, δανείων ΑΠΕ και προσωπικών δανείων πρώην στελεχών της τράπεζας, συνολικού ύψους 1.2 δις ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, έναντι μόλις 300 εκατ. ευρώ.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Και πως επρόκειτο για μια υπόθεση που ανέδιδε οσμή σκανδάλου ότι μόνο γιατί το τίμημα που πλήρωσαν οι εταιρείες του Ομίλου Libra γι αυτό το πακέτο δανείων είχε θεωρηθεί τότε εξαιρετικά χαμηλό αλλά και γιατί είχαν χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή με 200 εκατ. δάνειο που είχαν πάρει την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς. Ακόμη χειρότερα μάλιστα, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης υποδείκνυαν συναλλαγή με ανταλλάγματα ανάμεσα στη διοίκηση της Πειραιώς, η οποία ήθελε να βγάλει από τα βιβλία της τα μετοχοδάνεια που είχε δώσει σε ανώτατα στελέχη της και τα οποία αργότερα έβγαλαν έξω τα χρήματα κατά παραβίαση των ευρισκόμενων τότε σε ισχύ capital controls και τον εφοπλιστή Λογοθέτη, που με μόλις 100 εκατ. ευρώ cash πήρε ναυτιλιακά δάνεια της Marfin Egnatia ύψους 1.1 δις ευρώ, με πολύ υψηλότερες εξασφαλίσεις, φορτώνοντας όλη τη ζημιά στην Τράπεζα Πειραιώς και το ελληνικό Δημόσιο που ήταν ο βασικός μέτοχός της.
Η υπόθεση είχε όμως και συνέχεια επειδή οι εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη σταμάτησαν πολύ νωρίς να αποπληρώνουν όχι μόνο το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ με το οποίο είχαν αγοράσει το πακέτο ναυτιλιακών δανείων ύψους 1.1 δις ευρώ αλλά και ένα πρόσθετο δάνειο που είχαν λάβει για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας του 2015 – με ενέχυρο τις μετοχές που πήραν. Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς κατέληξε στην απόφαση να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων Λογοθέτη, πουλώντας την τελική της απαίτηση των 419 εκατ. έναντι μόλις 94 εκατ. ή στο 25% του ανεξόφλητου κεφαλαίου των δανείων που είχαν λάβει οι εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, συναλλαγή η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.
Διαβάστε επίσης
Μας έκαναν μούτσους στη γαλέρα μπαταχτσήδων εφοπλιστών
Σκάνδαλο Libra – Τράπεζα Πειραιώς: Έχασε το δικαστήριο στην Κύπρο η πλευρά Λογοθέτη