Πώς διχάστηκε η Δύση στον ΟΗΕ: Η συμμαχία ΗΠΑ – Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Dorothy Camille Shea ψηφίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. (AP Photo/Richard Drew)

Αλλαγή 180 μοιρών στην αμερικανική στάση απέναντι στη Ρωσία υπό την προεδρία Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ στάθηκαν δύο φορές στο πλευρό της Μόσχας σε ψηφοφορίες στον ΟΗΕ με αφορμή την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρήξη της κυβέρνησης Τραμπ με τους συμμάχους της στην Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία έφτασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα 24/2 οι ΗΠΑ υποστήριξαν ένα ψήφισμα που εκπονήθηκε στην Ουάσιγκτον και ζητά ταχεία ειρήνευση στην Ουκρανία χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου.

Επίσης, η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάχθηκε στο ψήφισμα που καταδίκαζε τη ρωσική επιθετικότητα και ζητούσε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, προτείνοντας αντ’ αυτού ένα δικό της ψήφισμα που έκανε έκκληση για ειρήνη χωρίς να αποδίδει ευθύνες στη Μόσχα.

Όταν το ουκρανικό ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία, εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 65 αποχές. Ανάμεσα στις χώρες που υπερψήφισαν ήταν οι χώρες της ΕΕ (μεταξύ τους Ελλάδα και Κύπρος) και η Βρετανία. Απείχαν δυνάμεις όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που ψήφισαν κατά ήταν οι Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Αϊτή, Νικαράγουα και Νίγηρας.

Οι ΗΠΑ, αφού έχασαν την ψηφοφορία για την Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κέρδισαν την έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το δικό τους ψήφισμα που ζητούσε άμεση ειρήνη, χωρίς να αναφέρουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή να αποδίδουν ευθύνες. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και δεν θεωρούνται δεσμευτικά, προσδίδουν κύρος και επιβεβαιώνουν τις εκάστοτε μετατοπίσεις στην διπλωματική σκακιέρα.

Η ασκούσα χρέη πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντόροθι Καμίλ Σι, χαρακτήρισε το ψήφισμα ως μια «απλή ιστορική δήλωση… που κοιτάζει μπροστά, όχι πίσω. Ένα ψήφισμα εστιασμένο σε μία απλή ιδέα: τον τερματισμό του πολέμου».

Τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα, ένα εμφανές ρήγμα μεταξύ χωρών της Δύσης. Μάλιστα η ρήξη ήρθε στην τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατέδειξε την στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως από ότι φαίνεται επέλεξαν να μην το χρησιμοποιήσουν απέναντι στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 24/2, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί αργότερα αυτή τη βδομάδα.

Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Μακρόν, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «κάνει μια αποφασιστική ρήξη» με την προσέγγιση του Μπάιντεν και βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής μιας συμφωνίας με την Ουκρανία που θα παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της χώρας αυτής. Το «κλειδί» της συμφωνίας, κατά τον μεγιστάνα, είναι ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι μπορούν να «ανακτήσουν» μέρος των δισεκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για την υπεράσπιση του ανατολικοευρωπαϊκού κράτους.

Οι αντιδράσεις στην στρατηγική Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κέρτις επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, «η οποία μας έβαλε στην ίδια πλευρά με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Αυτοί δεν είναι φίλοι μας. Αυτή η στάση είναι μια δραματική μετατόπιση από τα αμερικανικά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Κέρτις στο X.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «όλοι θέλουμε τον τερματισμό του πολέμου, αλλά αυτός πρέπει να επιτευχθεί με όρους που διασφαλίζουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας και που αποτρέπουν τον Πούτιν από την επιδίωξη περαιτέρω εδαφικών φιλοδοξιών».

Ρήγμα για πρώτη φορά από τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής στον ΟΗΕ για την International Crisis Group, η οποία ερευνά και παρακολουθεί τις ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν να δουν μια τόσο έντονη διάσπαση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από τον πόλεμο στο Ιράκ και ότι η τρέχουσα διαίρεση ήταν πιο έντονη επειδή αφορούσε την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι εξοργισμένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ελιχθεί εναντίον τους», δήλωσε ο Γκόουαν. «Η ΕΕ και η Ουκρανία προσπάθησαν να κρατήσουν την Ουάσινγκτον ενήμερη κατά τη σύνταξη του ψηφίσματός τους. Ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ πορεύτηκαν με τα δικά τους κείμενα πολύ επιθετικά την τελευταία στιγμή άφησε τους Ευρωπαίους εκτός ισορροπίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Reuters: Οι ΗΠΑ απειλούν να κόψουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στο Starlink αν δεν υπογράψει για τα ορυκτά

Die Welt: «Η Ενωση απλώνει το χέρι στο SPD μετά την εκλογική νίκη»

ΗΠΑ: Ο «Κόλπος του Μεξικού» και η απόρριψη προσφυγής του Associated Press κατά του Λευκού Οίκου

Πούτιν: Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στη διαδικασία διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Πέθανε στα 93 του ο πράκτορας της Secret Service που προσπάθησε να σώσει τον Τζον Κένεντι (Video)

Εντυπωσιακές κοντινές εικόνες του Φεγγαριού κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Blue Ghost (Video)

Τραμπ – Μακρόν: Έντονες διαφωνίες για την Ουκρανία παρά τις φιλικές χειραψίες